• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.03.31. Újabb ritka színváltozatú cinege az ablakban

széncinege

Normál színezetű széncinege – 2021.03. (Fotó: Centauri)

2021.03.31. Újabb ritka színváltozatú cinege az ablakban

Emlékeztek talán arra a piros hátú széncinegére, aki 2020.01.14-én bukkant fel az ablakomban, és aki aztán kissé felforgatta az életemet 😊 Nem kevés próbálkozás után sikerült róla jó minőségű fotókat lőni (róla bővebben ITT írtam). A piros hátú széncinege a madárvilág legritkább színmutációját, az eritrizmust hozta az életünkbe. Javarészt miatta került sor odútelep létrehozására (ITT), abban a reményben, hogy bőséges odúkínálat esetén akár helyben is maradhat.

A madárvilág színmutációiról ITT olvashattok egy összefoglalót.

Eritrizmus és ritka színmutációk a madárvilágban

Talán különösnek tűnhet ekkora figyelmet fordítani egy színmutációra, de ha arra gondolunk, hogy mind a mai napig nem találtam forrást vagy fotót piros színt hordozó széncinegére, s így könnyen lehet, hogy a világon elsőként sikerült fotózni ilyen madarat, talán jobban érthető a lelkesültségem. Ráadásul ez minden madárfajt figyelembe véve is ritka jelenség.

A piros hátú (Fotó: Centauri)

A BÓNUSZ

2021.03.15-én újabb ritka színváltozat került elő, ezúttal egy kék cinege. A melanizmus, albinizmus vagy a leukocizmus viszonylag gyakori jelenség, de ez a kék cinege a második legritkább színmutációt mutatja, s ha minden igaz, még mindig itt mozog a birtokon, és talán odút is foglal magának.

A xantophilizmus a sárga színanyag túlsúlyát jelenti. A kék cinege egyik domináns színe a sárga, de csak a mellkason és hason. A kék cinege a fejen már tisztán hófehér. A nálam felbukkanó példány azonban a csőr körül is jól láthatóan élénk sárga. Szerencsére sikerült jó fotókat lőni róla is, sőt, rövid videót is készítettem, amit hamarosan szintén megmutatok.

Normál színezetű kék cinege a csőr körül tisztán fehér (Fotó: Centauri)

Tudni kell, hogy a kék cinege fiatal korában a fejen is halvány, piszkossárga. Így elvileg lehetne ez egy vedlési rendellenesség is, amikor a fiatalkori tollazat egy része megmarad öregkorra. Ellentmond ennek, hogy a képen látható kék cinege csőr körül látható sárgája épp az a sárga, ami a mellen is látható. Ez a madár tehát ott sárga, ahol „hivatalosan nem lehetne az”.

Xantiphilizmus kék cinegénél (Fotó: Centauri)

Szemtől szembe még feltűnőbb – nem mellesleg nagyon csinos (Fotó: Centauri)

Két tanulsággal szolgál e madár megjelenése. Először is újfent láthatjuk, hogy az evolúció nem állt meg, s a bioszféra jelenleg is kísérletezik. Kísérletezésének lényege, hogy mutációkat hoz létre mind a mai napig, melyek között ismét lesznek olyanok, akikből új színváltozatok, alfajok, végső soron új fajok fejlődhetnek ki idővel.

Másrészt ismét bebizonyosodott, hogy akár egy dolgozószoba ablakából is végezhetünk rendkívüli, érdekes és látványos megfigyeléseket. Elég kinézni az ablakon, és beleshetünk a bioszféra nagy műhelyébe. Bárhol legyünk is, bőven akad megfigyelni való, hisz a bioszféra jelen van mindenütt, és szakadatlanul dolgozik – nemcsak a cinegékben, nemcsak a vadonban, hanem bennünk is.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

       

    5 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Csodás variabilitas, az evolúció nem áll meg.
      Külön öröm, hogy hozzád mennek a kis csodák, talán nem véletlenül, hiszen olyan gazdag életteret teremtesz számukra.
      Még sok hasonló “csodát” kívánok, Cen’! 🤗

    2. Lívia Zilahi

      Milyen szépek:-)) az ember is talán mutálódik majd az új környezethez, elsősorban mentálisan. Kedves Cen gyönyörű képeket osztasz meg velünk, a megfigyeléseid is fantasztikusak, mindig arra gondolok nem bírjuk lekövetni a változásokat úgy mint pl. a madarak. A természet végzi a dolgát, az ember nem képes valamiért adaptálódni pozitív irányba. Vagy az is lehet, a mikoroszféra most ezt elvégzi helyettünk- él tovább az aki tudatos , lát , érzékel és kiszáll a megszokásokból s új alapokra helyezi az életét.

    3. Szabó Edit

      🙂 🙂 👍

    4. Papp Anikó

      Nagyon cuki, nagyon csinos! Piros hátú is és az utóbbi is. Hivatalosan ott nem lehetne sárga. 🙂 Még jó, hogy nem kell neki emiatt hivatalba menni, igazolást kiállíttatni. Sok-sok kis rendellenes cinege szülessen a birtokodon. Szép hetet, jó munkát kívánok!

    5. Szabó Mihályné

      Ez a kis kék fejű nekem még jobban tetszik, mint a piros hátú! Nagyon helyes a pofija! További jó megfigyelést! Szép hétvégét kívánok, Cen’! Újból jön a jó idő!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük