• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.07.28. Érik a bodza, megindult a madárvonulás!

madarakról minden

2021.07.28. Érik a bodza, megindult a madárvonulás!

Az év egyik legfontosabb „pillanata”, amikor érésbe fordul a bodza (Sambucus nigra). Ez épp a napokban történik, legalábbis nálam. Körülbelül 3-4 napja jelentek meg az első érett fürtök, s a nagy melegben a következő egy hétben belépünk a tömeges termés időszakába. Ezeket a napokat azonban nem jegyzik sehol, holott az év legjelentősebb fordulópontja. Értem persze, hogy ilyenkor mindenki nyaral, és épp ezt az időszakot egyébként is totális uborkaszezonként könyveljük el, de azért érdemes néha arra is odafigyelni, ami kevésbé látványos. A közelgő szarvasbőgés vagy a sokat emlegetett és egyre népszerűbb októberi daruvonulás könnyen kerül a látómezőnkbe, a bodza termőideje kevésbé.

Pedig jelentőségében semmivel sem kisebb. Sőt!

 

bodza termése

Bodza-benzin, vagyis  (minthogy a madarak repülnek) “madárkerozin”.

A bodzáról részletes cikket írtam ITT. Én például a Főváros, sőt az ország lakott területeinek zöldítésében elsőrangú szerepet adnék ennek a növénynek: olcsó, ingyen is megoldható a telepítése, viharosan növekedik, virága illatos, ehető és „iható” (lásd bodzaszörp!), remekül akklimatizál, hatékonyan fogja meg a port, de ami a legfontosabb: a bodza olyan Európában, mint az autósoknak a benzinkutak hálózata.

A vonuló énekesmadarak tetemes része ebben az időszakban áttér a cukorban, vagyis energiában gazdag bodza fogyasztására akkor is, ha egyébként rovarevő.

Kétszeresen is nagy szükségük van erre. Egyrészt a vonulás előtt sokan cserélnek tollazatot, hogy makulátlan és hibátlan „berendezéssel” vághassanak neki a nagy távolságoknak, keljenek majd át a Földközi-tengeren, és ez borzasztóan megterhelő a madár számára. Másrészt a nagy úthoz megfelelő tartalékokat kell felhalmozni.

De bármennyi tartalékot halmoz is fel egy énekesmadár, vonulás közben hamar megcsappannak a tartalékok. Az európai bodza azonban megoldás erre is. Ha egy madár elfárad és elgyengül, feléli a tartalékokat, nem kell sokat keresgélnie, hogy bodzára találjon. Ott aztán egykettőre feltankolhat. A bodzában lévő cukor hamar felszívódik, és hamar zsírrá alakítható. Az énekesmadarak ugyanis zsír formájában tartalékolnak.

Ennek megfelelően a madárvonulás sokkal hamarabb indul el, mint ahogy azt a laikusok észlelnék. Július vége már abszolút a madárvonulás időszaka.

barátposzáta Sylvia atricapillaA bozások leggyakoribb vendége ilyenkor a barátposzáta (Sylvia atricapilla), akit – miután feltankolt – zömmel a festői Ciprusra vonul. (Free photo) 

A bodza termése és az énekesmadár-vonulás indulása összehangolt folyamat. A napokban pedig már nemcsak az énekesmadarak, hanem más csoportok vonulása is felpörög.
Nekünk nyár van még, de az apró nép körében javában zajlik a készülődés, és ha most napozás közben rátekintünk például egy balatoni nádasra, biztosak lehetünk abban, hogy az ott ugrándozó madarak – zömmel nádiposzáták – között ott vannak már a cseh, lengyel, sőt már a finn nádiposzáták is.

Nektek továbbra is jó nyarat!

Madarainknak pedig (Európa minden szárnyasának) jó készülődést, bő bodzatermést, és könnyű utat!

A fülemüle (Luscinia megarhynchos) is vonul már, és őt is a bodza indítja útnak. (Free Photo)

OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Mikor kezdődik a madárvonulás? – és mikor ér véget?

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

    4 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Különös, de tegnap ugyanezek a gondolatok jutottak eszembe, mint amit az érett bodzafurt fotó alatt írtál, mert eszembe jutott a bodzarol írott remek posztod.

    2. Holsky Péter

      Szerencsére a bodza benzinkutakon nem emelnek árat idén!

    3. Papp Anikó

      Bodza-benzin, madárkerozin🙂 Nagyon tetszik. 😍

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük