• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2010 – Kút a Nap alatt filmbemutató – Papiruszportál

2018.12.10. Sok minden vész el – egyszer talán örökre – az éterben, amint az alábbi interjú is úgy eltűnt, hogy már nem is emlékeztem rá. Véletlenül került elő az imént honlapszerkesztés közben. Kíváncsiságból kattintottam rá egy eldugott linkre, és ez került elő. Jellemző: “Így gabalyodik, gomolyog mindaz, amit szeretnénk vonalzó mellett élni” – mondom ebben az interjúban, s lám, ez a rövid interjú is elgabalyodott 🙂 Nem nagy szám, de most nagyon jó, hogy előkerült – annál is inkább, mert pár hónapja már szeretnék megírni egy ezzel kapcsolatos emléket.

A legszebbek közül való ez is.

Mert ugyan azt mondom az interjúban, hogy nem tudom, miért esett a rendező választása a Kút a Nap alatt című elbeszélésemre, de azt nagyon is tudom, hogyan került a kezébe a Kék angyal. Tök véletlenül. Vagy egyáltalán nem véletlenül? Egy biztos: sosemfelejtemnap volt az is – egészen valószínűtlen, s hamarosan meg is írom ezt a sztorit. Tudjátok: “mihelyst lehet”. Addig is fogadjátok szeretettel ezt a net sötét bugyraiból felbukkanó rövid interjút. 🙂


A Kút a Nap alattcímű kisjátékfilmet november 3-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be. A forgatókönyvet Centauri azonos című elbeszélése alapján írta és a filmet rendezte Kapronczai Erika. A film alapjául szolgáló novella a Kék angyal(2008, Magvető) című kötetben jelent meg; ennek kapcsán kérdeztük a szerzőt, Centaurit.


Kút a Nap alatt Centauri író szerző magvető kék angyal jégvágó kákob botja irodalom regény novella film videó– Nem jellemző Magyarországon, hogy egy kortárs novellából filmet készítsenek. Milyen érzés?
– Érdekes, ezt nem te kérdezed először, és azt is hallottam az elmúlt hetekben, hogy van olyan szerző, akire rosszul hat minden, ami a saját írásaiból a mozivászonra kerül. A film forgatásába semmilyen módon nem folytam bele, ezért amikor elkészült, fogalmam sem volt arról, mit látok majd. Remélem, az alkotók nem veszik zokon, ha azt mondom, hogy történhetett volna bármi. Nem tudhattam, mi sül ki belőle, milyen minőség. Ez csak előző nap esett le nekem, és némi szorongással töltött el. Mint kiderült, a rendező, Kapronczai Erika sem szorongott kevésbé. Egyébként nagyon rendes volt, mert biztosította számomra a lehetőséget, hogy mielőtt bármi történne, szép nyugodtan, egyedül nézhessem meg filmet a Színház- és Filmművészeti Egyetem vetítőjében. Ez a helyzet önmagában véve is rendkívül izgalmas volt. Mire a vetítésre sor került, tisztáztam magamban, hogy három eset fordulhat elő. A legrosszabb az, ha látok egy pocsék filmet. Ennél sokkal jobb, ha jó filmet látok, de még akkor is érezhetem úgy, hogy alapvetően semmi közöm hozzá. Végül elképzelhető az is, hogy olyan kisfilm készült el, ami jó, és amit valamelyest a magaménak érzek. A vetítőből azzal a határozott, pozitív érzéssel jöttem ki, hogy a harmadik esetről van szó. Így tehát első találkozásom a megfilmesítéssel jó élmény volt, és ez szerintem fontos, hálás lehetek emiatt a rendezőnek és az egész stábnak. És persze arra is gondolok, amit te is megállapítasz. Viszonylag ritkán filmesítenek meg kortárs novellát, ez okból még inkább örülök.

– Ki választotta-találta meg a Kék angyal talán legerősebb novelláját?
– Kapronczai Erika, a rendező. Nem tudom, miért épp a Kút a Nap alatt lett a kiválasztott, de talán érdemes lenne megkérdezned tőle.

– Egy nem filmes kérdés, de már rég a bögyömben van. „…ez alighanem olyan eset, amikor előbb érkezik a vezeklés, mint a bűn.” Már máskor is rá akartam kérdezni a novella e mondatára. Ez csak Krizosztóm, a főszereplő gondja?
– Nem. Sokunké. És nem csupán bűn és vezeklés viszonylatában. Általában is temérdek nehézséget okoz az ember életében, ha nem lineárisan történnek a dolgok. Azt értjük a leginkább, ezért sokszor szeretnénk lineárisnak látni az élet alakulását akkor is, amikor valójában nem az. Ilyenkor jönnek a legvadabb tévutak. A történések ugyanis nem lineárisok mentén szerveződnek. Az élet egésze sem. Gyakori például, hogy egy eseményt, a saját tetteinket csak hosszú évek múltán értjük meg igazán. Ilyenkor a múltbéli esemény valójában újratörténik bennünk, és ez persze az adott pillanatban beláthatatlan befolyást gyakorol a távoli jövőre is. Ezt a hatást általában megint csak évekkel később vesszük észre, értjük meg, és így tovább. Így gabalyodik, gomolyog mindaz, amit szeretnénk vonalzó mellett élni.

– Magad is sokszor képekkel beszélsz. Hogy tetszik a filmes feldolgozás?
– Nehéz dolguk volt az alkotóknak, mivel a Kút a Nap alatt egy kicsit túl nagy egy kisjátékfilm kereteihez mérten. Ez kicsit érződik is rajta. Nagyon szépek a képek, a fények és a hangok! És sok gondosság, átgondoltság sugárzik a film egészéből. Igényesség és minőségérzék.

Kút a Nap alatt

Producer: Angelusz Iván és Bosnyák István
Operatőr: Baska Barbara
Gyártásvezető: Muhi András Pires
Vágó: Herpai Sára, Mógor Ági
Hangmérnök: Dévényi Tamás
Zene: Kristóf J. Weber
Díszlet: Bagyarik Endre
Jelmez: Takács Lilla

Színészek: Rétfalvi Tamás, Ficza István, Sulyok Miklós, Köleséri Sándor, Dióssi Gábor, Schlanger András, Tesner István

Kút-trailer

A film alapjául szolgáló novella a Kék angyal (2008, Magvető) című kötetben jelent meg; melyből részlet olvasható Centauri oldalán

Támogatók: 4CUT, Focus Fox, Katapult Film, Komáromi Monostori Erőd, Mafilm, Magvető Kiadó, Magyar Mozgókép Alapítvány, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Pipacs Film, SFX Hungary, Sparks, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Tim Wilkinson

Link:
Centauri: Kút a Nap alatt

Újabb részlet az elbeszélésből


http://https://centauriweb.hu/archiv/kotetek/kek-angyal-2008/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/kut-nap-alatt/

http://https://centauriweb.hu/archiv/kritikak/kek-angyalrol/ficsor-benedek-kislatoszog-korkep-2009/

http://https://centauriweb.hu/archiv/interjuk/papiruszportal/

http://https://centauriweb.hu/archiv/legszebb-emlekeim/8-kalandos-tel/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/kek-angyal-cimado-novella/

http://https://centauriweb.hu/archiv/interjuk/2016-visszavenni-szabadsagot-konyveblog/

20 Comments:

  1. Szabó Edit

    Épp a napokban olvastam el ezt az interjút. 🙂
    Én is úgy gondolom, hogy ez a kisjátékfilm nem a novella megfilmesítése, hanem – ahogy te is mondod – egy szépen fényképezett, jó film, amihez közöd van.

    Én úgy emlékszem, hogy kb. két évvel ezelőtt megtaláltam a teljes kisfilmet a neten és megnéztem. Most viszont bárhogy keresem, nem találom sem a neten, sem itt a weboldalon. 🙁 Csak a trailerre bukkantam rá. Lehetséges? Pedig szívesen megnézném újra.

  2. Ibolya Nagy

    Kedves Cen’, e film bemutatójakor W. Sennyey Tibor is készített veled egy interjút, tavaly találtam rá, akkor kerestem a youtube-on a filmet, de én is csak a trailert találtam. Szívesen megnézném😊 (Sajnos most nincs időm megkeresni az interjú linkjét)

  3. Úgy látom, van mit pótolnom…………………………… 🙂 🙂

  4. De jó, hogy feltetted az interjút: ebből és a hozzászólásokból látom, mennyi számomra új infó, pótolandó film áll előttem, a többieknek is köszönöm 🙂 továbbá a beharangozott poszt – szuper ez az advent 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük