Móricka esete és világjárvánnyal

koronavírus COVID19 karantén Centauri

 

Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?


Akinek nem inge…
2020.05.07. Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is.
Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket.

A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ.

Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem.

Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

Tegnap valaki megjegyezte: bárhogy van is, Móricka eléri a célját, rá figyel mindenki most is. Róla beszélünk. Igen. Valóban. Ezért egyrészt maradjunk a Mórickánál, másrészt tudomásul kell vennünk – sajnos, egyelőre –, hogy amikor Móricka üvölt, a földön hentereg és rúgkapál, rá figyel egy darabig mindenki: a pénztáros, a vásárlók, a sorban állók és a biztonságiak is. Ha anya elveszti a türelmét, ő is hisztibe kezd, pont leszarja, hányan látják, mit gondolnak róla, üvöltve rángatja fel Mórickát a földről. Legrosszabb esetben is ezt látjuk.

Képmutatás úgy beállítani a dolgot, mintha volna egy józan és volna egy hisztis fél. Ahogy korábban is kérdeztem: mitől hisztéria az egyik, és miért nem hisztéria a másik?

Hónapokkal a pandémia kitörése után, pár dolgot már leszögezhetünk. A vírussal kapcsolatosan még mindig nagy a bizonytalanság, viszont a járványra adott reakcióink egyre kontrasztosabbak. Hadd legyek én is, egy kicsit, a magam módján arcoskodó, és hadd hivatkozzam arra: már az elején megmondtam, hogy ebből ideológiák összecsapása lesz. S lőn. Muszáj azonban hozzátenni: ez könnyen előrelátható volt.

Ezentúl jól látszik már, hogy életmódok csatája is ez. Pontosabban progresszió és regresszió küzdelme.

Igazán érdekes, hogy épp azok a beszélő fejek védik a hagyományos életmódot, és támadják ész nélkül a karantént, akik elvileg a legprogresszívebbek lennének; legalábbis eddig ezt a képet építették magukról. Nyilván el is hitték, és hiszik magukról most is, de észre kell venni, hogy ami mellett érvelnek, regresszió. Szeretnének visszakerülni a járvány előtti idők gondtalan habzásába, és szemlátomást erősen frusztráltak amiatt, hogy egyrészt ezt nem tehetik meg, másrészt szellemileg is szűkült a mozgásterük. Olyan helyzetbe kerültünk vagy lavíroztuk magunkat, ahol nem lehetséges már a járvány előtti működés.

Nyilvánvaló, hogy komoly revízióra van szükség. Ha padlóra küldhet minket egy vírus, azért. Ha padlóra küldhet minket egy pánik, akkor pedig azért. Így is, úgy is.

A visszaépítés, a helyreállítás semmiképp sem indokolt. Megdöbbentő számomra, hogy azok, akik éveken át a változtatás szükségességéről beszéltek – ha például a felmelegedésről esett szó – épp oly vehemenciával ordítottak, amint most ordítanak a visszaállás szükségességéről. Ezen a ponton elviselhetetlen hitelességi deficit keletkezik.

Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

Csak nem a szerep a fontosabb? Csak nem az állandó ellentartás? – voltaképp mérlegelés nélkül. Gyanús.
A járvány előtt is tudtuk, hogy az a modern-posztmodern életmód, amelybe beleszoktunk, fenntarthatatlan, s egyfajta utolsó falba ütközik előbb-utóbb. Most úgy tűnik, sokak baja csupán annyi, hogy előbb ütköztünk, semmint utóbb. Nem esik szó arról, mit kellene másként működtetni ezután. Az most szóba sem jöhet. Isten ments! Mert ha szóba kerülne, talán kiderülne, hogy máris egy „máskéntben” vagyunk, s még jogosnak tűnhetne karantén és maszk, sőt, akár a fogyasztás, és utazás, és számos szolgáltatás, egy életmód-komplex visszafogása is. Azt már nem. Megérveljük inkább: mi ebbe nőttünk bele, ezt szoktuk meg, érezzenek együtt velünk, ide azt a rágógumit!
Tételezzük fel, hogy a politika, karöltve a felvilágosult sajtóval beleállna egy világreformba. Tételezzük fel annak ellenére, hogy ez kizárt. Ami a járvány kapcsán világossá vált: legyen ez a szövetség bármily erős, a tömeg úgyis keresztbe tesz és fellázad.

Ezt korábban is tudtuk, de nem volt róla tapasztalásunk.

Tudtuk, hogy például a klímaváltozás megállítása nem lehetséges jelentős önkorlátozás nélkül; azt is tudtuk, hogy az új, önkorlátozáson alapuló civilizáció csak egyéni lemondások sorozatán át jöhet létre; azt pedig sejtettük, hogy a tömeg erre nem lesz vevő. Szlogenek és petíciók szintjén lassan már mindenki klímaforradalmár, de ha arra kerülne sor, amikor jelentősen korlátozzák például a mozgás szabadságát, az autóforgalmat, a kereskedelmet, abban a pillanatban fellázadna. Ez a sejtés vezetett el oda újra meg újra, hogy a politika nem is igen mert jelentősebb változtatás irányába nyitni.

Most a gyakorlatban látjuk, mi történne.

A járvány annyival súlyosabb és egyértelműbb helyzet, hogy napról napra életekre tör, igaz elsőrangúan az idősebbek életére. Egy pillanatig úgy tűnt, hogy ez kijózanítóan hat, de nem. Ebben a helyzetben is ideológia háború dúl, és ami a legfontosabb: ragaszkodunk egy életmódhoz és a járvány előtti szerepekhez is. A megmondók ugyanabban a szerepben vannak most is. Ugyanaz a retorika, ugyanaz a megmondás, holott, ha valaminek következnie kellene most, az nemcsak az életmódváltás, hanem a szerepváltás is. Ennek se híre, se hamva.
Az arravaló hivatkozás, hogy mi ebbe nőttünk bele, egészen elképesztő. Na de hogyan nőttünk ebbe bele? Úgy, hogy mindvégig tudtuk, legalábbis tudhattuk volna, hogy ijesztő forgatókönyvek vannak a jövőre nézve. Ezek némelyikére hivatkoztak is sokan előszeretettel. Ha most váratlanul feltámad az igény, miszerint ne legyen karantén, zökkentsük vissza a világgazdaságot az eredeti kerékvágásba, hadd élhessük tovább korábbi életünket, nem jelenthet mást, hogy bár a különböző vészhelyzeti forgatókönyvekre sokszor sokan hivatkoztak, mégsem vették őket komolyan.

Trambulin volt a számukra, eszköz, hogy valami trendit, „progresszívet” mondjanak. Ha pedig akkor trambulin volt, miért ne lenne trambulin a járványhelyzet is?

Eldőlt a járvány utáni idők sorsa. Egy ilyen hátraarcot csak olyan vírus akadályozhatott volna meg, amely nem válogat a korosztályok között. Amint ezt a világjárványt is előre jelezték (évekkel korábban), hasonlóképp a felmelegedéshez (amit évtizedekkel korábban prognosztizáltak), úgy azt is tudjuk, jöhet még új, szélesebb rétegeket veszélyeztető vírus, s feltehetően érkezik is valamikor. Azt sem zárhatjuk ki, hogy épp a koronavírus egyik mutációja lesz az.
Képesek vagyunk kilapítani, keretek között tartani a járványt, ez pedig feltétele annak, hogy óvatosan bár, de a visszaállás útjára lépjünk. Anélkül, hogy átgondolnánk: van-e itt valami, amiről le kell mondanunk végleg. A saját jól felfogott érdekünkben. Megszületik az a konszenzus, hogy ami a koronavírus-járvány idején történt, az kábé a legrosszabb, ami megtörténhet velünk, ergo: túljutottunk a nehezén. Ezt is megoldottuk, pipa. Ha volna bármi értelme egy ilyen járványnak, az lenne, hogy aztán jobbá váljanak a dolgok. Járványügyi szempontból talán jobbá is válnak majd, de civilizációs szempontból, ökológiai szempontból, fenntarthatósági szempontból még romlanak is.

A „megoldottuk”, a „a legrosszabb már megtörtént” élménye kiheréli ezt a civilizációt. Minden eddiginél önhittebbé és gyanútlanabbá teszi.

Ráadásul, ami korábban feltételezés volt – miszerint a tömeg nem hagyná egy vadiúj rendszer kiépítését, a régi radikális felülbírálatát – tapasztalattá válik. Igen, viszonylag fegyelmezetten reagál a tömeg; egy idő után – és egy ideig. Nem rögtön, az elején még próbálkozik, amint viszonylag rövid idő után akkor is elveszti türelmét, ha együttműködésének és önkorlátozásának szemlátomást vannak eredményei.
Meg kell őrizni a komfortzónát – ez a végső parancsolat.

Milyen érdekes! Olyan figurák, akik szellemi téren mindig a komfortzóna elhagyására ösztökéltek, amikor a tényleges komfortzóna szűküléséről, elhagyásáról van szó, rögtön padlót fognak, és a „régi” védelmére kelnek.

A népesség egy része a karantén helyzetben megtalálta magában azt az énrészt, amely képes alkalmazkodni, amely igyekszik például önfenntartóbb lenni, így aztán pl. kenyeret süt. Mások meg ezen a kezdet óta élcelődnek. Ha egy új helyzetben, főként ha válsághelyzetben valaki nem képes felfedezni önmagában új énrészt és azt mozgósítani, akkor valóban nagy a baj. De nem az élesztőnövesztőknél, hanem az élesztőnövesztőket fikázókkal. Az „élesztőnövesztő” egy rendkívüli helyzetben több és más lett, esetenként sokkal több. A fikázó meg ugyanaz maradt. Nem mozdult. Jól látszik, beállt egy szerepre a járvány előtti időkben, és ezen képtelen változtatni – nyilván nem is akar.

Sok munkája van abban, hogy ő az legyen, aki volt a járvány előtt. Nem arról van szó, hogy a járvány sok ilyen munkát, sok ilyen adott helyzetre felhúzott identitást veszélyeztet?

Nem arról van szó, hogy Móricka fontossága jelentősen csökken ebben a helyzetben? Nem arról van szó, hogy mivel Móricka képtelen hamar alkalmazkodni, igyekszik a helyzetet valamiként önmagához hajlítani? Nem arról van szó, hogy mivel Móricka lusta, de legalábbis nem akar elölről kezdeni mindent, felépíteni egy másik szerepet és identitást, mellyel legalább olyan hatékonyan érvényesülhet az online- és médiatérben, mint a járvány előtt, ahol a dolgokat mindig olyan jól megmondhatta, szóval mivel ehhez lusta, ehhez már ereje vagy képessége sincsen, inkább egyszerűen földhöz veri magát, ordítva visít, és igen, eléri, hogy most is ráfigyeljenek.
De azért egyszer el kell jönnie annak a percnek, amikor odafordulunk Mórickához, és azt mondjuk:
„Tessék, itt a rágógumi, szeretünk, édesem, nagyon szeretünk, hidd el! De most – mielőtt újabb csokit vennénk neked, igen, veszünk, bizony, amilyet csak szeretnél! –, de most állj hátrébb egy kicsit, nehogy bajod essen, mert látod, van itt egy gond, amit először meg kell oldanunk.

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

(Fotó: Centauri)

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

Email cím*


Mi a koronavírus? Kegyelemdöfés vagy gyorssegély? (1.)

Mi a koronavírus? Kegyelemdöfés vagy gyorssegély? (2.)

Mi a koronavírus? (3.) Mi az, amit biztosan tudunk a járvány utáni időkről?

Teljes tesztelés – karantén-novella

Járvány vagy pánik? – Kettő az egyben.

Hogyan alakítja egy járvány a divatot?

Rekviem az öregekért – …de hol van a fiatalokból az öreg?

 

6 Comments:

 1. Ibolya Nagy

  Perfekt, nincs mit hozzáfűzni!😧😷

 2. Szabó Edit

  Én már egy ideje kiszálltam.
  A napi hírfogyasztásomat koronavírus ügyben minimálisra csökkentettem. Nem érdekelnek az adatok – fertőzöttek-, karanténban lévők-, elhunytak száma -, mert nem vagyok biztos benne, hogy valósak. Nem érdekelnek az elméletek sem, hogy mi okozta a vírust, honnan indult valójában, mesterséges vagy természetes-e. Arra próbálok figyelni csak, hogy az éppen érvényben lévő szabályokat betartsam, bár ez sem egyszerű, mert olyan gyakran változnak. Ezen kívül még magamra próbálok vigyázni, hogy egészséges maradjak.

  Igen, mostanában egyre többet hallani az újraindításról, és nagyon úgy tűnik, hogy azt szeretnénk folytatni, azt a szintet elérni újra, ami a vírus előtt volt. S bár összegzésről vagy tanulságok levonásáról és változtatásról nem nagyon olvastam, de azért én mégis azt mondom, HÁTHA. Történtek ugyanis olyan, a vírus kikényszerítette előrelépések, amik hátha megmaradnak.

  Olvasom, hogy megugrott az online vásárlások száma, és hogy a vásárlók már szívesebben fizetnek kártyával, mint készpénzzel. Általánossá vált az e-recept, és a közértben a pékáru csakis előrecsomagoltan kapható. Ezek apróságok, de elòremutatóak, és hátha ezek megmaradnak.
  Hátha a távoktatás tapasztalatai is hasznosulhatnak majd a következő tanévben, és hátha a cégek is mérlegelik majd a home-office tapasztalatait.

  Én is sütöm tovább a kenyeret a vírus után is. Mert élvezem, és rájöttem, hogy mennyivel finomabb, mint amit venni tudok. 🙂

  • Írtam már a hírfogyasztás veszélyeiről; ez az írás is úgy kezdődött (reggel még), hogy FÁRASZTÓ a járvánnyal kapcsolatos polémiákat olvasni (lassan a polémia áthallásossá válik a pandémia felé 🙁 ), de lehúztam az írás elejéről, hogy ne ismételjem magam.

   Ugyanakkor már egyre inkább kikivánkozik belőlem, hogy ordíthassam én is: FRUSZTRÁLT VAGYOK! – De egyrészt én legalább bevallom, másrészt én már évtizedek óta. Most egyeseket az frusztrál, hogy megváltozott minden. Pár hónapja csupán. Engem meg az frusztrál egész életemben, HOGY NEM VÁLTOZIK SEMMI. holott egyértelmű volt végig, most is az, az is marad, hogy mindez fenntarthatatlan.

   A vergődöknek üzenem: én meg miattuk vergődöm magamban évtizedek óta. Hogy alapvetően lényegtelen baromságokról vitatkoznak évről évre. Tegyék, végtére is bárkinek lehet bármiféle hobbija, de jó ha tudják, a közéletben művelik ezt, hatásuk van, vagyis az ő hobbijuk árát többek között én fizetem meg. Ha akarom, ha nem.

   De abszolút megértem a kiszállásodat!

   És süss csak. Tedd, ami jónak látsz. Én is sütök – amint látod, amit csak lehet.

 3. Mennyire igaz minden szó. Orvosként már nem vagyok képes hallgatni a híreket, mert a rendszeren belülről egészen más látszik. Népnevelek reggel a közértben, mert irritál, hogy amíg én szívok a munkahelyemen egész nap maszkban, sokan a közösségi zárt terekben nagy ívben magasról tesznek az egészre, mintha mi sem történt volna. Szóval igaz, nincsenek a jelenben, nem értik azt, a többség meg visít a régi élete után. Micsoda felüdülés ide belépni, még ha az az ajtó csupán félig van is nyitva a darksite-ban – be kell menni rajta, én követlek Cen, nyisd ki azt az ajtót nekünk:-)))Jah és imádom a kovászolást , meg akik sütnek, arról nem is beszélve, milyen nyálcsorgatva olvastam a rizsfelfujtas receptet:-)))

  • Köszönöm, Lívia! Ha itt felüdülés, örülök, és itt nem kell maszk, lehetünk többen is, akárhányan ebben a térben; nemcsak maszk nem kell, de szemellenző se – lehet lélegezni, nézni, látni szabadon; akár a sötétben is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."