A legjobb madáretető madárfotózáshoz

Csuszka – minden látszat ellenére – az ablakból (Fotó. Centauri)

2020.10.10.

NE MADÁRETETŐT KÉSZÍTSETEK, HANEM MADÁRBALKONT!

Két hete talán, hogy kiviteleztem egy régi tervet. Az volt az elképzelésem, hogy az emeleti dolgozószoba ablakához hozzáfabrikálok egy kis erkélyt a madarak számára, elsősorban azért, hogy kényelmesebben és többet fotózhassam őket. Mutattam is jó pár képet az első napokban.

Most igazán azt nem értem, miért vártam ezzel idáig. Azt gondoltam, ehhez – bármilyen kicsi is – mesterember kell. De aztán rájöttem, hogy rém egyszerűen megoldható. Azóta is üzemel, a hátam mögött most is sürög-forog a jónép.

Amikor az idő engedi, érdemes csak egy kávé erejéig az ablakhoz ülni, mert ez „nagyon mozi”. Mintha 3D-ben természetfilmet néznék, csak épp az én madaraim a főszereplők.

EBBEN AZ ÖSSZEÁLLÍTÁSBAN IS VAN PÁR MADÁRBALKON-FOTÓ 🙂  

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Szeretném ezt a módszert a figyelmetekbe ajánlani, mert valóban egyszerű, olcsó (a legtöbb háztartásban megvan minden, ami szükséges, vagyis ingyen van), én speciel 5 perc alatt dobtam össze, másnak sem igényelhet többet 10 percnél, cserébe viszont olyan panorámát kapunk a madárvilágra, amihez foghatóban én sem gyönyörködhettem az utóbbi 30 évben.

Madárbalkonnak neveztem el ezt a módszert, mely voltaképp két etetésmód ötvözete. Korábban írtam arról, hogyan lehet jelentősen növelni a madaraink létszámát, és a fajok számát is ITT. Erősen ajánlottam, hogy aki teheti, alkalmazzon szóróetetőt. Sokan etetünk ablakpárkányokon is. De azok túl kicsik.

A MADÁRBALKON voltaképp egy az ablakban kialakított szóróetető.

Itt épp csak kísérleteztem a berendezésével 🙂

Keresünk (vagy veszünk) egy nagyobb falapot. Az enyém egyelőre kb. 150X100 centiméteres (egy raklap darabja). Kívül fúrunk két csavart az ablakkeretbe vagy a falba (én a keretbe fúrtam), a falap egyik végébe is fúrunk két csavart vagy kampót. A falap egyik szélét a párkányra támasztjuk, a külső felét pedig dróttal a csavarokra felfüggesztjük. Ennyi. Máris van egy kis erkélyfélénk az ablakhoz toldva.

Ezt a kis placcot kedvünk szerint berendezhetjük mohás ágakkal, kérgekkel, növényekkel, falevelekkel, elfér rajta egy itató, és megszórhatjuk napraforgóval vagy kölessel.

Nálam 24 óra alatt beindult rajta a forgalom.

NAGY FAKOPÁNCS PÁR NAP MÚLVA – ÉS A LÁTVÁNY A SZOBÁBÓL BORÚS IDŐBEN (NAPSÜTÉSBEN MÉG SZEBB!)

Fotó: Centauri

MIÉRT JÓ EZ?

 • Közvetlen közelről figyelhetjük a madarainkat
 • Sok madár is elfér az ablakunkban
 • Gyönyörű mikrokörnyezetet rendezhetünk be
 • A madarakat is vonzza a természetközeli miliő
 • Könnyedén fotózhatunk közelről madarakat

TANÁCSOK FOTÓZÁSHOZ

Jó, ha a szobát bentről elsötétítjük. Én két sötétítő függönyt raktam az ablakra, s csak alul hagytam egy kis rést. Így a madarak se látnak be, nem érzékelik, vagy nehezebben a mozgást, s bizalmasabbak lesznek. A szobában legyen a lehető legnagyobb sötétség fotózáskor, a villanyt is kapcsoljuk le.

KÉNYELMESEN MEGVILÁGÍTHATJUK AZ ETETŐT

Egy etető a nap során csak egy ideig kap ideális fényt. A madárbalkonnál ezen is könnyen segíthetünk. Nem kell az udvaron vagy az ablak előtt bütykölni semmit, elég 1-2 erős fényű kislámpa, mellyel az ablakon át, bentről megvilágíthatjuk az etetőt. Sok madár már hajnalban az etetőre jön, például a barátcinege vagy a vörösbegy. Miután kitapasztaljuk, melyik megvilágítás a legelőnyösebb, akár a hajnali vagy szürkületi órákban is fotózhatjuk őket.

A MEGVILÁGÍTÁS NEM ZAVARJA A MADARAKAT!

Kipróbáltam, tudom. Egyáltalán nem foglalkoznak vele!

Ez a cinege szinte még sötétben jött

MINTHA EGY RÖPDÉBEN ÉLNÉNK!

Próbáljátok ki! Kora reggel, amikor még lámpával világítjuk meg a madárbalkont és a madarainkat, odaülni az ablak elé egy kávéval vagy egy teával, tényleg egészen extra érzés.

Mintha röpdében élnénk; mintha az ablakunk nem volna más, mint a NatGeo külön adása.

H a bejön, megtarthatjuk nyáron is, itathatunk rajta továbbra is madarakat, de ha nincs szükség rá tavasztól, 2 perc alatt leszerelhetjük.

Ajánljátok másoknak is! Embernek madárnak egyaránt jó 😊

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  Lessátor 30 perc alatt ingyen – madárfotózás madáretetőn

  Téli madárfotózás a Balatonnál és a Kis-Balatonon

  Hogyan etessünk madarakat? – Minden a madáretetésről

  Hogyan spóroljunk a madáretetőn? Hogyan tartsuk távol a verebeket?

         

  One Comment:

  1. Ibolya Nagy

   Évek óta gondolkodtam hasonló megoldáson az erkélyen, csak úgy, hogy ne lógjon ki, hanem az erkély korláthoz rögzítve, de belül legyen az etető lap, egyrészt védettebb lenne, másrészt a szomszédok miatt.
   Ami késik, nem múlik.🐦🐦🐦
   Nagyon tetszik a komfortos etetőd, Cen’🐦🦉☺️

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük