Hantmadár a kis herceg sírjára

fecskék madarak madárvédelem természetvédelem irodalom Centauri természet természetfotó

Fotó: Centauri

Valamibe mindig belefut az ember. Hol egy jövendőmondó álomba, hol egy daruba, hol egy sosem látott fajba, néha még egy barátságba is.


2019.11.03. Épp csak említettem a múltban párszor, véletlenszerűen, mellékesen, hogy volt egy barátom is. Beszéltem sokat nagyszerű tanárokról, írtam sokat nagy és vad barangolásokról, utakról, hóviharokról, jövendőmondó álmokról, daruról, gólyáról, de sosem írtam még semmit őróla. Pedig ő is volt, és a barátom. Az első. A vadonban. Az én kis hercegem. Élő és eleven, igazi és felejthetetlen, született herceg.

Novemberi nap volt az is, amikor először mentem terepre gyerekfejjel, de olyasfajta komolysággal, akkora ambíciókkal, amivel csak egy naiv gyerek képes. És azzal a ráhagyatkozással is. Valahol azt olvastam 1983. november 6.-án, hogy az ornitológusok, a tudósok mindent feljegyeznek, noteszt visznek magukkal mindenhová, felírják a legutolsó verebet is, otthon aztán akkurátusan lekörmölnek mindent, mondják: naplót vezetnek, s aztán szorgosan gyűjtött adataikat rendszerezik. Így keletkezik a tudomány. Valahogy. 1983-ban november 7. tanítási szünet volt.

Soha jobb alkalom, gondolhattam, holnaptól tudós lehetek.

Életemben először teljes fegyverzetben vonultam ki az erdőbe, notesz, ceruza, távcső, határozó, hátizsák. Akkor még vittem magammal innivalót és szendvicset is. Uramisten! Mekkora volt aznap az izgalom. Olyan területeket vettem célba a város határában, ahol korábban sosem jártam. Csodákra számítottam. Úgy éreztem: bármi megtörténhet. Nem mellesleg aznap „nőtt rám” egy életre a távcső is. Attól a naptól fogva minden nap ezt az izgalmat szülte, szüli mind a mai napig. Valamibe mindig belefut az ember. Hol egy jövendőmondó álomba, hol egy daruba, hol egy sosem látott fajba, néha még egy barátságba is.

Az első napon felfedeztem magamnak a város határában nyújtózó mezőgazdasági területeket, többek között azt is, hogy a villanyoszlopok alatt rengeteg a madártetem. Rettentő volt, és felemelő, hogy valamit máris felfedeztem. Rábukkantam egy nagy bajra. Életem első fekete-fehér fotóját is egy ilyen villanyoszlop alatt heverő egerészölyv tetemről lőttem. Megindultam a vezetékek alatt, és oszlopról oszlopra jártam. Az egyik alatt élő vörös vércsére találtam. A vércse persze menekülni próbált, sután felrepülni, de mivel egyik szárnyát törte, tíz méterenként újra a földre esett. Eldobtam a hátizsákot, noteszt, kabátot, és rohantam utána. Sokáig kergetőztünk, de végül meglett.

Ő volt az első háznál tartott, gyógyított vadmadaram.

Otthon megkérdeztem anyámat, kihez forduljak, hisz a madár szárnya eltörött, a lábain áram ütötte sebek éktelenkedtek. Anyám orvos volt, de az állatokhoz nem értett. A párhuzamos osztályban tanult egy fiú, nevezzük őt Antoine-nak, anyám mondta, a fiú apja állatorvos. Másnap a nagyszünetben átmentem a „bésekhez”, megkerestem Antione-t.

Antoine de Saint-ExupéryKedves, szertelen fiú volt. Rettentően szőke, és rettentően fésületlen. És gizda. Nem magas, mégis nyakigláb. Megbeszéltük, hogy átmegyünk hozzájuk a vércsével együtt az utolsó óra után. Pár nappal később már a padlásukon fogtunk parlagi galambokat a vércsének. A következő hétvégén pedig már együtt mentünk terepre.

Antoine szeretett velem jönni, de elképesztően lusta és rendszertelen volt. Nem véletlen, hogy sárga haja soha egyszer nem állt rendben. S gyakran választotta a vadon helyett inkább az alvást. Aludni pokolian szeretett.

Számára az élet legnagyobb kihívása volt felkelni bármikor. Hajnalban épp úgy, mint délelőtt; pár óra alvás után épp annyira, mint tizenhat óra alvást követően.

Így aztán félig-meddig egyedül jártam a vidéket, máskor viszont vele. Szerettem vele menni. Jó volt, amikor nem egyedül kellett átélnem az izgalmakat, nem egyedül kellett pólingokban, darázsölyvekben, jégmadarakban gyönyörködnöm. Jó volt, ha ott volt velem, amikor valami addig nem látott faj került az utamba. Gyakran győzködtem a naplóírás fontosságáról, amit el is fogadott, de a naplóírást épp csak egykét napig bírta, aztán abbahagyta. Ha együtt mentünk, néha elkérte az én naplómat, és lemásolta.

Tavasztól őszig, amikor nem volt hideg, gyakrabban jött velem, mert ilyenkor felébreszthettem. Hajnalok hajnalán értem az ablaka alá, amit nem csukott be, és a redőnyt sem húzta le teljesen, így aztán bemászhattam a szobájába. Antoine minden hajnalon félholt volt. Be kellett vetnem mindent, hogy végül feltápászkodjon. Mintha kómából kellene visszahoznom őt. Volt, hogy nem is sikerült. Néha épp úgy, amint bemásztam, ki is másztam, és egyedül mentem tovább. Ha sikerült lelket verni belé mégis, kilométereken át jött velem anélkül, hogy tudná merre járunk, hová megyünk, egyáltalán miért nem vagyunk a világ legjobb helyén: az ágyban. Mikor aztán feléledt, boldog volt, örült mindennek, amit találunk és látunk. Egyébként is igazán vidám srác volt.

Igazi társ. Igazi barát. És egy ember, aki kicsit nem idevaló. Amint én sem tartoztam igazán sehová.

Végigbarangoltuk együtt az általános iskola éveit, aztán én elköltöztem, és már csak ritkán találkoztunk. Én még visszatértem a régi területekre, amikor csak lehetett. Antoine-nal első nekibuzdulásunkban megbeszéltük, hogy majd ő folytatja, amit én lekezdtem, és amit részint együtt csináltunk évekig, de ahogy az várható volt, ez a terv hamvába holt. Antoine – velem ellentétben – alapvetően közösségi lénynek született.

Egyedül menni terepre? Az végképp távol állt tőle.

Párszor persze azért kiment, néhány feljegyzést át is vettem tőle, és felvittem a saját naplómba, de végül Antione teljesen eltűnt a terepről. Az iskola miatt én is egyre kevesebbet jártam vissza. Néha arra se jutott idő, hogy beugorjak hozzá, ha meg jutott, nem találtam otthon. Hallomásból tudtam, hogy éli a középiskolások mozgalmas életét, vagyis amikor csak teheti diszkóba megy. Jön, megy, baráti társasággal csavarog – abban az időben, amikor én változatlanul a mezőket jártam.

Pár év múlva már egyáltalán nem találkoztunk. Befejeztem a gimnáziumot is, eltelt pár év, amikor egyszer csöngött a telefon. Egy lány volt a vonalban. Antoine barátnője. Nem ismertem, egyszer talán találkoztam vele futólag. Kedves, csöndes lány volt, aki végtelen megbocsátással és szeretettel merült el Antoine szertelenségében és a körötte dúló káoszban is.

– Antoine meghalt – mondta a lány a telefonba. – Azért hívlak, mert szeretnélek megkérni, ne gyere el a temetésre. Nem lenne jó. Antoine szülei nem bírnák ki.

Antoine hétről hétre a helyi diszkóban bulizott. A maga módján. Szertelenül. Összevissza. Átgondolatlanul. Ahogy szőke haja meredt ezer felé egész életében. Naivan. Boldogan. Aki nem ismert semmi olyan rosszat, amit én például nagyon is. Számára a kezdetektől fogva egy nagy alvás, egy nagy buli volt az élet, a kettő felváltva. Mindig vidám volt. Mindenre nyitott. Rólam mindig azt mondták: koravén vagyok. Ő meg egy szupergyermek!

Aki kacagva hajol át a legmélyebb kút peremén is, eszébe nem jutna, hogy volt már olyan, aki belezuhant.

Számára a világ csupa simogatás, csupa móka, nincs az a rossz helyzet, nincs az a rossz arc, amiről neki bármi rossz jutna eszébe. Nem akart igazán semmit, hisz elégedett volt a világgal, de látta, sokan sokfélét akarnak, és ha hívták, ment. Ahogy velem is évekig. Örömmel. Bárkivel. Mivel én már nem hívtam, hívta más; az, ami az összes többit, legalábbis a többséget: haverok, buli, „fanta”. De inkább vodka. Sör és konyak. A stroboszkóp hajnalig tartó féktelen villódzása.

Egy reggel aztán nem messze a diszkótól kisodródott egy veszettül hajtó Lada, telibe trafált egy erős vasoszlopot, öten haltak meg benne egy pillanat alatt, öt fiatalember, köztük Antoine.

Így járt, szegény jó Antoine: végül megmarta a kígyó.

Azt mondta a lány, hogy nem sokkal korábban Antoine elővette a naplóját. „A madarasat.” És egyébként is sokat beszélt az útjainkról.

– Amikor elmesélte, hogyan csúsztatok át hason egy sáros a szántón egy pacsirta miatt, sokat nevettem rajtatok – mondta a lány megdöbbentő vidámsággal, ugyanakkor tárgyilagosan, de aztán elcsuklott a hangja. – Szerettem volna, ha újra madarászik. Éreztem, hogy azt kellene.

Aztán sírt, és letette a kagylót.

A temetés napján a városban tébláboltam. Végül valóban nem mentem el – s Antoine sírját mind a mai napig nem láttam. De tudom, hol eresztették a föld mélyébe. Abban a temetőben, ahol először találtunk hantmadarat. Remélem, néha még mindig rátalál.

A hantmadár.


((Két év telt el a Jégvágó megjelenése után, mikor rájöttem, hogy a regény főszereplője, Dan kísértetiesen hasonlít Antoine-hoz. ))

EZ VOLT A KEDVENC SZÁMA:

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Regisztrálás után értesülhetsz a legfrissebb, legfontosabb írásokról:

Email cím*


Ars poetica – A világ legszebb árvaháza

Amikor még láttam

Búcsúzó meggyfák

Nem gyereknek való vidék

Oly távol vagytok tőlem

13 Comments:

 1. Marsovszki Viktória

  Ó, Cen’, milyen nagyon vártam, hogy olvassalak, nagyonnagyon ♥

 2. Szabó Edit

  ❤ 😢
  Az utóbbi néhány nap mindhárom általam kedvelt sorozatnak adott egy-egy új részt. A következő legszebb emlék lehet majd vidámabb egy kicsit?

 3. Ibolya Nagy

  Kedves Cen’, ugye lehetséges, hogy ezt a történetet olvastam már tőled? Nem Antoine-nak hívták a barátodat, de az állatorvos apa, a barátnő, aki arra kért, hogy ne menj el a temetésre, az stimmel. Lehet, hogy a blogban volt, esetleg a Pátoszban, nem tudom.

  • Szabó Edit

   Nekem is ismerős volt a történet néhány részlete, Ibolya, de én inkább arra gondoltam, hogy esetleg a fb-n olvashattam, talán egy hozzászólásban mesélhetett ott erről Cen’. A Pátoszban biztosan nincs ilyen.

  • Ibolya Nagy

   és az ablakon való bemászás is stimmel, a Pátoszt csak azért írtam, mert az nincs meg, abban nem tudok utána nézni.

   • igen, valahol említettem már, de én sem tudom, hol, viszont nem írtam meg egészen – de azért az valami eszement, mennyire emlékeztek mindenre; én meg unalmas vagyok, valahányszor – újra és újra – meglepődöm ezen 🙂

    • Ibolya Nagy

     Sajnos nem minden esetben van így, kedves Cen’, tudod, az a szelektív memória a ludas ☺️😉

 4. Azt hiszem, veled a legjobb szomorkodni.

  Nagyon sajnálom a barátodat, remélem egyszer eljutsz a sírjához.

 5. Marsovszki Viktória

  Kedves, Cen’, most a Greenwichi idó 22:30, te pedig 22.49-kor írtad a fentit. 🙂
  Csak azért aggódom, hogy dec. 23-án hogy fogod elküldeni a jó karácsonyi zenét, amit egy évig fogok hallgatni.?? Lehet, hogy 24-én? Az jó lenne… ha nem csúszna el az idónk. 🙂

 6. Marsovszki Viktória

  Gyönyörű Gyerekek! ♥♥
  Az Időn túl is élő barátság. 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."