Fehércsőrű búvár másodszor Magyarországon!

A búvárok igazi hazája nálunk a későőszi, téli Balaton (Fotó: Centauri)

Tudtad, hogy ami most leszállt nálunk, az egy tökéletesen sima sztrádáról sem tud felszállni? Tudtad, hogy ez a madár annyira messziről jött, hogy rajta sincs a térképen? – És persze most már muszáj lesz azt is elmesélnem, hogyan került egyszer búvár a kilencedik emeleti kádba. 🙂

2019.02.10. Két hete megrökönyödtem, amikor keszegeket csapatosan aprító tőkés récékkel találkoztam, mivel a tőkés réce nem halászik. Nem lepett volna meg, amennyiben halászó búvárt látok, ám ha az fehércsőrű búvár lett volna, megnyúlt volna az arcom mégis, dobtam volna egy hátast, s pörögtem volna még egy kicsit. Ez a madár ugyanis rendkívül ritka, és magyarországi előfordulásának bizonyítása – hasonlóan a lazúrcinegéhez – igen sokat váratott magára.

Először csak 2016-ban sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, ahogy azt sokan vártuk, a Balatonon, egész pontosan Balatonföldvárnál.


sarki búvár

Sarki búvár – ő nálunk a leggyakoribb. Ilyen pompás nászruhában azonban nálunk ritkán látni, ugyanis mire hozzánk ér, már a jóval szerényebb téli tollruháját viseli (Fotó: Wikipédia)

A fehércsőrű annyira magasészaki faj, hogy még Európa északi partjainál sem szokványos. Az ennyire ritka fajoknál gyakori, hogy az első előfordulás után évtizedek telnek el a következőig. Ezért is meglepő, hogy „máris” itt a második adat. Három napja Hódmezővásárhelynél Ampovics Zsolt, szegedi madarász talált rá egy újabb példányra.

Tudni kell, hogy a búvárok mindegyike viszonylag ritka. Négy fajuk él a kontinensen, mind a négy az északi tájak madara, s nálunk csak átvonulóban illetve telelésen bukkannak fel.


A négy rendkívül szép faj gyakoriságuk szerinti sorrendben:

Sarki búvár (Gavia arctica) – nálunk ő a leggyakrabban és legnagyobb példányszámban látott búvár, elsősorban november hónapban, és egyik jellemző vize a Balaton. Annyira viszont nem gyakori, hogy ne dobogtatná meg minden egyes alkalom egy madarász szívét.

Északi búvár (Gavia stellata) – valamivel ritkább, és jelentősen kisebb számú, de gyakran látni együtt a sarki búvárokkal

Jeges búvár (Gavia immer) – itt már másik „minőségről” van szó. A jeges búvár már olyan kuriózum, hogy ha valahol felbukkan, szinte biztosan érkeznek a helyszínre távoli helyekről is madarászok.

Fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) Bulvárosan azt kiálthatnánk, szenzáció – hisz mindössze két hazai előfordulása ismert. /Bár az ő esetében is igaz, hogy találunk adatot róla jóval korábbról is (Tihany), ám azt a megfigyelést nem fogadták el hitelesnek.)

Íme a három gyakoribb búvárfaj – kattints a képre!


[ngg_images source=”galleries” container_ids=”34″ exclusions=”800″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 


Könnyű elképzelni, hogy mekkora nyüzsgés támad most Hódmezővásárhelyen, ahol nem jeges, hanem egyenesen fehércsőrű búvár bukkant fel. A madár még mindig ott úszkál, és igen sokan a csodájára jártak az utóbbi napokban.


fehércsőrű búvár

Fehércsőrű búvár (Fotó: Wikipédia)

Ráadásul a búvárok egész népsége igen messziről érkezik. A két kis számú, de azért rendszeres vendég – a sarki és az északi búvár – hozzánk legközelebb Skandináviában fészkel. Az sincs közel. Ha jeges búvárt szeretnénk látni a költőhelyén, akkor már jóval messzebb, egyenesen Izlandig kellene mennünk.

Végül pedig, ha a fehércsőrű búvár otthonára vagy kíváncsi, akkor a legtöbb Európa madarait tárgyaló madárhatározóban meg sem találod, mert nincs a térképen. Ő ugyanis Oroszország északkeleti tengerpartjainál fészkel.

Az Észak-keleti átjáróban. Azon a tájon, ami még Amundsennek is betette annak idején a kaput. Annyira messze, annyira a jég birodalmában, hogy a telelő területe van nagyjából Izlanddal egyvonalban. Gondoljátok el, miféle jószág az, aki Norvégia északi csücskéhez vonul telelni! Mindezt tudva kiváltképp örömteli, hogy már a második jött el hozzánk.

A három gyakoribb búvárfaj elterjedése – kattints a képre! (Balról jobbra: sarki, északi, jeges)


[ngg_images source=”galleries” container_ids=”35″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


fehércsőrű búvár elterjedése

A fehércsőrű búvár a legészakibb (Térkép: Wikipédia)

Kik is a búvárok?

A búvárok leginkább a vöcskökhöz hasonlítanak, de azoknál jóval nagyobbak, és ahogy a nevük is mutatja, evolúciós útjuk az úszás tudományának tökéletesedése és a röpképessség gyöngülése felé vezet.

Csak a pingvinek úsznak olyan jól, mint ők, ám a mélységi rekordot még így is egy búvár tartja 70 méterrel.

A novemberi Balatonon viszonylag jó eséllyel figyelhetjük meg őket, főként november 20. és december 05. közötti időszakban. Ha egy búvár egyszer lomhán lebukik, nem tudni pontosan mikor és hol jön fel legközelebb. Az a mód, ahogy halászik, kicsit emlékeztet a kárókatonák halászatára – azért írom ezt, mert ha búvárt csak kevesen is, de kárókatonát többen láthattak bukni, ha másutt nem is, akkor a fővárosi állatkertben.

A búvárok tökéletes alkalmazkodása a mélyvízi halászathoz persze megköveteli az árát. A szárny nem igazán előnyös a vízben, a szárnyat repülésre fejlesztették ki, így aztán, ha egy madár úgy „dönt” (évezredek alatt J), hogy ő igenis úszni és halászni fog, két választása marad:

1. A vízben egyáltalán nem használja a szárnyát, igyekszik azt a legtökéletesebben a testéhez simítani, elérni ezzel a legtökéletesebb áramvonalasságot

2. …vagy a szárnyát voltaképp uszonnyá fejleszti.

A hasonló életmódot folytató pingvinek és búvárok nagyon más stratégiát használnak. A pingvinek használják a szárnyukat is, eveznek vele, de hogy ezt megtehessék, ezek a szárnyak voltaképp már csak anatómiailag szárnyak, funkcionálisan inkább uszonyok. Repülni két centit sem lehet vele. Mi persze némi fantáziával simán elképzelhetünk olyan szárnyakat, melyekkel a víz alatt evezünk, a víz fölött meg szárnyalunk, csakhogy ilyenkor nem számolunk azzal, hogy a levegő és a víz rettentően más közeg.

Ha azt kérdezzük: mi akadályozta a természetet, az evolúciót abban, hogy ilyen típusú „kétéltűséget” fejlesszen ki, akkor a kulcsszó a sűrűség.

Rettenetesen nehéz megoldani, hogy ugyanaz a szárny funkcionáljon az egyik pillanatban egy nagyon sűrű, a másik pillanatban pedig egy már-már vákuumszerű közegben, a levegőben.

Ritka, átmeneti kivételek persze vannak, mint amilyenek a repülő halak, de ők sem tudnak tartósan a levegőben maradni, és a szél rásegítése nélkül egyáltalán nem működne a mutatványuk (erről is mutattam nemrég videót).

A pingvin a víz alatt voltaképp a klasszikus értelemben nem úszik, hanem repül.

A mozgássor és annak törvényszerűségei pontosan ugyanazok, mint a repülés törvényszerűségei, csak épp minden a víz jóval nagyobb sűrűségére van szabva. Szóval: a pingvin csak látszólag mondott le a repülésről, valójában csak közeget váltott. A levegőt lecserélte a vízre. A világ meg olyan, hogy döntened kell: itt repülsz, vagy ott repülsz. Mindkét helyen egyszerre nem lehet.


Ezzel szemben a búvárok a víz alatt úsznak – ezért aztán megmaradt a röpképesség is. Nézzétek meg az alábbi a felvételeken, hogy a víz alatt a szárnynak semmiféle szerep nem jut. Ugyanakkor meg kell jegyezni – bár elég triviális a példa – hogy egy hattyú a hatalmas szárnyait semmiképp sem tudná ilyen tökéletesen a testére simítani, mert azok túl nagyok volnának. A búvár szárnya tehát bár jóval nagyobb a pingvinénél, más hasonló méretű röpképes madarak szárnyához viszonyítva mégis kicsi.

Így aztán a búvár remekül úszik, de nem repül igazán jól.


Ami a pingvinben és a búvárban viszont közös, az a láb. A láb semmiképp sem lehet egy halászó madáron másutt, csakis hátul. Először is, ha nem ott lenne, épp úgy, mint a szárny, akadályozná a haladásban, de más oka is van ennek. A pingvin a szárnyával hajtja magát, de az mit sem érne, ha nem tudná irányítani magát. Erre van ott a láb, és épp ahogy a csónakoknál, a kormánylapát akkor eredményez hatékony fordulást, ha a test végén helyezkedik el. A búvároknál viszont, mivel a szárnyakat a víz alatt kivonják a forgalomból, a láb lesz a hajtőmű, a hajócsavar is.

Ez az úszóhártyás láb tökéletes a vízben – de kevésbé tökéletes szárazon.

Nem is igen látni búvárt a parton. A búvárok nehézkesen kapnak szárnyra. Ahhoz, hogy egy madár a levegőbe emelkedjen, megfelelő felhajtóerő kell, amit pedig két tényező határoz meg: a szárnyfelület és a sebesség. Minél nagyobb a szárnyfelület, annál nagyobb a felhajtóerő – így például egy gólya, ha erős szél fúj, akár helyből is felemelkedhet. Ha a szárnyfelület kisebb, akkor a sebesség növelésével juthat a madár megfelelő felhajtóerőre,

ezért gyakori, hogy a kis szárnyfelületű madarak gyakran nekifutnak felszállás előtt.

A búvárok is kénytelenek így felszállni, hisz a szárnyuk – a jó merülés érdekében – viszonylag kicsi. Csakhogy az egészen hátsóállású úszólábakkal nekifutni is csak a vízen lehet. Ha egy búvár, mondjuk vonuláson mégis leszállásra kényszerül a szárazföldön, onnan gyakran nem tud felszállni. A búvár ezért, bármerre jár is, a vizet keresi. Nedves, párás, őszi időben sajnos gyakran véli a magasból a csillogó, kékesszürke utakat folyónak, csatornának.

Emlékszem, egy időben a Fertő-tó környéki utakon találtak rendszeresen sérült vagy elgázolt búvárokat, de én magam is találtam északi és sarki búvárt is, távol minden víztől, elgázolva 🙁

Bár ügyesen oldották meg azt a feladatot, hogyan legyenek otthon a víz alatti világban, s ugyanakkor hogyan tartsák meg a röpképességüket is, utóbbi erősen igénybe veszi őket, gyors szárnycsapássokkal, kicsit kapkodva repülnek, és vonuláson sem emelkednek magasra, ráadásul gyors irányváltásban sem a legjobbak. Ezért aztán az sem ritka, hogy bekavarnak rossz helyekre, hegyek vagy magas épületek közé, városokba, ahonnan aztán nem tudnak többé kijutni.

Összefoglalva: míg a víz alatt a búvár a király, minden méter kockázatos számára a levegőben, és ha a szárazföld felett vagy a szárazföldön bajba kerül, egyetlen esélye marad: hogy egy madárbarát kezébe kerüljön.

És mondhatom, ilyen szorult helyzetben a búvárok nagyon okosak, csaknem szelídek, jól tűrik a megmentésükkel járó hercehurcát és fogdosást, sőt, ha úgy hozza a sors, hogy egy napot a nagy és tágas, széljárta és mélykék északi vizek helyett egy kilencedik emeleti kádban kell eltölteniük, békésen veszik tudomásul, nem vergődnek, nem pánikolnak, csak nyugodtan lebegnek a kicsi fürdő kicsi és sekély kádjában – ahogy az egyszer nálam is megesett. De ez már egy másik történet, melynek „Legszebb emlékeim” között lesz a helye.

Folyt. köv. 🙂

FRISSÍTÉS – 2019.02.11. 19:20 Már olvasható a búvárral kapcsolatos legszebb emlék is: Mit keres egy búvár a kilencedik emeleti lakásban? 🙂 

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára 🙂

A búvárok “Mekkája”: Grönland 🙂 🙂 Gyönyörű egy kiesség ez.


 


Sarkvidéki Balaton és halászó récék

Mit keres egy búvár egy kilencedik emeleti kádban?

 

Ismerjétek meg a tőkés récét! Nem is hinnétek, milyen vagány „kacsa”

Ahol a madarak úsznak, a halak repülnek

LEGSZEBB EMLÉKEIM

Újabb madárritkaság madáretetőn – a keleti gerle

Új madárfaj Magyarországon a lazúrcinege

Szibériai ritkaság madáretetőn – új faj Magyarországon

 

8 Comments:

 1. Biztos voltam benne, hogy írsz majd erről a szépséges búvárról! 🙂 Sokkal többet megtudtam most általad, mint más madaras oldalakon összesen. Köszönöm! 🙂

  • Nagy örömmel – nem mintha ne volna kedvem még írni sok-sok ilyen posztot, de most még inkább van. 🙂 A témakör pedig kifogyhatatlan… Hamarosan jövök a búváros legszebb emlékkel is 🙂

 2. Marsovszki Viktória

  Akkor a kérdés:, ez a fehércsőrű búvár, hogyan jutott el kishazánkba, annak is a déli végére? hisz rengeteget kellett szárazföldek fölött is repülnie? istenem! de szép,
  hogy eljött hozzánk! De egyedül mi lesz vele? követhető? továbbmegy? hová?

 3. Szabó Edit

  “nekifutni is csak a vízen lehet”
  Ilyet a tőkés réce is tud? Az egyik videódban láttam olyat, mintha a vízen járna/futna – talán tettem is erre megjegyzést -, aztán elrepült.

  • Nagyné Ica

   Így láttam én is Edit vasárnap, élőben. Sőt! Volt olyan tőkés réce, amelyik szinte helyből szállt fel. Igaz, nem is repült hosszan. 😊

 4. Ibolya Nagy

  Olvasva ezt a ragyogó értekezést a nem kevésbé ragyogó szépségű búvárokról, a csodával határos, legalábbis a természeti tényezők csodálatos együttállásának köszönhető, hogy ideért hozzánk ez a szép madár. 🙂

 5. Nagyné Ica

  Ezer köszönet és hàla! Olyan fajokat és egyedeket ismerek meg általad, melyekről még nem is hallotam. Ez persze az én szegénységi bizonyítvànyom. 😞
  De ma is egy új ismerettel lettem gazdagabb és nem fogom elfelejteni miért jelent gondot a búvárnak a szárazföldi felszàllàs. Köszi! 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "