40 éves minden idők legjobb albuma – Pink Floyd: The Wall

Átváltozik az út, egy pillanat alatt útvesztővé. S minden útvesztő lélekvesztő is. S miden lélekvesztő elveszejti az észt és a tehetséget. Ebben nincs kompromisszum. De a Floyd – élén Roger Watersszel – nem veszít el semmit.


Ajánlás: Az ifjú L-nek, aki egyszer Pink Floydos pólóban nyitott ajtót, mikor váratlanul toppantam be hozzá 🙂 


Pink_Floyd_The_Wall

Forrás

2019.11.30. Legjobb könyv nincs. Legjobb film se. De legjobb album, az van. Szerintem. Tudom én, hogy sokan összerándulnak erre, és talán igazuk van. Létezhet-e bármiből legjobb? Ez ma már nem is kérdés. Nem. „Ahány ház, annyi szokás.” „Ízlések és pofonok.” Arról nem is beszélve, hogy ízlésről nem vitatkozik egy jóízlésű ember. Ez ma a trend.

Gyakran érzem úgy, hogy mindez csak alibi. Annak ellenére is, hogy nem vitatom: művészi produktumokat és produkciókat lehetetlen objektív mércével, patikamérlegen mérni, így aztán lehetetlen kihozni győzteseket. Ennek szellemében csak annyit állítok, hogy míg más területeken én sem mondanám ki a megfellebezhetetlen nagy IGENT az első helyre, ez esetben hosszú idő óta nincs megingásom.


A Pink Floyd The Wall című dupla albumához mérhető munka nem született. Ha valaki tud olyat, ami hozzá mérhető, szóljon. Meghallgatom.


 pink floyd

Az egyik kedvenc lemezborítóm a könyvtárszoba falán 🙂 2019.12. (Fotó: Centauri)

De visszatérve még egy pillanatra az alibire. Látom – az irodalomban is –, hogy sokszor sokáig sokan tartózkodnak attól, hogy bárkit-bármit egyfajta rangsor elejére rakjanak. Ennek egyik oka nem más, hogy bármely pályáról beszéljünk, rengetegen vannak rajta, nemcsak középszerűek, hanem tehetségesek is; tehetséges írók, festők, zenészek, zenekarok – s ezek mindegyike sértve érzi magát, ha valakit egy ilyen minősítéssel föléjük emelnek. Vagy sértve érzik magukat azok a rajongók, hívek, hallgatók és olvasók, akik mást olvasnak, néznek, hallgatnak, és mást tartanak jónak.


Érthető ez a tapintat is, de nem lehet folyton mindenkit rózsaszirmok között tartani. Ha van valami, ami kimagaslóan jó, páratlan, akkor fel kell vállalni annak kockázatát, hogy mások megsértődnek.

Napestig írhatnék erről az albumról, de inkább csak mozaikokat villantanék fel. Először is emléket. Volt egy barátom, nagy, sőt gigászi Pearl Jam rajongó. Párszor elvitáztunk azon, szerinte mitől jobb a Pearl Jam a Pink Floydnál. Nem jutottunk dűlőre. Amennyire képes vagyok felidézni, elsősorban azzal érvelt, hogy a Pink Floyd hideg, kimódolt, a Pearl Jamhez képest élettelen. (Erre még visszatérek egy percre.). Ennek a jóbarátnak, ahogy minden fanatikusnak, rendes szokása volt másokkal megnézetni videókat a nagy kedvencről (ismertem ilyen Urah Heep-rajongót is – nála kötelező volt meghallgatni egy-egy albumot, melyeket természetesen kommentált). Szóval, ott vagyok ennél a barátnál, és berak egy Pearl Jam videót. Nézzük, hallgatjuk, ő búsong, egészen mélyre száll lélekben – mi mást tehetne Pearl Jam hallgatása során? –, mígnem egyszer a koncertfelvételen a Pearl Jam a The Wallból játszik egy számot. És akkor a nézőtér amúgyis forró hangulata valóságos őrjöngésbe csap át. A Pearl Jam rajongók táborában. Egy Pearl Jam koncerten.

Ekkor látványos szomorúsággal így szól a barát: „Na igen. Még Peral Jam koncerten is Floydra őrülnek meg a legjobban.”


De nemcsak megőrülni lehet tőle. A The Wall dupla albumánál lelombozóbb, depresszívebb albumot keveset készítettek. A zene és a szöveg, a történet – mert itt az is van! – mellett fontos kiemelni, hogy a The Wall egyben film is. És film képi világa semmivel sem barátságosabb, mint a zene vagy a szöveg vagy a „sztori”. Gyakran sokkoló. De milyen depresszió ez? Nem mindegy. Ha már a Pearl Jam szóba került: az is depressziós, de egyben rezignált is. A Floyd sötét oldala – a legsötétebb is – vérbő depi.

Annyi erő és lendület van benne, ami elvileg csak a rock and rollban vagy a féktelen optimizmusban lehetne.

Invenciózus, progresszív, valódi alkotás a The Wall, amely egyben összefoglalja mindazt az innovációt is, amit a Pink Floyd előtte a zene megújításába fektetett. Kevesen vitatják – én speciel olyannal nem is találkoztam, aki ezt vitatta volna –, hogy a Pink Floyd megújította a zenét. Nem a rock zenét. A ZENÉT. Underground zenekarként indultak ők is, de aztán hypermega zenekarrá váltak. Ezt sokan már nem nézték jó szemmel. Van egy olyan mítosz is, mely szerint a siker azonos az árulással. Tisztes lázadó, tisztes tehetség, pláne egy zseni nem lehet sikeres. Bár mindannyian tudjuk – érezzük legalábbis –, hogy ez egetverő baromság, higgyétek el, él ez a kép, ez a téveszme. Ebbe se mennék bele nagyon, de emögött is gyakran az irigység dohog.ű

Ez az a duma, amivel a középszer igyekszik magához láncolni a géniuszokat.


A Pink Floyddal az történt, aminek egy igazán értelmes és nagyszabású projecttel minden esetben történnie kellene. Alulról, a pincéből, klubból indultak, ami rendkívül hálás terep, főként a kísérletezésre. Ám sokan úgy gondolják, az örök kísérletezés a művészet végső célja. Többek között azért akadnak ki annyian, amikor egy zenekar (vagy urambocsá egy szerző) „klasszicizálódik”. Szerintem ez is tévedés. A kísérletezés a művészetben ugyanaz, mint a tudományban. Annak kellene lennie. Vagyis a kísérletekből konklúziókat vonunk le, megnézzük, mi hogyan működik, működik-e egyáltalán, aztán – ha elég kísérletet végeztünk – levonjuk a konzekvenciát, és lépünk. Változtatunk valamin. Létrehozunk az új tudás birtokában valamit.

Ez az, ami az új kor elhatalmasodó kísérletezőkedvében és égig növekedő individualizmusában gyakran elmarad – s marad a nárcisztikus magamutogatás, az öncélú és egyre gyakrabban hamis lázadás. Elmarad a tett. Elmarad az alkotás.

A Pink Floydnál nem maradt el. A The Wall tetőzte be.        


Az amatőrökből profik lettek. Amatőrök? Igen. Igazán progresszív kísérletek esetén lehet-e bárki profi? Szerintem nem. Járatlan úton lehet-e valaki túravezető? Nem.

Ott mindenképp tapogatni kell, a legvadabb, legagyamentebb zseninek is. Akkor miért a legzseniálisabb alkotók és tudósok az úttörők, legyen szó zenéről, legyen szó tudományról? Mert nem elég a bátorság járatlan útra lépni. Anélkül nem megy, de ez nem elég. A zsenialitás ahhoz kell, hogy ne ragadjon ott az ember. Hogy értse, amit ott talál. Máskülönben a járatlan út átváltozik két lépés után – épp úgy, ahogy a Pink Floydnál változik át a zene, ahogy a The Wall filmben egymásba változnak-olvadnak át a jelenetek, snittek.

Átváltozik az út, egy pillanat alatt útvesztővé. S minden útvesztő lélekvesztő is. S miden lélekvesztő elveszejti az észt és a tehetséget is. Ebben nincs kompromisszum.

 

De a Floyd – élén Roger Watersszel – nem veszít el semmit. Sötét tartományok járatlan bugyraiba ereszkedik alá, de mindvégig eszénél marad. Épp ezért érzékelik sokan hidegnek és idegennek, mert minden opuszon, minden akkordon és futamon érződik ez a jeges ráció, ez a brutális átgondoltság. De zseni szerintem épp ezt tudja: egyensúlyt találni ráció és emóció között. Képes huzamosan ott állni, és hallgatóját ott tartani e kettő határán. Másként: e két működésimóddal, mint két erős sodronnyal kifeszíteni a létét, hogy az úgy dagadjon a zene szelében, akár a vitorla. Belefeszíti a létbe. Belerámázza. Nem a lét érzelgősségébe, de nem is a lét részvéttelen – s minden híreszteléssel ellentétben cseppet sem okos –, végletes racionalizálásába, hanem e tökéletes kettősségbe.

Körülbelül tíz éves korom óta hallgatom a „Falat”. Sosem derül ki, hányszor hallgattam meg. Hányszor néztem meg a filmet. De soha, soha, egy pillanatra sem untam. Ez pokoli és mennyei mutatvány. Amint az is, hogy legyen a The Wall a tömény depresszió maga, sosem lenyomott, mindig inspirált, mindig emelt. Ez az igazán nagy tett. Elmondani, a világ elé tárni, vagy épp egy közeli ember elé, hogy a világ mennyire szar, és mi ebben mennyire szarul vagyunk, és

magunkkal rángatni-rántani valakit, nem nagy kunszt. Elég belecsimpaszkodni a másikba. Ehhez nem kell komoly erő – tehetség sem. De próbáljunk meg csak a legsötétebb gondolatokból és érzésekből olyan katapultot eszkábálni, ami magasra lő bárkit. Rögtön érezzük majd, ez komoly kihívás, szinte lehetetlen.

Továbbra is úgy gondolom, hogy a Pink Floydnál senki sem oldotta meg ezt jobban. Eleddig nem. Jó érzés, hogy míg oly sok kérdésben az ember állandó lavírozásra van ítélve, ez ügyben nem érzem úgy, hogy végtelen körültekintéssel kellene írnom. A The Wallnál nagyobbat a pop-rockban nem alkottak. Lelkesítő sötét ez még mindig. 40 éve jött ki ez az album, s nincs egy hang se benne, ami ne szólna ma is frissen, progresszívan, ropogósan.

A szférákból. A föld alól. E két helyről egyszerre.


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Légy oly kedves, oszd meg másokkal is 🙂

Ha regisztrálsz, értesülhetsz a legfrissebb, legfontosabb bejegyzésekről 🙂

Email cím*


25 éves Tarantino kultfilmje, a Ponyvaregény

Emóció, ráció, ihlet és a két agyfélteke

Kegyetlen Werner – Werner Herzog filmjéről

Tambora – Byron – Frankenstein

2018.03.14. Elment Stephen Hawking 🙁

24 Comments:

 1. Jó kis viták zajlottak anno, hogy mire ment volna Roger Waters és David Gilmaur egymás nélkül, úgy általában. 🙂 Nekem még bakeliten volt meg, a dupla, és a borítója is egy téglafal mintázat volt. 🙂

  • Az első “Falam” fekete Polimer kazira másolt példány volt.

   Na, igen, amit nem úszott meg a Pink Floyd, az a szakadás, meg utána az évekig tartó pereskedés Roger Waters és az együttes többi tagja között. Épp azért következett be mindez, mert a The Wall után ugyan még csináltak egy albumot (Final cut – az még depisebb, de rohadt jó), viszont Waters maga is érezte, hogy ezt a projectet – ahogy ma mondják – kimaxolták. Érdekes, hogy akkor önhatalmulag feloszlatta a Pink Floydot. Még érdekesebb, hogy a többiek csak néztek, mint a gázálarc, és hagyták. Hát ha vége, jó. Legyen vége. Ez sokat elmond arról, hogy Waters súlya mekkora volt. Igaz, a The Wall már-már az ő művének tekinthető. Ugyanakkor Gilmour gitárjátéka nélkül sosem lettek volna azzá, amivé lettek.

   Halkan jegyzem meg: én két koncerten is voltam 🙂 🙂 🙂

   • A filmet, nem tudom hányszor néztem meg. 🙂 A bekelit után nekem is megvolt mindenféle kazettán, CD-n, DVD-n …. Sajna én koncertre nem jutottam el, egyszer majdnem Lengyelbe, de valahogy valami jött közbe, és nem mentünk el.
    Tudod, azon meg sem lepődök, hogy mivel az én generációm zenéje, neked ez mégsem uncsi, mert az unokaöcsém, aki 1976-ban született, szintén hatalmas rajongójuk volt. Nem is volt, a mai napig az. Van egy zenekar honunkban, állítólag nagyon jól játszák a Pink Floyd zenéket, sajnos a nevüket nem tudom, de az öcsém szerint iszonyú jók. 🙂
    A lényeg, hogy a Pink Floyd örök! 🙂

 2. Holsky Péter

  Van erre “a legsötétebbekből katapultot eszkábálni” műveletre egy régi, reakciós – na jó: klasszicizáló kifejezés: KATARZIS 🙂

 3. Ibolya Nagy

  Már vártam Cen’, nagyszerű poszt a nagyszerű Pink Floydról és bárhogy is, The Wall történelmünk része most már mindörökké.

  • Ibolya! Úgy rémlik, hogy te Floyd-hallagató vagy. Vagy rosszul rémlik?

   • Ibolya Nagy

    Jól rémlik Cen’, abszolút , bolondulok értük! Ezért is vártam posztodat, amikor sorra olvastam a posztokat különböző portálokon.
    Nem túlzás, ők már a világtörténelem része is (Berlini fal)

 4. Évekig minden nap erre a zenére mentünk aludni. Szóval én sosem voltam rajongó, bennem hihetetlen szorongást keltett ez a zene, a szívem majd kiugrott tőle. Az biztos, hogy azóta sem hatott rám semmi így, talán pont azért mert unikum.

  • Aludni? Azt meg hogy? El sem tudom képzelni, hogyan lehet, milyen elgondolásból erre a zenére aludni menni.

   Szorongást sokszor kelt a Pink Floyd – főként ezen az albumon – de hát többek között a szorongásról szól-zenél; ebben is jól teljesítenek.

 5. Szabó Edit

  Kedvelem a Pink Floyd zenéjét, de nem nevezném magam rajongónak. Ugye, nem baj?

  A Hvg is megemlékezett az album születésnapjáról:

  https://m.hvg.hu/kultura/20191130_Van_odakint_valaki_40_eves_a_Pink_Floyd_A_fal

  • Miért is lenne baj? Dehogy!

   Tök jó a HVG cikk. Köszi, Edit!

   Bár több adattal dolgoznak, mint én, de érdekes, hogy ott is előtérbe kerülnek a személyes vonatkozások. És egy kicsit a szakadásra kihegyezett nézőpont ez, nem véletlenül, ahogy azt fentebb hozzászólásban én is írtam.

   • Szabó Edit

    🙂 🙂
    Szerintem is jó a cikk, azért is raktam ide. Számomra sok érdekesség volt benne, de reméltem, hogy azok is jónak találják majd, akik nálam jóval többet tudnak az együttesről és az albumról is. Mint például te. 🙂

 6. Holsky Péter

  Bizony, a művészek és a Fal – de ez megint csak linkelni tudom (túl hosszú lenne leírva):
  https://24.hu/kultura/2019/12/08/petr-sis-a-fal-konyv-illuszracio-gyerekkonyv-vasfuggony-berlini-fal-kommunizmus-csehszlovakia-uttoro-agymosas/

 7. Volt szerencsém élőben látni az együttest Clemson egyetem vendégei voltak a 90-es években.
  Az első sorokban láthattuk előadásukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  LEGSZEBB EMLÉKEIM - AZ ÖREG, AKIT ÖREGNEK HÍVTAK: "Csodálkoztam, hogy ellenvetés nélkül hagyták elmenni. Nem is várt egy percet sem. Az utolsó mondat után fogta magát és egyszerűen kisétált az ajtón." 2020.04.18.

  LEGSZEBB EMLÉKEIM - AZ ÖREG, AKIT ÖREGNEK HÍVTAK:
  Valójában nem is volt a tanárom. Egy tudós ember volt „csak”, egy geológus, paleontológus, egy folyton töprengő, agyaló, kombináló ember. Termetre meg egy medve. Egy lassú, dörmögő, tekintélyes nagy medve. Ismerte a vadakat, a madarakat, de nem volt olyasmi, ami ne érdekelte volna. Talán a hülyeség – az talán hidegen hagyta. Nyugodt ember volt. Amolyan ősapa. Mindenki apja vagy mindenki nagyapja. Sokan jártak hozzá, az ő kicsi, fenyőkkel övezett házába, fiatalok."

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."

  REKVIEM AZ ÖREGEKÉRT: "Mintha ugyan egy öregember már nem érezne, mintha ugyan egy vénember, egy vénasszony nem sírna." 2020.04.16. 19:06

  REKVIEM AZ ÖREGEKÉRT:
  "Élj sokáig! Azt kívánom. De tudd, ha egyszer te haldokolsz majd, ha egyszer rád csap le váratlanul az utolsó óra, és egy olyan öregember arca rémlik fel előtted, akit sosem láttál, akkor tudd: Ő volt az. Valaki 2020-ból. Talán 2030-at, talán 2050-et írunk akkor, de tudd, az arc, amit akkor látsz, évtizedekkel korábban, 2020-ban halt meg. Talán fogják majd a kezed, talán beszélnek hozzád, talán leszel olyan szerencsés, és mégsem érzed azt a kezet, mégsem hallod azt a hangot, mégsem érzed magad szerencsésnek."

  HANGOSNOVELLA A SZERELEMRŐL: Ha nem fájt volna mindig így, hogy bár megszülettünk, mégsem lettünk." 2020.01.04. 10:11

  HANGOSNOVELLA A SZERELEMRŐL: Ha nem fájt volna mindig így, hogy bár megszülettünk, mégsem lettünk.
  "Kedves Mindenki! Az elmúlt években alig-alig raktam fel hangos novellát vagy írásokat. Még 2019-ben készítettem pár felvételt ebből a célból, s várhatóan felvételek tucatjai készülnek 2020 elején, úgy néz ki, hogy igen jó minőségben, stúdióban. Többen többször is jeleztétek tavaly, hogy örülnétek az ilyen videóknak, és én akkor azt ígértem: lesznek. Nem mondom, ezt sem sikerült elkapkodni, de lett, s lesz is időnként új is. Hogy mennyi, azt pontosan még nem tudom. Fogadjátok szeretettel Philemont! A legjobbakat kívánva: Cen’"

  40 ÉVES A VILÁG LEGJOBB ALBUMA: "Átváltozik az út, egy pillanat alatt útvesztővé. S minden útvesztő lélekvesztő is. S miden lélekvesztő elveszejti az észt és a tehetséget is." 2019.12.01. 18:41

  40 ÉVES A VILÁG LEGJOBB ALBUMA:
  "A kísérletekből konklúziókat vonunk le, megnézzük, mi hogyan működik, működik-e egyáltalán, aztán – ha elég kísérletet végeztünk – levonjuk a konzekvenciát, és lépünk. Változtatunk valamin. Létrehozunk az új tudás birtokában valamit. Ez az, ami az új kor elhatalmasodó kísérletezőkedvében és égig növekedő individualizmusában gyakran elmarad."