• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Gyors, egyszerű, finom – ez császármorzsa receptje

Egyszerű, finom, gyors, olcsó - ez a császármorzsa

Gyors, egyszerű, finom – ez császármorzsa receptje

2020.08.14. Ha létezik rém egyszerű, gyorsan elkészíthető étel, amit ráadásul mindenki szeret (én legalábbis még nem találkoztam emberrel, aki ne imádta volna), ami épp oly jó bármely hétköznap, mint hétvégi menüben, akkor az a császármorzsa. Kamaszkorom óta készítem, eleinte kicsit többet babráltam vele a kelleténél, de az évek folyamán a végletekig leegyszerűsítettem, és nekem ez jön be.

Ráadásul olcsó is. Könnyű akkora adagot készíteni, hogy két embernek 2-3 napig is elég legyen. Rá lehet járni.

Tipikusan az az étel, amit akkor üt össze az ember, amikor valami nagyon finomat akar, abból is sokat, ideje viszont kevés, és talán kedve sincs a pepecseléshez. Én általában nem aprózom el a dolgot.

Hozzávalók (2 személyre 3 napra 🙂 )

  • 1 kg. búzadara
  • 4-5 tojás (a tojás méretétől függően, de mehet bele 6 db. is)
  • 4-5 evőkanál cukor (nem érdemes túltolni, úgyis lekvárral esszük majd, egyesek szörppel)
  • 1 evőkanál olaj (én lehetőség szerint olívaolajat rakok hozzá)
  • 1 liter tej

Ennyi. Mindezt először kis tejjel csomómentesre keverem. (Jóval könnyebb kikeverni mint mondjuk a palacsintatésztát.) Aztán hozzáadom a többi tejet. Mindez megvan 5 perc alatt, de ha sietek, 3 percbe is belefér. Komolyan. 🙂 Ha tehetem, félrerakom a tésztát egy órára, hogy a búzadara felszívja a tejet. 

császármorzsa gif

Gif: Centauri

Aztán serpenyőben kisütöm. Kicsi olajat rakok alá, és hagyom, hogy némiképp átsüljön.

konyha főzés sütés gif

Gif: Centauri

Kétféle stílusban készíthetjük. Ha az apró szemű császármorzsát szeretjük, akkor sűrűbben forgatjuk, fakanállal darabolgatjuk morzsolgatjuk,

én viszont a bumszlis, nagy szemű, rusztikus császármorzsát szeretem,

ezért ritkábban forgatom, és csak annyira darabolom, amennyire muszáj.

császármorzsa sütés gif

Két részletben szoktam sütni, mivel a serpenyőm mérete ezt teszi lehetővé csak.

Egy féladag kisütése kb. 15 perc. Ez sem sok.

smarni sütés gif

Kezdő konyhatündéreknek garantált siker már az első körben.

Időhiányban szenvedő íróknak, természetbúvároknak, csillagászoknak, kertészeknek, melósoknak, tanároknak, űrhajósoknak, és pályakötél-ellenőröknek is ideális. Nem mellesleg megunhatatlan. Az viszont nagyon nem mindegy, milyen lekvárunk van hozzá. Én egyértelműen a baracklekvárra szavazok, közelebbről egy jó nagymama-stílusú igazi házi lekvárra, az sem baj, ha darabos.

kész császármorzsa gif

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    Egyszerű recept húsevőknek – sült csirkecomb

    2020.04.18. Három rémegyszerű recept

    Rizsfelfújt vagy másként rizskók (rizskoch) hétköznapra

    Palacsintasütés a francia partoknál

    Utikalauz időutazóknak – A Madeleine-keksz

     

       

    3 Comments:

    1. Én réteslisztet használok, sosem csináltam még grízzel, de megpróbálom talán. Nagymamám fele gríz, fele liszttel készítette, de már nem emlékszem, hogy az volt jobb, vagy az enyém. 🙂 🙂 Természetesen a baracklekvár elengedhetetlen, néha egy kis savanykás almalekvár sem rontja el. 🙂

    2. Marsovszki Viktória

      Finom!!!
      Erről jut eszembe, érdemes kipróbálni az alföldi, tájjellegű CICVARÁT is.
      Hasonlóan mennyi, kis- és nagy darabokban egyaránt.
      Hecsedli receptjét adom, mert hecsedLILEkvárral is pompás eledel. 🙂

      https://cookpad.com/hu/receptek/4600145-cicvara

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük