• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.01.05. Tavaszi Anna: Vissza a fényre

2021.01.05. Tavaszi Anna: Vissza a fényre

2020 sok rendkívüli helyzetet hozott, így például – ahogy említettem is már egy év végi összefoglalóban (60 dolog, amit 2020-ban tettem először) – életemben először vettem részt online szemináriumi beszélgetésen. A Rajk Szakkollégium ‘Kortárs irodalom kurzus’ hallgatói foglalkoztak többek között a Kék angyal című kötetemmel, s ebből az apropóból egy óra erejéig bekapcsolódtam a beszélgetésükbe.

Számomra több szempontból is különleges élmény volt, de ami a legfontosabb: olyan fesztelen és érdekes, a megszokottnál lazább, megkockáztatom: őszintébb beszélgetésben vehettem részt, ami üdítően és inspirálóan hatott rám. Innen is köszönöm a résztvevőknek!

Ezek az esszék egy fél éves szeminárium értékes dokumentumai. Négy kiváló fiatal elme a kortárs magyar irodalommal való találkozásáról ír, négy különböző megközelítésben. Az írások DRÓTon való közlésével olvasóink bepillantást nyerhetnek egy kísérletbe, amiben a kortárs magyar irodalom kis részletét igyekeztünk huszonéves fiatal egyetemistákkal a mai valóság kontextusában olvasni, értelmezni. A pandémia miatt a kurzus nagy része online zajlott 2020 őszi szemeszterében. Hátrányunkból előnyt igyekeztünk kovácsolni, így az online órákra meghívtuk a költőket, írókat is, akiket olvastunk és akiknek munkáiból a kurzustagok referáltak. (A KURZUSRÓL A DRÓTON)

E beszélgetés egyik résztvevőjének esszéje jelent meg ma a Dróton. Tavaszi Anna röviden érinti a beszélgetést is, s többek között ezt írja:

A Centaurival való megismerkedés még inkább felkeltette bennem a munkája iránti érdeklődést, gyönyörű képekben tudta kifejezni magát szóban is, egyáltalán nem tűnt megközelíthetetlennek. Komolyan vette a kérdéseinket, ennek ellenére válaszai gyakran nagyon szórakoztatóak voltak.

Nárcisztikus kiemelés ez a részemről 🙂 , egyrészt; másrészt viszont annyit fűznék hozzá, hogy amennyiben így volt, az javarészt a többi résztvevőnek köszönhető, akik nyitottan és felszabadultan voltak jelen, és ez úgy hatott rám, mint egy hosszú-sáros tél után az első márciusi séta.

Köszönet érte.

Olvassátok el Tavaszi Anna írását a beszélgetésről és a Kék angyalról ITT.


Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider


Slider


Slider


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    2 Comments:

    1. Lívia dr. Zilahi

      Kút a Nap alatt – az egyik kedvencem, bevallom megrázott é s felrázott. Sosem elemzem senki írásait, egyszerűen csupán hat rám. Kedves Cen, hiszem, nem azért írsz, hogy bárki teóriákat gyártson arról, vajon mi a mögöttes üzenete- egyszerűen fantasztikus és kész. Ez a legjobb a nívós könyvekben- mindenkinek van valami fontos az olvasatában.

    2. Marsovszki Viktória

      Hű, nagyon jó volt olvasni ezt az okos, tiszta szavú elemzést a számomra legértelmezhetetelnebb novelládról, Cen’.
      Sokszor elolvastam, megnéztem a filmet, mégsem jutottam hozzá közelebb.
      Tavaszi Anna esszéje viszont olyan fogódzókat adott, hogy újraolvasva utat fogok találni a szöveghez, és lesz saját olvasatom is!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük