Miért nem repül el a hátára fektetett madár?

 

A természet nem fukar, de nem ismeri a pazarlást sem. Van egy képlet, amellyel pontos számításokat végez egy-egy faj jellemzőire, hogy azokat optimalizálja.

robin vörösbegy TERMÉSZET madarak természetfotók madárfotók irodalom érdekességek Centauri birdlife birds wild wildlife nature naturepohotographyMondhatnánk például, hogy bár a vakond a föld alatt aligha venné hasznát a látásnak, mégiscsak jó volna, ha nem volna szinte vak. A természet viszont úgy számol, hogy ez esetben a tökéletes látás luxus. A madaraknál egyfajta csúcsteljesítményre tör.

A repülés az élővilág legkomplexebb, extrém tulajdonságokat igénylő mozgásformája.

Hogy a madár számára e tulajdonságokat biztosítsa, más területeken spórol. Úgy képzeljük el ezt, mint amikor egy számítógépről töröljük a nélkülözhető apróságokat annak érdekében, hogy feltölthessünk rá egy nagyobb szoftvert. A madaraknál azt törölték, hogy hanyatt fekve is tökéletes legyen a koordináció. A madarak többsége ugyanis sosem kerül ebbe a testhelyzetbe, vagy ha mégis, akkor nagy a baj. A képlet úgy számol, hogy a háton fekvő madár valószínűleg menthetetlen. Ne pazaroljunk kapacitást rá, inkább ezt a tárhelyet is használjuk a repüléshez szükséges szuperszoftverek futtatására. Ezért ha egy madarat óvatosan a hátára fektetünk, az esetek jelentős részében úgy marad, méghozzá meglepően hosszú ideig.

Ez egyfajta ár, már csak az a kérdés, hogy a megspórolt kapacitást mire használják.

Erről készítettem egy látványos videót egy szajkóval, amely azt mutatja, hogy a madarak mozgáskoordinációja egészen elképesztő, csak épp háton fekve nem tudnak mit kezdeni a világgal.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

 


robin vörösbegy TERMÉSZET madarak természetfotók madárfotók irodalom érdekességek Centauri birdlife birds wild wildlife nature naturepohotography

Fotó: Centauri

A tojás mint mérnöki alkotás

Ablaknak repülő madár – Hogyan segítsünk?

Aki a saját nyakát tekeri ki – a nyaktekercs

Madárritkaságok – Ritka madarak Magyarországon

Beszélnek a madarak?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük