• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.11.05. Végre elindulnak az első madárszafarik!

Vadlúd sokadalom

Screenshot – A napokban előrementem felmérni azokat a helyszíneket, ahová túrázunk. Ez kép az egyik esti vadlúd-húzáskor készült videóból készült. 

Végre elindulnak az első madárszafarik.

Kedves Mindenki!

Végre elindulnak az első madárszafarik. Ezek autós túrák lesznek, melyeket időnként – ha szükségét látjuk – kisebb gyalogtúrák tarkítanak. Egyelőre olyan utakat tervezek, melyek a lehető legkomfortosabbak, azokra is gondolva, akik nehezen tennének meg járatlan utakon nagyobb távolságokat. A legtöbb fontos helyszín szerencsére kocsival is remekül megközelíthető, némely helyen elég letekerni az ablakot. 😊

Az első túra célpontja a Balaton és a Kis-Balaton. Olyan két napos kirándulás lesz ez, mely e két nagy vizet mutatja meg nektek. Én vezetlek Titeket helyszínről helyszínre, madártól madárig.

Balaton

KINEK AJÁNLOM?

Elsősorban azoknak, akik szeretnék ezeket a helyeket, vadvizeket jobban megismerni; akik érdeklődnek a madarak után, de még nem ismerik őket alaposan; azoknak, akik szeretnének egy informatív, maradandó, jó hangulatú hétvégét.

IDŐPONT: 2021.11.12.-14.

Azt javaslom, találkozzunk már 12-én délután/este és menjünk a kis-balatoni szállásunkra, hogy reggel kipihenten, és időben láthassunk hozzá a környék megismeréséhez. Higgyétek el, két nap nem sok a Kis-Balatonra és a Balatonra, és remek szállást találtam, ahol akár éjjel is hallhatjuk a vadludak zajongását.

KÖZLEKEDÉS

Lehet jönni kocsival is. Aki nem vezet, az hozzám ül be. Egyénileg egyeztetek mindenkivel, hol találkozzunk, kit hol vegyek fel. Budapestről érkezőket a keszthelyi vasútállomáson.

üstökös réce netta rufina balaton

Az őszi-téli Balaton tömegesen vonzza a sarkvidéki fajokat, s nemritkán találni ritkaságokat. A fotón egy közepesen ritka récefajt láttok, egy hím üstökös récét (Netta rufina). Vele például Balatonfüreden futottam össze (Fotó: Centauri)  

PROGRAM

November.12.

18 óra körül, a szállás elfoglalása után összeütök nektek egy könnyű Cen-vacsorát (saját receptből) és kóstoltatok veletek egy kis Cen-kedvence bort is.

Tartok egy kis „előadást” mindarról, amit előzetesen érdemes tudni a környékről. Így másnap már képben lesztek. Olyan infókra koncentrálok, melyeket nemigen találtok meg az interneten.

19 óra körül azokkal, akiknek van kedve, máris kimegyünk egy kis hallgatózásra. A Kis-Balaton – és általában a mocsarak környéke – éjjel is számos érdekes hanggal örvendeztet meg minket. E hangok között eligazítalak benneteket, de ami számunkra a legfontosabb lesz, az a vadludak zajongása. Éjjel nem szoktak „ludászni”, pedig nagyszerű. Kiviszlek titeket egy olyan helyre, ahol egész éjjel intenzíven és egészen közelről hallhatjuk a ludakat.

Fotó: Centauri

November 13.

11.13-án, mihelyst a látási viszonyok jók lesznek (reméljük, nem lesz tartós köd), bejárjuk a Kis-Balaton legjobb élőhelyeit. Dél körül vagy kora délután átmegyünk a Balatonhoz, ebédelünk valahol, majd a Keszthelyi-öböl környékén nézünk szét. A novemberi Balaton sarkvidéki ritkaságok gyűjtőhelye ebben az időszakban. Estére visszamegyünk a Kis-Balatonhoz vadlúdhúzásra, remélem, gyönyörködhetünk egy naplementés vadlúdhúzásban, aztán a szálláson landolunk, ahol – amennyiben van rá igény – ismét főzöcskézek nektek, és elmondom, amit a látottakról még tudni kell.

réti sas

Vannak bizonyos “célfajok”, melyeket szeretnék nektek megmutatni mindenképp. Ilyen lesz Európa legnagyobb ragadozómadara, a réti sas (Haliaeetus albicilla). Természetesen mindent mondok, mesélek, amit ezekről a madarakról tudni kell. (Free photo)

November 14.

