Fotókiállítás | Megrázó üzenet az amazóniai esőerdők világából

amazóniai esőerdők

Fotókiállítás | Megrázó üzenet az amazóniai esőerdők világából


A Néprajzi Múzeum az ősszel nyíló gyűjteményi állandó kiállítás rendezési munkálatai mellett bemutatja a nemzetközi fotósvilág tehetségeit és a hazai néprajzi fotózás témáit is. Május 9-én a shipibo-konibo amazóniai indián közösség tagja, a perui David Díaz Gonzales mutatkozik be.

David Díaz Gonzales 1992-ben született Peruban, az Ucayali tartományban fekvő Nueva Saposoa őslakos falujában. A Néprajzi Múzeumban látható Shipibo-konibo. Népem portréi című sorozatának szabadtéri és műtermi felvételein a környező települések és Pucallpa városának lakosait örökítette meg, ahol maga is felnőtt.


David Díaz: A Gonzales Cairuna család nőtagjai. Yarinacocha, Ucayali. 2022, Forrás: Néprajzi Múzeum

Magyar származású művész Brazíliában

A perui kiállítással párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban egy másik dél-amerikai művész kiállítása is látható: Indiánok. Lelkek. Túlélők. címmel Claudia Andujar brazil fotográfus felvételeit mutatják be. A kiállításon szereplő 124 fotográfia, nagy méretű analóg nagyítások és digitális nyomatok, illetve a további vetített képanyag az életmű egy fontos szeletét tárja a látogatók elé.

A kronologikus felépítésű kiállításon a látogató eljuthat a magyar származású művész Brazíliába érkezését követő magazinfotós időszakától és kísérletezéseitől az évtizedeken át a janomami indiánok között készített képeiig, majd az életmű időskori feldolgozásáig.

“A tárlat kihagyhatatlan élmény az etnográfia, a távoli kultúrák és a kortárs fotóművészet kedvelőinek is, miközben az amazóniai esőerdők világáról is megrázó üzenetet hordoz”.


Egy kalotaszegi falu élete

Az etnográfiai fényképezés, a terepmunka kerül fókuszba az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 című időszaki fotókiállításon, amely egy kalotaszegi falu életét, a falut működtető közösségi kapcsolatokat mutatja be. Winter Erzsébet, a Néprajzi Múzeum fotográfusa dokumentációs céllal mintegy ezer diapozitívot készített a településen. A válogatás elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, az egyén és közösség viszonyára, a közösségi normákra és szabályokra koncentrál.


Álruhában a cigány közösségekben

Június 23-ig látható az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás is, amelynek középpontjában a cigány közösségekben “álruhában járó” legendás kutató, Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, a kevésbé kutatott kézirataiból, magnószalagjaiból kibomló történetei állnak. A tárlat utazó vátozata Tiszakeszi után április 30-tól május 7-ig Bajóton látható a Petőfi Kulturális Program részeként.


Két éve indult az Etnofotó, a Néprajzi Múzeum fotó- és filmblogja. A platform azóta rendszeres időközönként frissül olyan fénykép-válogatásokkal, rövid cikkekkel, tanulmányokkal, izgalmas képekkel, amelyek a múzeum Fényképtárának és Mozgóképtárának anyagait, az ahhoz kapcsolódó kutatási eredményeket teszi elérhetővé. Emellett a blog más hazai és külföldi vizuális gyűjtemények, kutatók és kortárs művészek néprajzi, antropológiai témájú anyagait is bemutatja.

Forrás: MTI, címlapkép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kiállítás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük