• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Vadon és irodalom – Centauri Erdélyben

Centauri Erdélyben Vida Gábor Murányi Sándor Olivér

2020.10.07. Íme az erdélyi körút plakátja és sajtóközleménye. Fogadjátok szeretettel, és osszátok meg másokkal is!


VADON ÉS IRODALOM

Centauri Erdélyben

 A fenti címmel kerül sor irodalmi találkozóra 2020. október 20-án, kedden 18 órától a marosvásárhelyi Látó Irodalmi Színpadon a Bernády-házban, majd október 21-én, szerdán 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban, október 22-én, csütörtökön 19 órától pedig a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában.

Centauri álnéven publikáló magyar íróval Vida Gábor és Murányi Sándor Olivér írók beszélgetnek.

Centauri 2006 óta van jelen az irodalmi életben. Névválasztása éppúgy utal a Földhöz legközelebbi csillagra (Alfa Centauri), mint a kentaurok ember-állat kettősségére. Névhasználatáról gyakran kérdezik interjúkban is, ezek egyikében így nyilatkozott erről:

A Centauri név választása egyúttal léptékválasztás is. (…) Mindig is irigyeltem, hogy az indián fiúk önerőből találtak, harcoltak ki maguknak nevet a törzsben, a vadonban. Ez sokkal igazabb és valódibb, mint örökölni. (…) Bizonyos kutatások szerint a név jelentősen befolyásolja a név viselőjének sorsát. (…) Az én alkatom nehezen tűri a determináló tényezőket, bármit, ami a szabadságot, méltóságot, önazonosságot kockára teszi. Lakonikusan úgy fogalmaznék: inkább én határozzam meg a nevem, mintsem a név határozzon meg engem.”

Már első novelláival hangsúlyosan jelent meg a szakmai köztudatban, regényei és extrém túrái növelték ismertségét, inkognitóját azonban továbbra is megőrizte. Külön-utas szerző, aki mind az irodalomról alkotott felfogásában, mind a nyilvánosságban elfoglalt helyét tekintve szakít a szokványos írói szerepekkel. Fotóival rendszeresen találkozhatunk folyóiratokban, honlapján és közösségi oldalain, kiállításokon, néha más kortárs szerzők (pl. Parti Nagy Lajos) könyvborítóin is.

Centauri weboldala: VADON ÉS IRODALOM

Centauri a Facebookon ITT, Instagramon ITT

Első kötetét a Liget adta ki, későbbi könyvei a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelentek meg. Regényei valóban jól olvasható, lendületes, nagy ívű történetek, melyek poétikai összetettségük ellenére sem nélkülözik a jól megfogalmazható üzeneteket. Értelmezői szerint Centauri megírta a küzdés diadalának optimista nagykönyvét. Míg a Jégvágó (2013) egy mai fiatalember vergődéséből mutat kiutat, a Jákob botja (2016) – Jack London ifjúkorán keresztül – egy századfordulós fiatalember küzdelmét meséli el a jobblétért és szabadságért. Centauri egyszer összegző, szintetizáló írónak tűnik, máskor pedig olyannak, aki valami ismeretlent hoz a kortárs irodalomba – műveiben, a Jégvágó szavaival élve a magyar prózában „valami zsír-új történik”.

A helyszíneken nem megengedett a fotó és a film készítése, hogy az író megőrizhesse álnevét. A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Látó Szépirodalmi Folyóirat, a Gondűző Étterem és Szálloda, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye Tanácsa.

A szerzők kötetei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatóak, dedikálják őket. Mindenkit szeretettel várnak.


Légy oly kedves, oszd meg másokkal is! Köszönöm 🙂

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    2020.10.05. Író-olvasó találkozókra megyek Erdélybe

    2020.10.02. Varázslatos októberi fények – és egy ígéret

    KERT & VADON

    10 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Annyira szép… és mindez a pandemia árnyékában.
      Annyira szeretném, hogy beigazolódjanak várakozásaid, reményeid, de még jobban szeretném, ha még sok új írásodat olvashatnank és látni, hogy mivé válik a vadonod ….🐦🌿🍁🦉🦒☀️

    2. Szabó Edit

      Ezek szerint eldőlt hát, hogy elindulsz Erdélybe.
      Szorítunk majd neked és érted!

    3. Patai Mária Zsuzsanna

      Jákob botja legyen kéznél, ha karantén is lesz a pakliban !

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük