Videó és tanulmány a médiáról és propagandáról

Fotó: Centauri

A videót az oldal alján találod

Gondoltam, leszek az életben legalább egyszer eltökélt lejárató médiamunkás, de ha már lúd, legyen kövér, leszek egyúttal fanatikus propagandista is. Erkölcsi kötelességem 🙂

Így kaptam azt a megbízást, hogy járassam le az állatkertet. És azt a megbízatást is, hogy szerezzek neki újabb boldogan andalgó híveket. Megbízóm – jómagam – nemcsak abban erkölcstelen, hogy nem titkoltan egyoldalú anyagot vár tőlem. Nem. Határozottan az volt a kérés, hogy hamisítsam meg, amit látok. Én pedig, mint megbízott, mint jó lejárató és hithű propagandista rögtön tudtam, mit kell tennem.

Mert a profinak még azt sem kell meghamisítani, amit lát. Mire odaér, azt látja, amit kell. Amit kértek.

Nézzük hát, hogyan dolgozott a lejárató, és hogy végezte a dolgát a propagandista.
AZ USZÍTÓ-LEJÁRATÓ TEREPEN
Mondták, a cél az állatkert. Pénzt-paripát nem adtak. Két órám volt összesen, vagyis nem várhattam egy kedvező alkalomra; nem várhattam, míg szar idő lesz, szakad az eső, feláznak a kifutók, vagy ne adj isten – illetve bárcsak adná – járvány tör ki az állatkertben. Kénytelen voltam a küldetést végrehajtani egy verőfényes tavaszi napon. Amikor minden virágzik, zöldül, zöldell, és tökig ér a derű. Sebaj. Már előző nap tudtam: szerencsém van, hogy épp az állatkertet kaptam. Hisz ott rengeteg a rács, a drótháló, a kerítés, a ketrec. Heuréka!

Szörnyű börtönnek kell beállítanom az egészet – ennyi. Úgy kell fotózni majd, hogy mindenütt rácsok legyenek. Egy Gulágnak kell mutatni az egész cuccot.

Alapkoncepciónak elég is ennyi, gondoltam, és jó uszító, jó lejárató módjára lefeküdtem, s reggelig aludtam édesen.
A PROPAGANDISTA TEREPEN
Mondták, a cél az állatkert. Pénzt-paripát nem adtak. Két órám volt összesen, ráadásul úgy, hogy ugyanebben a két órában uszító-lejárató médiamunkás is voltam. Az időjárás mindenesetre inkább nekem, mármint a propagandistának kedvezett, hisz ennél ragyogóbb tavaszi napot nem is kívánhattam. Ezzel együtt is berosáltam, hogy épp az állatkertet kaptam, hisz ott lépten nyomon rácsokba, dróthálókba, kerítésekbe botlom. Az meg, legyen megoldva bárhogy, rosszul veszi ki magát.

Bizonyos szempontból olyan az egész, mint egy Gulág, de épp az a lényeg, hogy ne annak lássék, sokkal inkább Édennek. Szóval, olyan képeket kell készítenem, ahol nem látszanak rácsok.

Alapkoncepciónak elég is ennyi, gondoltam, és jó propagandista módjára lefeküdtem, s reggelig aludtam édesen.
AZ USZÍTÓ-LEJÁRATÓ A STUDIÓBAN
Két óra sem kellett a melóhoz, a várakozások ellenére minden a kezem alá játszott. A rácsokkal könnyű dolgom volt. Még ha alacsony volt is egy kerítés, mindig találtam olyan szöget, hogy látszódjon. Találtam pár rémisztő festményt és feliratot is – mintha csak az érkezésemre készítették volna őket. De ami a legjobb:

a tavaszi verőfényben rengeteg állat lehunyt szemmel napozott. Igen ám – villant be akkor –, de így épp olyanok, mint akik haldokolnak vagy máris halottak.

Továbbá épp akkor etették a nagyragadozókat, fotózhattam hát szétmarcangolt nyulakat és gidákat. Gond volt viszont, hogy a napsütésben csakúgy ragyogtak a színek. Ezért minden fotót fekete-fehérbe raktam, s hogy fokozzam a drámai hatást, erős kontrasztokat használtam. Miután a rácsokra helyeztem a hangsúlyt, a rémisztő zenével és kontrasztokkal pedig megadtam az alaphangot, már lazán egybemoshattam mindent. Úgy mutathatom a ragadozókat vagy egy dinoszaurusz műanyag fejét, mintha az egész hely a vérengzésről szólna.

A szétmarcangolt gida bevágásánál ugyan megremegett a kezem, de gondoltam: még ha támadható is ez a húzás, az biztos, hogy egy ilyen zárókép hatásos.

Ó, tudom én, hogy ártatlan kölyökállatok szétmarcangolásáról nem az állatkert, hanem az oroszlán tehet – már ha az oroszlán tehet róla egyáltalán –, de kit érdekel ez? A lényeg az, hogy ezek után senki se mehessen felhőtlenül jó érzéssel állatkertbe.
A PROPAGANDISTA A STUDIÓBAN
Két óra sem kellett, minden a kezemre játszott, csak a rácsok zavarták a melót. Sok állatot lehetetlen volt rács nélkül fényképezni, és a kopár kifutók sem mutattak jól, ezért főként a madarakra koncentráltam és a vízre. A víz mindig megnyugtat, a madarakat szeretik a legtöbben, és persze találtam cuki állatokat is. Arra kínosan ügyeltem, hogy rácsot ne mutassak. Akkor sem, ha ennek eredményeként a nagyvadak szinte teljesen kimaradtak. Semmit, ami szorongást vagy félelemet kelthet. Andalító zenére, nyugodt tempóban raktam fel a felvételeket, nagy egymásra úsztatással.

Sok virágot és vizet vettem, hogy ezzel is azt sugalljam: az állatkert a szabadság fellegvára. A Éden utolsó szeglete.

Hogy azt gondolhassa bárki, ez itt a tömör gyönyör – mint a flamingók, akik mindjárt a videó elején megalapozzák, hogy szó szerint rózsaszínben lássuk a világot. Ó, tudom én, hogy aki ezek után ellátogat ide, csalódni fog. De kit érdekel ez? A lényeg az, hogy ezek után senki se gondolhasson rossz érzéssel az állatkertre.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára 🙂

 

Jákob botja (trailer)

Rekviem – a folyóiratok védelmében – Élet és irodalom

Az öldöklő civilizáción túl

Lehet, hogy Zuckerberg cuki, de nem lehet benne megbízni

Minősíthetetlen üzengetések a 17. századtól napjainkig

Képmutatásról (Jégvágó, 2013)

20 Comments:

 1. Szabó Edit

  Ez hatalmas!! 👍 Az ötlettől kezdve – ilyen is csak neked juthat eszedbe 🙂 – egészen a megvalósításig.
  Tudtam, hogy az első rész végén jön majd egy szétmarcangolt gida képe, mégis hátrahőköltem. Pláne, hogy ezt ráadásul az addigiakkal ellentétben színesben kaptam. 😮

  Aztán a reklámok jutottak eszembe – képek és filmek -, amiket mindenhol a képünkbe tolnak mostanában. Ilyen szempontból is tanulságos volt a videód.

  Mellesleg, ha ma mentél volna az állatkertbe, fényképezhettél volna szétázott kifutókat és sárban tocsogó állatokat a lejárató videóhoz. 🙁 Idén elmarad a tavasz?

  • Köszönöm Edit! Talán valahol találni hasonló videót, aligha hiszem, hogy senki ne csinált volna effélét, a dolog annyira kézenfekvő. Voltaképp frázis is, hogy bármit bárhogy bemutathatunk – és mégis hat, és mégis működik, mi több, mégis elfogadott. Pro és kontra. Bármely ügyben, bármely helyzetben, bármely oldalról. Egész életemben ügyelnem kellett arra, hogy ne manipuláljanak – és ezzel oktalanul mentek el órák, napok, hetek, és sok erő. Egy tisztességes és korrekt világban az így “elvesztett” erőket hasznosabb és boldogítóbb dolgokra fordíthattam volna. Ezzel tartozik nekem ez a kor, ez az évszázad. S nem csak nekem. Sokunknak. Olyan adósság ez, amit sosem törleszt majd, és mivel nem törleszt, és nincs is erre szándéka, ez lopás. Emberek millióinak idejét és erejét lopják el. – Ami pedig a tavaszt illeti: az nincs sehol. Fogok is képeket hozni erről; több mint egy hónapot késik a tavasz, és hiába enyhült meg az idő, rügyeket nagyítóval is alig találok, és most esik megint, dagonya a vidék megint. Tavaly ilyenkor már vágni kellett a füvet, és virágzott, lombosodott minden. De azért én jövök igazi tavaszi, ünnepi posztokkal a hosszú hétvégén 🙂 🙂 Csakazértis

   • Szabó Edit

    Elképzelhető, hogy készült már hasonló videó, de azzal én nem találkoztam.
    Sajnos, egyre inkább mindenhol ott van a manipuláció. Megpróbálunk ellene védekezni, de nem vagyok biztos benne, hogy sikerül teljesen kivédenünk. 🙁

    Akkor hát – tavasz híján – jöjjenek azok a tavaszi posztok! Csakazértis!! 🙂 🙂

 2. Ibolya Nagy

  Tökéletes! Így manipulálható az ember!

 3. Óriási
  Ez olyan, mint amikor a képzelt, ismétlem a képzelt állatvédő magáról és egy vadászrol egy képet alkot.

  • Kedves Ildikó, erről van szó – többek között. Eltűnnek az árnyalatok, eltűnik a mérlegelés, észre sem vesszük, eltűnik a szabadságunk, mert minden azt sugallja: gondolkozz kétféleképp és válassz. Gondolkozz pokolban és mennyben, fekete-fehéren. Legyél vadász vagy vess meg minden vadászt – nincs harmadik, nem is kell, szükségtelen, és könnyebb is így, nem kell tépelődni, csak le kell tenni itt vagy ott a garast. Ez nagyon hamis, mégis régóta – és mindenütt a világon – elsöprő ereje van.

   • Igen mert így, mert igy az egyszerűbb. Az egyszerűbb, kényelmesebb utat választja mindenki, sajnos sokszor sokan gondolkodás nélkül hagyják magukat vakítani és habzó szájjal gyűlölködnek.

 4. Marsovszki Viktória

  Csorog a könnyem , és nem tudom abbahagyni a röhögést. Már fáj a hasfalam, beletrafáltál ismét, Cen! a közepibe az Állatkertnek. Gyakran visszajövök majd ide, ha már a fb-on elég volt a különféle rácsos és rács nélküli posztok elrejtéséből. Jövök röhögni, Üdvözöl az Állatkert egy szívből kacagó majma: M.V. 😀 _:D 😀

  • Kedves Viktória, épp így én is – hol röhögök, hol dühöngök. A manipulálás mértékétől és az állapotomtól függően. Nagy az isten állatkertje. Gyere vissza mihamarabb és maradj 🙂

 5. Jó lenne egy “embernektűnőgerinctelenek”kertje is😂Főleg azokat látnám szívesen kifutón akiknek se ISTENÜK,se HAZÁJUK,és folyton a hibát keresik itthon,depisek,mindig csak a bajbánat van itt…De imádnak mindent,ami külföldi,még állatokból is!zenéből is csak a kinti a jó!íróból is! stb…A választás lehetősége a szabadság illúziója…nem vagyunk szabadok…még a saját hasnyálmirigyünket sem tudjuk szabadon irányítani,hogyan tudnánk bármit is érdemben befolyásolni az életünkkel kapcsolatban,vagy akár egy állat sorsával kapcsolatban…a legnehezebb ezt felfogni,és elfogadni…nem beletörődni! Elfogadni.

  • Kemény szavak, Kriszta, kemény szavak. Azon tűnődöm, mi a helyzet velem. Kifutón a helyem nekem is? Merthogy többször is “bevallottam”, és bevallom most is: nekem nem igazán van hazám. Nyelvem van, születési helyem, lakhelyem meg lakcím kártyám, de idetartozásom valahogy az nincs. Jó ideig kerestem erre magyarázatot, de nem találtam, csak egy képet. Ebben a képben van egy hely valahol, ahol úgy szortírozzák a várakozó lelkeket, mint postán a leveleket. Mindegyiket címezték valahová, és az elosztóban mindegyik a megfelelő csúszdára kerül – már ha az elosztók, az angyalok, jól végzik a munkájukat. Úgy KÉPzelem, hogy amikor én kerültem sorra, műszak vége volt, az én angyalom fáradt volt már, ráadásul a norma sem volt meg aznap, talán ivott is kicsit stikában, így aztán mellé dobott, s nem oda kézbesítettek, ahová kellett volna. Nincs bennem harag, megesik ez, apám is így járt, ő például lélekben abszolút lengyel volt, mégis itt élt, szóval nincs harag, annak ellenére sem, hogy néha úgy érzem, nem egyszerűen az országot vétették el, hanem a bolygót. S hogy még rosszabb legyen a helyzet, angyalokról szólva sem Isten angyalaira gondolok, ez valóban csak egy kép, amely csak arra jó, hogy valamelyest leírja a státuszom, s valamelyest megnyugtasson, legalább egy kép erejéig magyarázatot adjon arra a nyugtalanító tényre, hogy – amint legutoljára a kaposvári találkozón is szóba került ez – másokkal ellentétben nem a himnusz hallatán lesz úrrá rajtam emelkedettség, hanem amikor havazik. Fölöttem és fölöttünk állónak a természetet gondolom, s nem azt, amit-akit te Isten alatt értesz. Ha mindezt összerakom, mehetek a kifutóra? Engem nem zavar, ha valakinek “se istene, se hazája”, de – sokakkal ellentétben – az sem, ha valaki kokárdát hord egész évben. Ami viszont nagyon zavar, az a kölcsönös lenézés. A minősítések. Amibe belenőttünk, amibe beleneveltek. Ami pedig a szabadságot illeti: bár a legjobb barátaim között is akad olyan, akivel ez vita tárgya (valahol ezen a honlapon is volt egy csörténk), én úgy gondolom, van szabadságunk. Igenis képesek vagyunk “érdemben befolyásolni” az életünket. Épp ez érdekelt pl. Jack London életében. Vannak helyzetek persze, ahonnan lehetetlen kitörni, de amíg nem tettünk próbát, nem tudhatjuk, hogy az adott helyzet olyan-e, s ha olyan, akkor sem a szabadság totális hiánya áll a háttérben, mint inkább az, hogy egymást zárjuk be, egymást akadályozzuk, gyűrjük le, minden áron, de mindez nincs megírva, lehet-lehetne másként is.

 6. Kedves Centauri! Állati szuper lett, ütősen abszurd! A drámai részt szétnevettem…aztán a másodikat még inkább. 🙂

 7. Nagyné Ica

  Hihetetlen fantáziával, érzés- és lelkivilággal rendelkezel, melyet úgy közvetítesz felénk, hogy a látottak, olvasottak igen csak gondolkodásra késztetnek. Nem lehet, csak “úgy” elsiklani felette. Engem pl. a videóban látott egyes képek szinte sokkoltak. Mindenesetre nagyon hatásosak!
  PS: Nekem ma már volt némi “tavaszérzésem” 🙂 megnéztem a “kacsáimat” a Békás-tónál.
  Kellemes Ünnepeket és minden jót kívánok sok szeretettel! 🙂

 8. marsovszki viktória

  A videokat csak most néztem meg, Szuperül megszerkesztett opuszok.
  Kösssz, Cen. Szép húsvétot kívánok szeretettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."