Ezt a napot már az előző napi tapasztalatok fényében tervezzük meg. A célom az, hogy a lehető legtöbb madárfajjal találkozzatok. A madarak mozgása napról napra változik, így a második napot érdemes az előző napiak alapján átgondolni. Attól is függ, hogy az első napon mely ”kulcsfajok” lettek meg. Ha valaki hiányzik (mondjuk nem láttuk Európa legnagyobb ragadozómadarát, a réti sast), másnap újra keressük. Az biztos, hogy a Kis-Balatonnál kezdünk, és a Balatonnál fejezzük be a túrát. Azokat, akik Budapest felé mennek, Keszthelyen felrakjuk a vonatra.

Érzékeny búcsút veszünk egymástól, és sok szép képpel és emlékkel visszatérünk őszi otthonainkba, hogy aztán azt tervezzük, mikor térhetünk vissza, vagy mit szeretnénk látni még.

Az őszi-téli Balatont kevesen ismerik, holott ebben a csöndes időszakban mutatja meg igazi arcát, és kevés olyan helyet ismerek, amely annyira hangulatos volna ősztől, mint épp a Balaton és környéke. (Fotó: Centauri)

KÖLTSÉGEK

Várhatóan 39.000 forint lesz a részvételi díj, amiben benne van a szállás, a kocsizgatás, a borkostóló, két vacsora.

KEDVEZMÉNYEK

A Cenweb támogatói (Patreon-tagok) 10% kedvezményt kapnak.

TÁVLATI TERVEK

A Kis-Balatonra és Balatonra lesznek további túrák is, de megyünk majd a Hortobágyra is. Sőt, már tervezés alatt egy alpesi és egy adriai túra is.

JELENTKEZNI LEHET: a centauri16@gmail.com címen.

A legjobbakat! Üdv: Cen’

Ajánlom az alábbi cikkemet a Balaton madárvilágáról:

Madárkalauz az őszi Balatonhoz – A Balaton legjobb madármegfigyelőhelyei – CENWEB (centauriweb.hu)

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

        

    10 Comments:

    1. Szabó Edit

      Hú, ez nagyon ígéretesen hangzik, jól kitaláltad, Cen’! 👍🙂
      Sajnálom, hogy most nem tudok menni ☹, de talán majd legközelebb.

      A további tervek is tetszenek! A Hortobágyon régóta szeretném látni már a darvakat. S ha esetleg az adriai túrába még egy kis vitorlázás is beleférne…! Erről már álmodni sem merek. 🙂

      Az első szafari résztvevőinek minden jót kívánok! Biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen két nap lesz.

    2. Mária Patai

      Sajnos én sem tudok menni, lemondhatatlan programom van!

    3. Szabó Mihályné

      Gratulálok az ötletedhez, Cen’!
      Balatoni lány lévén sokszor láttam az általad emlegetett madárfajokat. Rendszeresen jártam a Kis-Balatonhoz is.
      Mindenkit csak biztatni tudok, hogy tartson veled! Csodás helyekre kalauzolod a vendégeidet!
      Legyen jó időtök, kellemes időtöltést, sok látnivalót kívánok!!!

    4. Cen’,csodálatos ötlet!Fantasztikus két nap lesz,ebben
      biztos vagyok. Szép időt,nagy madárforgalmat,
      érezzétek nagyon jól Magatok!
      Csatlakozni fogok túráid egyikéhez,huhh nagyon
      tetszenek.Minden jót!🙂

    5. Papp Anikó

      Szia Cen! Én már nagyon várom és biztos, hogy ott leszek. 🙂

    6. Holsky Péter

      Csak biztatni tudok mindenkit a részvételre – olyan drukkerként, aki most (sajnos!) nem tud menni, de volt már szerencséje Cen vezetésével túrázni, madarászni a Kis-Balatonnál 🙂 Nagy élmény, valódi kaland!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük