• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.11.16. Felejthetetlen madárszafari – nyakgyűrűs nyári ludak

madarász túrák

Lúdlesen a Kis-Balatonnál

2021.11.16. Felejthetetlen madárszafari – nyakgyűrűs nyári ludak

Hétvégén megejtettük az első madárszafarit a Kis-Balatonnál és a Balatonnál. Az időjárás nem kedvezett, köddel, és ködszitálással indítottunk, vasárnap esőt is kaptunk, a napot egyszer sem láttuk, s mindebből azt hihetnénk, hogy egy rosszkedvű, eredménytelen kóborlás lett a túra, de nem. Azt nem mondanám, hogy épp ellenkezőleg, de majdnem. Kitartóan mentünk a madarak után, és míg az időjárás cseppet sem, addig a szerencse nagyon is kedvezett. Az első napon alig-alig tudtunk eljutni a szállásra, mert minduntalan lúdcsapatok miatt kellett megállnunk, és ami a legszebb – egyben ez volt talán a legemlékezetesebb is ebben az útban – sorra olvastuk le a nyakgyűrűs vadludakat.

A ludakra ugyanis egyre gyakrabban helyeznek fel távcsővel, messziről is jól leolvasható nyakgyűrűt (hasonlóan a hattyúkhoz – nyakgyűrűs hattyúkat sokan láthattak már például a Balatonon). Időnként kisebb színkavalkádban volt részünk, akadt fehér, sárga és piros nyakgyűrűs nyári lúd (Anser anser) is.

Összesen 15 ludat olvastunk le.

Egyet már leolvastam korábban is, így róla tudjuk, hogy a Fertő-tóról jött át a Kis-Balatonra, a többiek adatait várjuk még. Különösen szép, hogy ily módon nemcsak egy emlékezetes hétvégével lettünk gazdagabbak, de valamicskét hozzátettünk a tudományhoz is, hisz a leolvasott ludak adatai tudományos projektek adattárát gazdagítják, és hozzá segítik a kutatókat ahhoz, hogy a nyári ludak mozgásáról, vándorlásáról egyre pontosabb képet kapjanak. Különösen ígéretes, hogy belefutottunk egy jeladós lúdba is. Ha az ő azonosítása is megtörténik, akkor őt – remélhetően – a későbbiekben is nyomon követhetjük. Tudhatjuk majd hónapokkal később is, hogy az a lúd, akivel 2021.11.13-án találkoztunk, most épp merre jár a nagyvilágban.

réti sas

Megvolt a réti sas is (Free photo)

Túl a madarakon jó szívvel gondolok vissza hosszú és tanulságos beszélgetéseinkre, és fonyódi „búcsúteázásunkra” is. Mert egy ilyen út fűszerét nemcsak a ritka, érdekes és szép madarak adják, hanem az új és érdekes emberek megismerése is. 😊

A túráról hozok részletesebb beszámolót is, természetesen, de most csak ennyire futotta, mert a teljes beszámoló és fajlista összeírása időigényesebb, és megelőzi a szarvasokról szóló kisfilm bemutatása is, melyre várhatóan csütörtök este kerül sor a Youtube-csatornán.

Továbbra is azt kérem, iratkozzatok fel rá ITT, ha eddig nem tettétek volna meg, ha pedig valakit a túrák érdekelnek, jelentkezzen a centauri16@gmail.com címen. Lesznek egynapos és további kétnapos („ottalvós”) utak is, a Kis-Balatonra, Balatonra, Hortobágyra, Fertőre, az Adriához és Hollandiába is. Budapestieknek írom, hogy indulnak olyan utak is, melyek Budapestről rajtolnak el, és oda is érnek vissza, s nem kell hozzá autó. Én viszlek titeket, és tömegközlekedést sem kell használni.

A további részletekig is a legjobbakat mindenkinek! Üdv: Cen’

nyakgyűrűs ludak

Screenshot a túrán készült videóból – itt egy sárga és egy piros nyakgyűrűs nyári lúd (Anser anser) látható.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider

    Slider
    Slider

    8 Comments:

    1. Szabó Edit

      Biztató kezdet és ígéretek. 🙂 🙂

    2. Papp Anikó

      Bizony-bizony! 🙂 Szervezés, szakértelem, a szállás, könnyű “Cen vacsora” első osztályú volt. Én még most is a túra hatása alatt vagyok. Kercerécékkel, szárcsákkal, énekes hattyúkkal álmodok.

    3. Marsovszki Viktória

      Hű, de örülök, Cen”! Rengeteget gondoltam rátok! 🙂
      Küldözgetem a YT.-linkedet, mindenkinek, hogy íratkozzaank fel!

    4. Ibolya Nagy

      Örülök azokkal, akik ott lehettek, jó lenne, ha ők is írnának róla! 🙂

      • Papp Anikó

        Kedves Ibolya! 🙂Én még arról tudnék írni, hogy milyen különösen jó érzés ismeretlen ismerőssel találkozni, látni terepen, történeteit élőben hallani. Nagy szerencsénk volt, mert még egy story teller csatlakozott a csapathoz. Néha úgy éreztem magam, mint egy dupla stand up comedy előadáson. Emelt hangulathoz a felejthetetlen pálinka is hozzájárult. Azt még megemlíteném, hogy a szakácsunk úgy aludt, mint a tej vagy bunda? 🤣

    5. Holsky Péter

      Gratulálok szintén! Szépek a ludak! (A sassal nem merek ilyen bizalmas lenni.)

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük