A Balaton és környékének madarai

Fotó: Centauri

Nem először írok arról, hogy a Balaton az ősztől tavaszig terjedő időszakban egy madárparadicsom.

2019.11.17. Ismertsége ebből a szempontból nem összevethető mondjuk a Hortobágyéval, a laikus madárbarátok számára pedig jóval ismertebb például a Tatai vadlúdsokadalom, holott a Balaton novembertől a csodák és meglepetések tava. Ugyanakkor sok egyéb mellett nehezebb terep, mint a Hortobágy a daruvonulás vagy a tatai Öreg-tó vadlúdvonulás idején.

Nem kevés elfogultsággal – ugyanakkor elkötelezett Hortobágy fanként – nekem a Balaton a legkedvesebb. A nálunk átvonuló-telelő madárfajok közül pedig a balatoni fajok. Igen, vannak fajok, melyeket balatoni fajoknak mondok, s kettős értelemben használom ezt. Az őszi-tavaszi vonulás időszakának is vannak karakteres, viszonylag ritka madárfajai, melyek jellemzőek a Balaton vizére, ugyanakkor szinte ugyanolyan gyakorisággal felbukkannak ugyanebben az időszakban más vizeken is, például a Dunakanyarban. Ezeket balatoni fajoknak nevezni csak fenntartásokkal lehet.

Akad azonban pár olyan faj is, melyek egyértelműen, számszerűen is elsősorban a Balaton vizén figyelhetők meg a leggyakrabban.

Ezek bemutatását egy olyan fajjal kezdem, melyet balatoni fajnak mondani erős túlzás, hisz jellemzően az alföldi területek, azon belül is a Hortobágy és térségének szórványosan előforduló madara. Szubjektív döntés ez, amint szubjektív minden esetben, kinek melyik madárfaj a kedvence.

Folytatás a többi balatoni madárfajjal a bevező alatt!

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Gyors és könnyű regisztrálás után értesülhetsz a legfontosabb bejegyzésekről 🙂

  Név*

  Email cím*


  Sarkvidéki Balaton és halászó récék

  Fekete István levele, a Téli berek és a tundrák népe

  Őszi Balaton: tengeri madarak pihenőhelye és a nyugalom szigete

  A Balaton üvegkoporsója

   

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük