Hogyan szeresd meg a bort? – Hogyan lett borgyűjteményem

Fotó: Centauri

A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez.

2020.04.03. Egy kicsit könnyedebb sztori a vasárnapi ebédek elé. És egyfajta bevezető egy olyan területhez, amit eddig épp csak érintettem.
Akár „legszebb emlék” is lehetne 😊 Mégis a gasztronómia tárgykörébe sorolom ezt a posztot, mivel a bor és élvezete nálam egyértelműen a konyhaművészethez kötődik. A borhoz számos szép emlék fűz, de ezek jellemzően amolyan bennfentes emlékek: annak, aki nem ismeri, nem szereti a bort, keveset mondanak.

A bor felfedezése emlékezetesen szép kaland volt annak idején. Mint oly sokan, én is a sörösök táborát gyarapítottam hosszú ideig.

Egyrészt sokáig nem bírtam az alkoholt, a bor pedig ütősebb anyag a sörnél. Ha kóstoltam mégis, nem ízlett; kérdés persze, hogy milyen borokat kóstoltam akkoriban. És kérdés, mit értek „akkoriban” alatt?
Nagyjából a 18 és 30 éves korom közötti időszakról beszélek. Érdekes lehet ez azok számára, akik mind a mai napig „sörösök” vagy egyszerűen csak nem kedvelik a bort. Én vagyok rá az élő példa, hogy viszonylag későn is érdemes nyitni a bor irányába. És ezt megteheti az ember tudatosan is. A szóban forgó 12 év jelentős része a blues-kocsmák bűvöletében telt, rendszeres vendég voltam a koncerteken, ahol pedig a sör folyt patakokban (és a „gyorsítók”), s ez is hozzájárult a borimádat késői megjelenéséhez. Blues-kocsmában, ha találkoztunk is borral, az kisvadász volt (1/1-es vörösboros kóla).

A pincelejáratom (Fotó: Centauri)

Talán sosem ismerem meg a bort, ha nem költözöm ki a városból. Itt viszont – ahol ma is élek – váratlanul lett egy pincém is.

Remek pince, s lehet kb. 70-100 éves. Kicsi, de ideális. Természetesen pincére egy pillanatra sem vágytam, számomra a nagy, elszigetelt terület, a két patak, összefoglalva: a vadon volt a fontos. De úgy alakult, hogy ehhez a vadonhoz nemcsak egy ház tartozott, hanem egy – ahogy később becéztük – pinyó is.
Történt egyszer, nem sokkal az ideköltözésem után, hogy vettem valakinek egy aszút, de azzal a célzattal, hogy évekkel később, egy kitüntetett pillanatban, mondjuk az esküvője napján ezzel lepem meg. Azért kellett megvennem évekkel korábban, mert olyan bort akartam adni, ami az illető születésének évében készült, s egy ilyen évjárat akkoriban épp kapható volt.

Homályos emlékeim voltak a borok tárolásával kapcsolatosan. Nem szerettem, nem ismertem a bort, de természetesen láttam fotókat bortárolókról, pincékről.


horgászat

Egy apró borvidék Szlovéniában – Lendva – remek fehérekkel, és csodaszépen művelt ültetvényekkel (Fotó: Centauri)

Némi alaptudást is felszedtem innen-onnan, de épp csak annyit, hogy tudjam: a bor tárolására a legalkalmasabb hely a pince.

Ez siralmasan kevés tudás, de egy lavina elindításához épp elég volt.

Egyébként sem akartam egy palackot évekig kerülgetni, szóval fogtam az egy szem tokajit, emlékeim szerint egy kerekedőházas 3 puttonyost (nem volt egy kiemelkedő minőség), és levittem a tök üres pince sarkába. Leállítottam a hűvös homokba. A homályba. A csöndbe.
Bármilyen kicsi is, ennek a pincének is van egy hangulata. Felfedeztem, hogy van egy földalatti helységem. Egy hangulatos zugoly, amivel addig nem számoltam. Szépnek találtam azt a palackot a sarokban. Izgalmasnak találtam, hogy évekig ott áll majd, a csöndben, sötétben, és egy ünnepi alkalomra vár. Egyszer aztán váratlanul úgy éreztem: nincs rendjén, hogy ott vár valakire egy palack bor, de saját borom nincs. Jól emlékszem, elmentem a boltba, és még mindig a bor ismerete nélkül vettem egy random aszút. Olyasmit, amit elbírt a pénztárcám. Elégedetten vittem le a pincébe, és raktam le az első palack mellé.

Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás.

Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk.

Egy pohár fehér Szűcs Attila festőművész műtermében – Ő is borimádó, érti és érzi is a bort 🙂 (Fotó: Centauri) További képek a műteremből ITT.

Nevezhetjük mindezt sznobizmusnak is. Akár. Valójában nem tudom, mi volt. Mindenesetre befogadtam a pincébe pár palack aszút másoktól is. Ekkor még senki sem ismerte, s emlékeim szerint senki sem szerette a bort. Viszont a pince körüli beszéd felvetett egy kérdést. Büszkén emlékezem most ezekre a beszélgetésekre, mivel a nyitottságunkról tanúskodik.

Felvetődött ugyanis: ha egyszer annyian szeretik a bort, biztosan van benne valami jó. Mi talán csak azért nem szeretjük, mert nem ittunk még igazán jót.

Nem kis szerénytelenséggel, de azt kell mondanom: büszkeséggel gondolok vissza akkori önmagamra is. Néha kicsit keményen, már-már vicces szándékoltsággal, botor direktséggel megyek neki a dolgoknak ma is, de kétségtelen, hogy sokszor volt eredményes ez a távolról nézve talán idegennek ható, szokatlan működésimód. Akár ásványok kereséséről, aranymosásról, horgászatról, akár egy regényről, akár borokról van szó. Az ominózus beszélgetés nem hagyott nyugton,

ezért a következő héten egyszerűen besétáltam egy könyvesboltba, és megvettem egy borászati szakkönyvet.

Többek között azért is szeretnék írni borokról – akkor is, ha itt nem tudok kóstoltatni senkivel (az online technológia sajnos nem tart még itt :- ) – mivel én is könyvből szerettem meg a bort. Túlzásnak hathat ezt állítani, de lényegét tekintve igaz. Hamar beleláttam a bor és a szőlő, a borkészítés világába, összetettségébe, kifinomultságába, hangulatába, és eszement vonzónak, elképesztően gazdagnak és mozgalmasnak, élettel telinek tűnt. Nem ittam még egy kortyot sem olyan borból, ami igazán elvarázsolt volna, de még olyat sem, ami legalább valamennyire ízlik, mégis: már szerettem a bort. Abban az értelemben biztosan, hogy már nemcsak sejtettem, hogy a bor valóban jó, hanem biztos voltam benne.

Már csak azt a pontot kellett megtalálnom, ahol én és a bor egymásra találhatunk.


Szívem (egyik) csücske a Somló. Borhegy a rómaiak óta (Fotó: Centauri)

A boros könyv elolvasása előtt annyira hülye voltam a borhoz, hogyha valaki azt mondja: minden bor ugyanabból a szőlőből készül, lazán elhiszem. Ha azt mondják, hogy a rozé hígított vörös bor vagy fehér és vörös bor keveréke (ezzel egyébként találkoztam később sokszor), csont nélkül beveszem. Nem tiszták az emlékeim ezügyben, de úgy rémlik, hogy tudatlanságom tán még ennél is súlyosabb volt. Talán azt sem tudtam, mi a franc az a rozé. Könnyen lehet.

Egy jó könyv azonban csodákra képes.

Ami egy boros számára evidens, számomra tök új volt akkoriban, ám a könyvnek köszönhetően világossá váltak előttem a borkészítés és borimádat legfontosabb körvonalai. Egyfajta hármasság. A bor minőségét, milyenségét alapvetően három tényező szabja-adja meg.

Öreg tokaji borok 1999-2000 tájáról. Nincs mit csodálkozni azon, hogy régen azt hitték, aranyat tartalmaz. Olyannyira, hogy alkimisták igyekeztek kivonni belőle aranyat, mások pedig felásták a tokaji tőkék alatti kőzeteket aranytelérek után kutatva. (Fotó: Centauri)

A világ ezernyi szőlőfajtát ismer, s egyáltalán nem mindegy, milyen fajtából készül a bor. A világ ezernyi borvidéket ismer, s egyáltalán nem mindegy, hogy egy bor hol termett. A világ ezernyi évet ismer, ezernyi évjárat van mögötte, s ezernyi előtte, s egyáltalán nem mindegy, hogy egy bort melyik év adta.
Rövidebben, legalább három tényező határozza meg a bor karakterét.

SZŐLŐFAJTA

BORVIDÉK

ÉVJÁRAT

E három kombinációinak száma matematikailag is végtelen. Ez lenyűgöző! Ebben kell valahogy eligazodni. De pozitív olvasatban ez nem a reménytelenség kútforrása, ahol azt érezzük, ekkora projectben csak a szakavatottak igazodhatnak el, mint inkább a bőség zavara. A bor modell is. Méghozzá egy nagyon természetközeli modell.

Valami, ami kicsiben mutatja a világ, főként a természeti világ összetettségét, ráadásul érzéki módon.


Megint a Somló – néha nemcsak a bor, hanem a borvidék látványa-hangulata is hallucinogén örömöt okoz (Fotó: Centauri)

Amint ezt felfogtam, kötelezettséggé vált a bor megismerése. Tudom, képtelenül hangzik azt állítani, hogy kötelezővé vált megszeretni, pedig ez történt. Okkal gondolhatja bárki:

„Már hogyan lehetne bárkit arra kötelezni, hogy megszeresse a bort? Olyan ez mintha valakit szerelemre köteleznénk! A világ nem így működik.”

Igen, a világ nem így működik. S van is igazsága annak, aki ezt lehetetlennek gondolja. Én viszont azt mondom, hogy iderángassak egy félelmetesen nagy „laposságot”: fejben dől el minden – legalábbis sok minden. Értelem és érzelem jó esetben nem válik el egymástól. Én azt mondom: sokszor épp az a gond, hogy elválik, s előáll az a helyzet, újra és újra, hogy az ember olyat tesz, gondol, érez, amit amúgy nem akarna. Szerintem a döntés fontosabb momentum, mint ahogy azt mostanság gondolni szokás. A döntés nagyban határozhatja meg az érzéseinket is. Például azok időállóságát.

Ha döntés nincs, semmi sincs. Legalábbis minden időleges.


Két öreg tokaji itthon – de épp az a szép bennük, hogy több mint 20 év után is van bennük még élet, van bennük potenciál (Fotó: Centauri)

Íme, máris egy olyan terület, ahol a bor dolgozni kezd – anélkül, hogy egy kortyot ittunk volna. A bor messzire vezet, s ereje nemcsak ízében, illatában, színében és kultúrájában van, hanem szimbolikájában is.

A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és határozott akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez.

Erről írok még – ahogy egyszer már meg is tettem Jack London és a tokaji kapcsán –, de most vissza a kezdetekre. Az első könyv után rögtön jött a másik, aztán a harmadik, a bor fogyasztásáról és tárolásáról, aztán életemben először megálltam ott, ahol addig sosem, egy szupermarket borkínálata előtt. Néhány név már ismerősen csengett. És ez jó érzés volt.

Megvettem életem első borait. Kísérletezésbe kezdtem.

A bor istenei akarták így – ma már azt gondolom. Mert mit ad isten?, amint a bor eltökélt megismerésének útjára léptem, egészen unikális évjáratok jöttek: 1999. Azóta is minden idők legjobb évjárata szerte a világon, de különösen nálunk. Ma is szép számmal vannak a pincémben 99-esek (például az a muskotály, amivel legutóbb a tejszínes pisztrángot bolondítottam ITT).

Szerencsés voltam a könyveket illetően is. Remek, világos, és ami a legfontosabb, sznobériától mentes munkák voltak az első kalauzaim.


Igazán ünnepi alkalom ma sem képzelhető el egy igazán jó bor nélkül (Fotó: Centauri)


Ugyanis semmi sincs a világon, amire olyan töménységben telepedne rá a sznobizmus, mint a borkultúrára.

Ma is közkeletű nézet például, hogy a vörös bor az igazi, sőt, kizárólag az vörös a jó bor. Ennél is gyakoribb mondás, hogy az édes borok pancsok, gejlek, csak a száraz bor iható. Ezek egetverő sznobizmusok – s ha valakit ezzel most sértenék, elnézést kérek. De higgyék el nekem, ezek üres mondások. Borral kapcsolatosan legfeljebb annyit állíthat valaki, hogy ő speciel nem szereti a fehér bort vagy az aszút és desszertborokat, egy korty nem megy le a torkán, ha portóiról, marsaláról vagy Saturnes-ről van szó, ez rendben is van, mint tudjuk:

ízlések és pofonok, de ex catedra kijelenteni, hogy ezek nem jók, helytelen. Sznobizmus.

Egy olyan terület van még, ahol a sznobizmus ennyire erőteljes, ez épp a kultúra területe, azon belül is az irodalom viszi a pálmát. Ugyanakkor a sznobizmus akaratlanul bár, de jelentős támogatást nyújt az irodalomnak, a művészeteknek általában, és persze a borkultúrának is. Ám ez nem elég indok arra, hogy mi is sznobok legyünk. Szerethetjük a bort, az irodalmat, és bármit támogathatunk sznobizmus nélkül is.

De erről részletesebben szintén később. Szóval, két hét alatt elmerültem a bortudományban, s mire elérkezett a következő péntek, mikor megint megtelt a konyha vendégekkel, én már rákattantam a témára. Ennek következtében a többiek is. Ez is szerencsés konstelláció volt. Amint a bor minőségét három dolog határozza meg alapvetően, a borismeret minőségét is három tényező szabta meg.

A boros könyvek minősége

Minden idők legjobb évjáratai

Nem utolsó sorban pedig az, hogy a bor felfedezése nem magányos expedíció volt, hanem közösségi kaland egy remek, nyitott és kíváncsi baráti társasággal.


Ezt a képet Egerben lőttem. Egy pince fotózása során bukkantam erre a tirke-tarka borhalomra. Mint kiderült ebbe a sarokba a hordók mögé minden év minden borából leraknak egy-egy palackkal. Így megy ez évtizedek óta. (Fotó: Centauri)

Mivel ezzel a társasággal számos projectet terveztünk más területeken, bevett működésimódunk volt egyfajta átgondolt tervszerűség. A boroskodásnak is így álltunk neki.

Egyetértettünk abban, hogy mivel mindannyian tök hülyék vagyunk e tárgykörben, az alapokról kell indulni.


A legszűkebb körökkel, s aztán fokozatosan bővíteni a látómezőt. Kis tanácsunk úgy döntött, hogy először a borkóstolás alapjait sajátítjuk el, aztán igyekszünk megismerni a legfontosabb szőlőfajták borait. Ha ez megvan, tovább lépünk a magyar borvidékek megismerésére. Ezután következnek majd a külhoni borvidékek és szőlőfajták. S úgy is lett. Elszántak és nyitottak voltunk. Annak ellenére, amint az imént írtam, egy kicsit talán sznobok is, mert a pincében lassan gyülekező borok látványa kicsit előhívta belőlünk a sznobot is: támadt egyfajta büszkeség bennünk, hogy nekünk ilyenünk is van.

Hamarosan csodájára jártak az ismerőseink is. Hamarosan együtt jártunk borvásárokra.

Hamarosan kocsiba ültünk csak azért, hogy bizonyos borokat beszerezzünk. Hamarosan felépítettünk egy komplett borgyűjteményt, megalkottuk a saját pinceszabályokat. A pinyó fénykorában a világ 100 legjobb borféléjéből 78 ott volt ebben a pincében! Szisztematikusan kóstoltunk, gyűjtöttünk, és végül képesek voltunk a gyertyákkal kivilágított pincében egész éjeket tölteni úgy, hogy gyakorlatilag semmi másról, csak a borokról beszélgettünk. Holott ez olyan társaság volt, ami sosem szűkölködött témákban és ötletekben.

borospince borgyűjtemény otthon

A borkészlet gyarapodásával szükségessé vált egy tisztes tárolórendszer. Ez itt a magam tervezése. Ebben a kis pincében ismertük meg a világ borait gyertyafényes éjszakákon (Fotó: Centauri)

Azt az utat, amit annak idején mi bejártunk, szeretném bejárni veletek is. Azokkal is, akik mind a mai napig sörösök. Annyi minden van a világon, ami lenyűgöző, szép (vagy finom), de a borok világa egészen különleges. Cseppben a tenger.

Tökéletesen ötvöződik benne minden, egy jó borkóstolóban egyszerre dolgoznak az érzékek és a racionalitás.

Ha egy jó borban a kettő egymást erősíti, cunami jön, egyfajta jól átgondolt és megértett elragadtatás. Mint mindig, az életben is, ha emóció és ráció együtt áll, nem egymás ellen harcol, nem egymást váltják, hanem közös hullámban csapnak fel, az a legnagyobb pillanat, az a boldogság.
Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!
https://centauriweb.hu/wp-admin/admin.php?page=wpcf7

            

Bor

A BMW-ételektől az aszús palacsintáig

Már a távoli őseim is írtak és főztek? – Misztótfalusi Kis Miklós első szakácskönyve

Palacsintasütés a francia partoknál

2020.04.18. Három rémegyszerű recept

Elefánt a porcelánboltban? – Író a konyhában.

 

Jack London, a szőlő, a bor és Tokaj szimbolikája

12 Comments:

 1. Szabó Edit

  Szeretem a bort. Szeretem a borkóstolókat is, ahol finom borokat iszogatunk, mellé sajtokat eszegetünk, és közben sok érdekességet tudunk meg a borokról. Részt vettem már ilyenen több alkalommal, Erdélytől egészen Szlovákiáig. 🍷

  Valami hiányzik nekem a poszt mögül a kapcsolódók sorából, Cen’.
  Az, amiből ez az idézet való:

  “Először így szólt az úr: Nem jó az embernek egyedül – s amikor ezt a gondot (úgy ahogy) megoldotta, látta, hogy az ember még párosával, sőt, csapatban, hordában, tömegben is szorong. Nem jó a tömegnek egyedül – mondá az úr, és megteremtette a bort.” 🙂 🙂

 2. Patai Mária Zsuzsanna

  A “botor direktséged” hoz mindig valami különlegeset az életedbe. Ezek közül a bor csak egy…

 3. Imádom a tokaji borokat- Apám földje, mindig kibontott egy jó üveggel, ha haza mentünk. Milyen üde színt hoztál nekünk, a gyűjtemény pedig fantasztikus. A jó bor gyógyszer, a léleknek, a testnek egyaránt s valóban a jó beszélgetések még jobbak egy pohár isteni nedű mellett. Benne van a napfény a föld, az ember keze munkája, szíve, lelke:-)

 4. Gergely Brunda

  Hálás vagyok Neked Cen’. Felnyitottad a szemem egy új világra : )))

 5. Patai Mária Zsuzsanna

  Itt vagyok én, olykor duplán is.

 6. Patai Mária Zsuzsanna

  Itt vagyok én, olykor duplán is.Hohó, most figyelmeztetés is jön, hogy ezt már mondtam egyszer, és amikor a vissza-gombra nyomok, akkor meg nem megy el az üzenet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."