Hogyan spóroljunk a madáretetőn? Hogyan tartsuk távol a verebeket?

Mezei verebek – Passer montanus (Fotó: Centauri)

2018.12.27. Érintőlegesen szó volt már arról, hogy a madarakat etető ember bizony komoly költségekbe verheti magát. A tavasszal visszaküldött kérdőívek alapján átlagosan 14.000 forintot költünk a madarainkra. A nálam regisztrált etetőhelyek tehát együttesen 2017/18. telén 60 millió forintot fordítottak, elsősorban napraforgóra. Megdöbbentő, de az etetőhelyek átlagosan 14.9 éve működnek, de akadt olyan is, ami már több mint 50 éves.

Vagyis egy átlagos madáretető gazdája alsó hangon is százezreket fektet be a madáréttermébe, ám szép számmal akadnak olyanok, akik évtizedek alatt milliókat.

De ne gondolja senki, hogy itt módos emberekről van szó. Gyakran olyanok is etetnek, akiknél amúgyis szűkös a büdzsé. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy tudunk-e spórolni az etetés költségein valahol. Bár rögtön hozzá kell tenni: a madarakat etető ember ez ügyben sem fösvény. Nem ez a probléma áll a homlokterében. Ugyanakkor ma is nagyon sokan panaszkodnak a verebekre, és az egyik verebek ellen szól érv épp az, hogy eleszik az eleséget a cinegék elől. Először szeretnék pár dolgot megosztani veletek, de nézzük, mi mindent hoznak fel az verebek ellenében:

1. A veréb agresszív, szemtelen, és elűzi a cinegéket

2. A veréb feleszi az eleséget a többiek elől

3. Verébből sok van, nem győzzük etetni őket

A leginkább jogos felvetés az, hogy ahol nagyobb verébcsapatok járnak, ott bizony jelentősen megnő a fogyasztás. Ez valóban gond, míg az nem igaz, hogy a veréb agresszív – de erről alaposabban írok később, mert megér egy misét. A verebeket teljesen félreismerjük, és csak távolról nézve tűnnek problémás bagázsnak. Közelről egy egészen más kép bontakozik ki róla, ezért ezt egy hosszú posztban külön tárgyalom majd.

Azt pedig már sok helyen olvashattátok, hogy a verebek egyáltalán nem állnak olyan jól, mint gondolnánk. Nem véletlenül lett védett mindkét verébfajunk, a házi és a mezei veréb is. Bár az is igaz, hogy nálunk egyelőre nincs nagy baj velük – nem mintha nem volnának már nálunk is olyan területek, ahol drasztikusan csökkent a létszámuk. Ilyen például a Főváros, ahol 10-15 éve még rengeteg verebet láthattunk, ma viszont már nagy területeken egyet sem látni. A tavaszi kérdőívek alapján közel 1500 regisztrált etetőn 2017/18 telén 40.500 házi veréb lakmározott. E meglehetősen nagy minta alapján tavaly a verebek száma inkább nőtt.

Konkrétan a házi verebek létszáma az etetők 62,5%-án stagnált vagy nőtt, míg 37,5%-nál csökkent. Ebből az is következik, hogy a helyzet területenként is nagyon változó.

De erre is visszatérek még. Maradjunk most annyiban, hogy a veréb is méltó a védelemre. Én például mindig igyekszem úgy alakítani a körülményeket, hogy a lehető legtöbb verebet vonzzam.

Az első és legfontosabb tudnivaló tehát az, hogy nem kell elüldözni őket – épp ellenkezőleg.

Ha valaki elfogadja tőlem most, hogy a veréb nem üldözi el a többi madarat, azt senki sem tagadhatja, hogy rengeteg takarmányt fogyaszt. Erre van egy nagyon egyszerű megoldás. A legjobb és persze legdrágább takarmányunk a napraforgó, ám a veréb szeret mást is. Sőt, ha teheti, akkor nem a napraforgót eszi.

Ha talál például vörös kölest, akkor a napraforgót szinte teljesen hanyagolja.

Mondani persze bármit lehet, de nézzétek meg figyelmesen az alábbi képeket. Ezen a helyen napraforgó és vörös köles is van – és ha a verebeket nézzük, mindegyik kölest eszik.


Fotó: Centauri

Ez részben azzal is összefügg, hogy a verebek, különösen a mezei verebek, alapból rengeteg apró gyommagot esznek (nem kell magyarázni, hogy ezzel mennyit segítenek a kiskertekben!), és etetőn is előnyben részesítik az aprómagot.

Ha valaki azt gondolná, azért eszik ezen a képen a kölest mert nem volt más, íme, itt van pár kép ugyanonnan – látható, hogy más fajok akkor is a napraforgót választják, ha köles is van. 🙂


A jóval nagyobb termetű zöldike (Carduelis chloris) – mint ezen a képen ez a tojó – természetesen napraforgót ropogtat, míg a verebek továbbra is a kölest 🙂

Ugyanott a fenyőpinty szintén a napraforgó híve – a kölesre rá sem hederít (Fotó: Centauri)

De még a verebeknél jóval kisebb termetű csíz (Carduelis spinus) is a napraforgóra szavaz, míg a verebek továbbra is szorgosan eszegetik a kölest 🙂 (Fotó: Centauri)

Kölest általában jóval olcsóbban vásárolhatunk, mint napraforgót. Az interneten körbe nézve 1 kg napraforgóért jelenleg elkérnek 360-400 forintot is, és aki etet, tudja, hogy 1 kg egy nagyobb etetőn milyen hamar elmegy. Sok etető napi forgalmát sem fedezi. Ezzel szemben vörös kölest már 250-260 forint környékén is kaphatunk. Vegyük figyelembe azt is, hogy a napraforgó esetén relatíve sok a haszontalan anyag – ez meg is látszik az etetőkön: igen hamar vastag napraforgószőnyeg alakul ki a héjakból.

A köles hasznosanyagtartalma nagyobb. Etessük tehát ezt a kettőt együtt! Ha bőven van vörös köles, a verebek azt választják majd, s jóval kevesebb napraforgóval is elláthatjuk ugyanazt a madárcsapatot.

Ennek ellenére 2017/18-ban a madáretetőinken a felhasznált takarmány 63%-a volt napraforgó és mindössze 9%-a köles. Ezen az arányon érdemes lenne javítani 🙂

A következő állításom pedig az lesz, hogy

a madáretető madarai közül épp a házi veréb az egyik legszelídebb.

Az érzékelésünk becsap! Na és működnek még régi előítéletek is. Ha azonban egészen közelről, tudományos alapossággal figyeljük az etető madárcsapatának életét, a házi veréb természetéről is egészen meghökkentő dolgok derülnek ki. Ezzel jövök legközelebb.

Addig se feledjétek: A veréb is madár – nem is akármilyen!

A legjobbakat kívánva embernek és madárnak: Cen’


Mivel etetjük a madarainkat?

Madáretetős fotók

Miért kopogtat az ablakon a cinege? – tudomány és madárökológia

Accipiter sapiens – Értelmes héja

A nagy toll-trükk – a madarak vedléséről

25 Comments:

 1. Köszönöm Cen, hallgatok rád 🙂 A balkonetetőim nem erősen forgalmas megállóhelyek, verebeket és cinegéket látok jönni mindössze..be fogom vetni a vörös kölest 🙂

 2. Marsovszki Viktória

  Veréb-emlékek
  Hogy a veréb milyen madár, azt én így tudom
  Ha hajnalban kilépsz, kiléptél, fiatalon, 40 évvel ezelőtt, a lépcsőház ajtaján, akkor megbabonázva torpantál meg, mert az urbánus 3-4 jókora bokron, akkora vircsftot csaptak, hogy beléd is visszatért az élet sörgősen. és nagyon jólesően. Egyet sem láttál, de úgy éltek, olyan csippcsiroppolással voltak, hogy 40 év távolából is tisztán visszhangzik, egytől egyig mind a kb. 200. 🙂 verébmadár
  Aztán felezőidőben fagylaltoztál a fogadott unokáddal. aki kifigyelte, hogy a verebentyű percnyi gyakorisággal beslisszol a 3. emeleti abalk alá, jé, mondtad, ott vannak talán a verébgyerekei, viszi nekik a tölcsérhulladékot, és lecsipegetted a tiéd szélét, ne mondjam, hogy az embergyerek órási tölcsérdarabokat hajigált neki,
  állj, mondtad, picurkát, és egyre közelebb, indult a játék, maradjunk csöndben, rá figyeljünk, mit csinál?
  Tudnivaló, hogy a veréb mit csinált
  Asztalunkra szállt, felkapta vitte, jött az új szemernyi táplélékért, röpült a harmadik emeleti abalkpárkány alá, nem unta, és Eszterem sem, a hangos leányka…. volt csönd és álmélkodás.
  Ma a 89 éves Anyámnak magyarázom, hogy a veréb is madár, talán már nem utálja őket, nem tudom… 🙂 jóéccakát!
  P.s.: Hozzám még most nem jönnek, mert hosszú évek óta eteti őket Erzsike a ház mellettem való traktusában, odasereglenek. Nem szemtelenekdek át hozzám, pedig igazán várom őket… igazán…

 3. Marsovszki Viktória

  magkeverékem kölest is tartalamz, arra Anyáméknál jött a vörösbegy, lelkesen újságolták, én még nem láttam őt, de a verebeket várom …

 4. Nagyné Ica

  Amíg olvastam, egyfolytában az a gondolat kavargott bennem, hogy a veréb is madár. Utolsó előtti mondatottal kedves Cen’, te is ezt igazoltad. 😊 …és foly.köv. 🐦😊

 5. Ibolya Nagy

  Örülök a posztodnak, Cen’, szeretnék már látni verebeket is!🐦🐦🐦

 6. Korpás Márta

  Én szeretem a verebeket. Alig-alig látok manapság belőlük párat. Szarkák, szajkók népesítik be az elhagyott kertek fáit. A szajkók rettentő mód elszaporodtak. Rátámadnak a cinkékre is. Ügyesen felhúzzák a cinkegolyót, azt is eszegetik. Régen dúvadnak számított, nem tudom, hogy ma ez hogy áll. Rigó is kevesebb van, mint régebben. Szerencsére azért az etetőket látogatják a cinkék, csúszkák, őszapók, meg számomra ismeretlen kis madarak.

  • Kedves Márta, ha a technika is engedi, hamarosan kimegy egy körlevél a madáretetősöknek, talán kb. 1 hét múlva. Abban néhány, épp a madarak idei létszámára vonatkozó egyszerű kérdés lesz. Örülnék, ha te is visszaküldenéd majd, mert úgy tűnik, valami másként van az idén a madarainkkal – a napokban többen, egymástól függetlenül is erről számoltak be, és magam is tapasztalom 🙁

 7. Köszönöm, hogy megvédted a verebeket. Számomra érthetetlen, hogy hogyan mondhatja magáról valaki azt, hogy állat/madár barát, ha közben különbséget tesz. Én örülök a verebeknek is. Gyerekkoromban megszámlálhatatlan csapatban hangoskodtak mindenhol, ma csak egy kb. 10 fős banda jár hozzánk.

  • Nagy örömmel – és kérlek, látogass majd vissza, mert ahogy a poszt végén ígértem, írok még a verebekről, ráadásul olyasmit, amit senki sem tudhat, hisz saját kutatási eredményről van szó, amit ezideig még nem publikáltam. Teljesen félreismertük a verebet! Amúgy pedig tökéletesen igazad van: nem lehet az egyik madarat imádni, a másikat meg negligálni – és értelme sincs. 🙂

 8. Köszönöm a vörös köles ötletet – be fogom szerezni. Legalább 30 fős veréb csapat dolgozik a kertemben évek óta Bp. északi részén – néha rácsodálkozom 1-1 igazán szép példányra ! Amit nyáron előadnak az itató-fürdetőben – az meg egyenesen imádni való !

 9. Hozzám nem túlzok ha azt mondom több mint 50 veréb jár az etetőre de lehet ez a szám közelebb van a 100-hoz.Vadgalamb is megtalálható 15-20 legalább.És persze cinege.A teraszra is tettem fel élelemet mert ha a verebek ellepik az etetőt a cinkék kiszorulnak ilyenkor bejárnak a teraszra kitett eleségre.Itt helyben a napraforgót meg tudom venni 220-ért.A lidlben veszek hozzá kilós kiszerelésben magkeveréket és téli hizlaló eleséget.Ezen a télen még nem láttam az etetőn vörösbegyet zöldikét és stiglincet sem.Annak kell örülni ami van.Most vettem 18 kg napraforgót ezzel már több mint hatvan kilónál tartok de ez még csak több lesz.

  • A következő verebes posztban erről is írok majd, épp azt kell tenni, amit te teszel. Ha a verebek jönnek, biztosítani kell a cinegék számára egy-két kisebb, nyugalmasabb etetőhelyet, ahogy te a teraszodon. Fontos tudni, hogy a cinegék nem azért szorulnak ki ilyenkor az etetőről, mert a verebek agresszívak, egyszerűen csak nincs elég hely – lenne, persze, a legnagyobb forgalom mellett is, de a cinege nem szereti a nyüzsit. Minden etetős ember tudja, hogy a cinege még a másik cinege közelségét sem bírja, ezért járnak felváltva az etetőre, ezért nem járnak szoros kötelékben, ezért nem ülnek meg az etetőhelyen, inkább elviszik a magot. Szóval a sokat kárhoztatott veréb semmiről sem tehet, egyszerűen csak ott van. De hogy milyen is a veréb természete valójában, arról – ha a technika is engedi – ma részletes poszttal, több mint 10 év kutatási eredményeivel jövök 🙂 Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat, s még annyit, hogy a vadgalambok valószínűleg balkáni gerlék lesznek. Úgy tippelem, városban etetsz 🙂

   • Nem városban etetek hanem egy kis heves megyei faluban és igazad van gerlék járnak az etetőre rosszul írtam.Az egyik pár a fenyőfánkon költ már évek óta.

    • igen, a gerlék, ha tehetik, fenyőkön raknak fészket 🙂

    • Üdv! Van egy olyan problémám, hogy amióta elleptek minket a verebek elköltöztek a fecskéink és nem járnak visza. 2család fecskénk volt. Viszont most helyettük van egy csomó veréb, szét szórnak mindent szeméttel minden nap sepernem kell utánuk a teraszon a veréb ürülékről nem is beszélve. Mi tévő legyek? Várom a tanácsokat. Előre is kpszönöm

     • Kedves Adrienn! Köszönöm kérdést.

      Először a fecskékhez. Milyen fecskékről van szó? Eresz alatt fészkelő, zárt fészket építő molnárfecskékről vagy nyitott fészket építő füsti fecskékről? Utóbbiakat nemigen zavarják a verebek, ellenben molnárfecskék fészkét a házi veréb hajlamos elfoglalni, főként ott, ahol nem áll rendelkezésére más lehetőség.
      Ha füsti fecskékről beszélünk, nem valószínű, hogy a verebek miatt maradtak el. A fecskéink jó ideje vannak nehéz helyzetben, és sajnos az egész kontinensen évről évre csökken a létszámuk. Az idei, hűvös tavasz sem kedvez nekik. Én például az idén még egyetlen fecskét sem láttam, még átrepülni se, pedig hosszú évekig volt 2-3 költő párom.

      Más kérdés a verebek távoltartása a háztól. Valami odavonzza őket – azt kellene tudni, mit keresnek ott. Van esetleg más állatoknak szánt étek (kutya, macska, baromfi), amit dézsmálhatnak? Esetleg a háznál van búvóhely? Sövény, tuja vagy efféle?

      Nálam is vannak verebek, de csak akkor csődülnek a teraszomra, ha ott etetem őket.

      Ha tudnánk, mit keresnek ott, könnyebb lenne őket távoltartani. 🙂

 10. Csehné Séra Tünde

  Mindig egy rövid dallamos füttyszót használok minden etetésnél 19 éve. Nagyon hamar megszokták a madarak és szinte felhőként ereszkednek le a fákra és az etetőkre. A verebek száma is változó, most épp sok van kb.100-150. A verebek a gerlék a fedett szalonnasütőbe a földre szórt kukoricát és búzadarát csipegetik,míg az énekes madarak a napraforgót a magasabban lévő etetőkbe. Szerintem a szajkó és a vadgerle ijeszti el a pici madarakat a verebet is , de csak kis időre.Tapasztalatom szerint a cinkék a legbátrabbak és leginkább ők jeleznek nekem. A verebeket sajnálom mert mindentől megriadnak .

 11. Szabó Edit

  Éppen mot találtam rá erre a verre. Muszáj idetennem! 🙂

  Nemes Nagy Ágnes: Hóesésben —

  Szakad a hó, nagy csomókban,
  Veréb mászkál lent a hóban.
  Veréb! Elment az eszed?
  A hóesés betemet.
  Nem is ugrálsz, araszolsz,
  Hóesésben vacakolsz,
  Fölfújtad a tolladat,
  Ázott pamutgombolyag.
  Mi kell neked? Fatető?
  Fatető!
  Deszka-madár etető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  LEGSZEBB EMLÉKEIM - AZ ÖREG, AKIT ÖREGNEK HÍVTAK: "Csodálkoztam, hogy ellenvetés nélkül hagyták elmenni. Nem is várt egy percet sem. Az utolsó mondat után fogta magát és egyszerűen kisétált az ajtón." 2020.04.18.

  LEGSZEBB EMLÉKEIM - AZ ÖREG, AKIT ÖREGNEK HÍVTAK:
  Valójában nem is volt a tanárom. Egy tudós ember volt „csak”, egy geológus, paleontológus, egy folyton töprengő, agyaló, kombináló ember. Termetre meg egy medve. Egy lassú, dörmögő, tekintélyes nagy medve. Ismerte a vadakat, a madarakat, de nem volt olyasmi, ami ne érdekelte volna. Talán a hülyeség – az talán hidegen hagyta. Nyugodt ember volt. Amolyan ősapa. Mindenki apja vagy mindenki nagyapja. Sokan jártak hozzá, az ő kicsi, fenyőkkel övezett házába, fiatalok."

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."

  REKVIEM AZ ÖREGEKÉRT: "Mintha ugyan egy öregember már nem érezne, mintha ugyan egy vénember, egy vénasszony nem sírna." 2020.04.16. 19:06

  REKVIEM AZ ÖREGEKÉRT:
  "Élj sokáig! Azt kívánom. De tudd, ha egyszer te haldokolsz majd, ha egyszer rád csap le váratlanul az utolsó óra, és egy olyan öregember arca rémlik fel előtted, akit sosem láttál, akkor tudd: Ő volt az. Valaki 2020-ból. Talán 2030-at, talán 2050-et írunk akkor, de tudd, az arc, amit akkor látsz, évtizedekkel korábban, 2020-ban halt meg. Talán fogják majd a kezed, talán beszélnek hozzád, talán leszel olyan szerencsés, és mégsem érzed azt a kezet, mégsem hallod azt a hangot, mégsem érzed magad szerencsésnek."

  HANGOSNOVELLA A SZERELEMRŐL: Ha nem fájt volna mindig így, hogy bár megszülettünk, mégsem lettünk." 2020.01.04. 10:11

  HANGOSNOVELLA A SZERELEMRŐL: Ha nem fájt volna mindig így, hogy bár megszülettünk, mégsem lettünk.
  "Kedves Mindenki! Az elmúlt években alig-alig raktam fel hangos novellát vagy írásokat. Még 2019-ben készítettem pár felvételt ebből a célból, s várhatóan felvételek tucatjai készülnek 2020 elején, úgy néz ki, hogy igen jó minőségben, stúdióban. Többen többször is jeleztétek tavaly, hogy örülnétek az ilyen videóknak, és én akkor azt ígértem: lesznek. Nem mondom, ezt sem sikerült elkapkodni, de lett, s lesz is időnként új is. Hogy mennyi, azt pontosan még nem tudom. Fogadjátok szeretettel Philemont! A legjobbakat kívánva: Cen’"

  40 ÉVES A VILÁG LEGJOBB ALBUMA: "Átváltozik az út, egy pillanat alatt útvesztővé. S minden útvesztő lélekvesztő is. S miden lélekvesztő elveszejti az észt és a tehetséget is." 2019.12.01. 18:41

  40 ÉVES A VILÁG LEGJOBB ALBUMA:
  "A kísérletekből konklúziókat vonunk le, megnézzük, mi hogyan működik, működik-e egyáltalán, aztán – ha elég kísérletet végeztünk – levonjuk a konzekvenciát, és lépünk. Változtatunk valamin. Létrehozunk az új tudás birtokában valamit. Ez az, ami az új kor elhatalmasodó kísérletezőkedvében és égig növekedő individualizmusában gyakran elmarad."