A boldogság kék madara valójában fekete?

természetfotó madárfotó szajkó MADARAK gyönyörű madarak madárvilág birds jay birdlife wild wildlife természet irodalom érdekességek madarakról

Fotó: Centauri

 

Szubjektív, hogy melyik szín vonzza a leginkább a szemet, de a madarak kékjében van valami hipnotikus erő, s talán van is erre magyarázat. A madárvilág színeit általában a táplálékkal felvett színanyagok adják. A vörös kanári például csak akkor lesz vörös, ha tollváltáskor az eleségbe paprikát kevernek. A fekete színért a melanin felelős, a piros és narancssárga színeket karotinok okozzák, ám kék színanyag a színkék madarakban sincs.

A kék toll valójában csak melanint tartlamaz, vagyis alapesetben fekete lenne, csakhogy a kék toll szerkezete interferencia jelenséget hoz létre: úgy töri a fényt, hogy az csak a kéket sugározza vissza.

A „boldogság kék madarának” tollazata tehát valójában csak fekete színanyagot tartalmaz, kék színe valójában szerkezeti sugárzás. Ezek a szajkótollak jól mutatják, milyen volna a toll az interferencia-jelenséget okozó apró léghólyagok nélkül. A fekete részeken a toll normál szerkezetű, ezért ott a melanin feketéje érvényesül. Mindig csodálkozom, ha kék madár kerül a kezembe: bármilyen kéknek látom is, nincs benne szemernyi kék sem! De tanulhatunk is madaraktól. A mi festékeink szinte mindig tartalmaznak mérgező anyagokat, ráadásul idővel elbomlanak, átalakulnak, fakulnak is.

Más volna a helyzet, ha szerkezeti színeket használnánk: nem mérgeznének és tartósságuk is meghaladná a hagyományos festékek tartósságát.

Szerencsére a kutatók is rájöttek erre, s remélhetően hamar piacra kerülnek azok a festékek, melyeket a madarak „kék-trükkjét” utánozva állítottak elő.
A legjobbakat kívánva, s megköszönve a figyelmeteket: Cen’

szajkó természet természetvédelem ökológia

A szajkó a téli madáretetőn is gyakori vendég 🙂 (Fotó: Centauri)


Fásítás és tájfestészet

Elhagyott csecsemő az erdő sötétjében

Európa legősibb erdésze a szajkó

SZÍNNEL-LÉLEKKEL

Vadfigyelő vadkamera

Tudsz követni? – a hiúz visszatelepítése

4 Comments:

  1. Sziasztok! Szép napot!!!🌸

  2. Ibolya Nagy

    A tölgy erdők atyja és anyja ez a szépség 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük