• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.11.25. Európa legritkább hattyúja ismét Magyarországon

Kis hattyú (Free Photo)

2020.11.25. Európa legritkább hattyúja ismét Magyarországon

2020 szokatlanul gazdag a madárbarátok számára. Nem linkelem ide az összes hírt, amit a hazai madarakról idén adtam, csak megemlítem, hogy két új fajt is bizonyítottak már (zöld gyurgyalagot tavasszal, és pár hete a szirti fecskét), észak-amerikai fajok is szépen jöttek idén ősszel, pár hete pedig olyan vadlúd dömping van az országban, amire talán még nem is volt példa; gyakorlatilag az összes vadlúd ritkaság megfigyelhető most, a Velencei tónál pedig mennyiségében is extra a vadlúd-sokadalom, volt olyan nap, amikor megközelítette a 150 ezret! (A vadludakról nemsokára jövök egy részletes összefoglalóval.)

Tegnap pedig Európa legritkább hattyúfaját, a kis hattyút észlelték Berettyóújfalunál

(birding.hu), s ha már hattyú, legyen kövér: rögtön négyet (Simay Gábor).

Európában három hattyúfaj él. A bütykös hattyút (Cygnus olor) mindenki ismeri. Nála jóval ritkább az elsősorban északi, északkeleti területeken fészkelő énekes hattyú (Cygnus cygnus), mely azonban az utóbbi években újra megtelepedett hazánkban, igaz csak egyetlen helyen, az Ipoly mentén. Erről részletesebben írtam már Magyarország új fészkelőfajait tárgyaló cikkben ITT.

A KIS HATTYÚT A SZINTÉN SÁRGA CSŐRŰ ÉNEKES HATTYÚTÓL KISEBB TERMETE, RÖVIDEBB NYAKA KÜLÖNBÖZTETI MEG, ÉS A CSŐR SÁRGÁJA IS KISEBB KITERJEDÉSŰ

A kis hattyú (Cygnus columbianus) azonban mindig is rendkívüli ritkaságnak számított, és ez ma sincs másként. Bár megfigyeléseinek száma az utóbbi 10-15 évben megszaporodott, ez azonban – mint oly sok más faj esetében – részint csak annak köszönhető, hogy ma már jóval több profi madarász mozog rendszeresen terepen. 1998-ig mindösszesen 11 alkalommal észlelték Magyarországon. Nem csoda, hisz ellentétben a másik két hattyúfajjal, gyakorlatilag a sarkvidék hattyúfaja. Elterjedési térképén Európa egészen a látómező szélére esik. Jellemző rá, hogy Észak-Amerikában is csak Alaszka legészakabbi tundráin él. A szibériai állomány egy része telelni a Balti-tenger mentén nyugatra, az atlanti partokra vonul. Ezekből a vonulókból kóborolnak el néha egyes példányok, és juthatnak Európa középső tájaira.

ELTERJEDÉSI TERÜLET: narancssárga = fészkelőhely, sárga =átvonulók, kék = telelőterület

Kis hattyú elterjedési területe

Bármely hattyúról legyen is szó, rendkívül szép madarakról beszélünk. Gyakran tart a madárbarát egy fajt azért szépnek, mert ritka. A két dolgot nehéz elválasztani egymástól, s erre hattyúk esetében én sem vagyok képes. Nem tudom, miért tartom a kis hattyút a legszebbnek. Talán mert ellentétben a másik két fajjal, nem láttam még? Valami azt súgja, nem. De mindegy is. Nem kell rangsor. Amiben biztosak lehetünk: gyönyörű! És remélem, egyszer én is láthatom szemtől szemben. Annál is inkább, mert nem kell sokáig nézegetnem kis hattyúkról lőtt fotókat, hogy elfogjon az a régről ismert, édes vágy, ami a vadonba, a vízpartra, a madarakhoz, s azon belül különösen nagy erővel a hattyúkhoz húz.


Oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Kis hattyúk (Free)

Bütykös hattyú (Fotó. Centauri)

énekes hattyú költése magyarországon

Énekes hattyúk (Free Photo)

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

    Név*

    Email cím*


    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider

    Slider

    Slider

    Új madárfaj Magyarországon a zöld gyurgyalag

     

    5 Comments:

    1. Szabó Edit

      Ha a Balatonnál látták volna, és nem lenne olyan a helyzet, amilyen, talán már indulnál is hattyúnézőbe. 🙂
      Drukkolok, hogy egyszer tényleg láthasd szemtől-szembe!

    2. Remélem majd erre fordulnak, és látom őket! Persze, most csak ébren álmodom. 😀

    3. Ibolya Nagy

      Jó reggelt mindenkinek!
      Köszönet a szépséges kishattyu sokadalomért.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük