• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.12.13. Merre élnek a honlap olvasói a nagyvilágban?

Slider

2020.12.13. Merre élnek a honlap olvasói a nagyvilágban?

Nem a legfontosabb tanulság, de majdnem: nemcsak bulvárt és meccset néznek a férfiak! – csak épp szemérmesebbek 🙂

Abból az apropóból készítettem el ezt az új összeállítást – Merre élnek a honlap olvasói a nagyvilágban? – , hogy tegnap estére új rekordot állított be a honlap; soha annyian nem olvasták, mint az utóbbi egy hónapban. Erről részletesebb írtam ITT.

Ha csak Magyarországon volna olvasótábor, nem is vesztegetnék sok időt a földrajzi eloszlásra, de egy magyar nyelvű oldal speciális helyzetben van. Ahhoz mérten, hogy mennyire kis lélekszámú csoportról van szó, valóságos „világforgalmat” produkálhat még egy ilyen kicsi, kizárólag magyar nyelvű oldal is (bár van egy kezdetleges angol aloldala is).

Még mielőtt a magyarországi olvasók megsértődnének, gyorsan mondom: ha kizárólag a hazai eloszlást nézem, akkor is van itt elemezni való. Valahol már említettem korábban is, hogy nemcsak a sok olvasó öröm, de büszke vagyok arra is, hogy az eloszlás igazán egyenletes. Tökéletesen tükrözi azt a speciális magyar helyzetet, hogy a Főváros egy igazi „vízfej”, főként az agglomerációval együtt (a térképen szépen kirajzolódik az agglomeráció gyűrűje is), ugyanakkor a vidék, körülbelül népességarányosan szintén látogatja az oldalt. A Fecebookon ez nap mint nap érzékelhető (ez az Fb egyik előnye), megszólalnak ott emberek mindenhonnan. Ha az alábbi térképre tekintünk, persze a városok viszik a prímet, de azért jól látszik – az interneten ott van a vidék is.

Azért is örülök ennek mindig, mert rühellem a Főváros-Vidék ellentétet.

Ha egész Európát nézem,

hasonló a helyzet, mint tavasszal (talán akkor mutattam utoljára térképet); nagyjából egy enyhe északnyugat-délkelet tengely mentén szóródik az olvasótábor; különösen sokan vannak német nyelvterületről. Olyan térképet sajnos nem tudtam kicsiholni az analitikából, mely Angliát is hozzáveszi (azt külön régióként kezeli), de ott is ez a helyzet.

Speciális eset Franciaország,

ahol kifejezetten a párizsi olvasóközönség dominál, nemcsak az országon belül, de egész Európában, ugyanakkor a francia vidékről alig-alig érkezik olvasó. Ennek oka abban kereshető, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok Franciaországban zömmel Párizsban telepednek le, míg például német nyelvterületen vagy Nagy-Britanniában sokan találnak és vállalnak munkát vidéken, kisebb városokban is.

Az utóbbi egy évben külön öröm, hogy sokat gyarapodott az erdélyi olvasók száma.

Korábban elég hézagosan olvasták az oldalt onnan, az utóbbi fél évben azonban masszív tábor látogatja. Mivel onnan sok új olvasó érkezett, külön is üdvözlöm őket innen. A legnagyobb olvasótábor a kolozsvári, a második legnagyobb a brassói, s ami meglep: Bukarest is ott van az ötödik helyen 😊

Mindig gyanakvással nézem azonban a rendkívül magas amerikai adatokat.

Az utóbbi fél évben 9-11% között ingadozott az amerikai olvasók számaránya, és ez igen magas. Különösen az, ha mellé tesszük, hogy az erdélyi olvasók számaránya még mindig csak 5-6% körül mozog. Eleinte arra gondoltam, hogy amerikai szerverekről érkező keresőrobotokat számol hozzá az analitika a statisztikához, de mivel szinte minden éjjel dolgozom, és a kávészünetekben néha ránézek az élő analitikára (ekkor élőben látom, hogy honnan és melyik cikket és hányan olvassák épp), egyértelműen látszik, hogy valódi olvasók böngészik a friss tartalmakat. Mivel a Facebook-posztok hamar mennek a süllyesztőbe, mire az amerikai, magyar ajkú olvasók olvasgatni kezdenek, ők már csak ritkán látják az Fb-posztokat, ezért sokan célirányosan a nyitóoldalt keresik, és az oda kirakott cikkek között válogatnak. Ahogy korábban említettem, főként Chicagóból és környékéről (kevesebben, de New Yorkból és környékéről is viszonylag sokan).

Végeztem egy kis kutatást, vajon tükrözi ez bármennyire is az amerikai magyarok eloszlását az USA-ban.

Igen. Tükrözi, bár nagyon nehéz olyan adatokat találni, ahol abszolút értékben adnák meg, hol mennyi magyar él. Szóval valami okból, egész szép amerikai olvasótábor jött össze, bár jóval csöndesebb társulat, mint mondjuk a magyarországi tábor. Ennek oka talán az, hogy ők is tudják: amikor ők olvasnak, az itthoniak javában alszanak. Azért időnként Facebookon és mailben tőlük is kapok egy-egy üzenetet. Őket is szeretettel üdvözlöm innen.

Bár ez nem földrajzi eloszlás dolga, de idekívánkozik:

van egy, az amerikai olvasóknál is csöndesebb tábor, ez pedig a férfiaké.

Ki nem számolom, hogy mondjuk a hozzászólók hány százaléka férfi, de alig lehet pár százalék. Ezzel szemben megnéztem, hogyan alakul a férfiak és a nők aránya. Tessék kapaszkodni!

Ti mennyire saccolnátok?

A hozzászólások, az aktivitások alapján én 10%-ra se taksálnám, ami nem is volna annyira meglepő annak fényében, hogy a szépirodalmat olvasók között a nők aránya 80% körüli az egész világon. Ezzel szemben a honlap olvasóinak 40%-a férfi. Levonhatjuk hát a következtetést – azt hiszem, bátran –, hogy a férfiak jóval csöndesebbek, kevésbé interaktívak. Olvasnak, de ritkán szólalnak meg. Sokat nem tudhatunk róluk, de ezt igen 😊 Őket is üdvözlöm innen! Azon keveseknek, akik interaktívak is néha, külön köszönet – s halkan mondom: kiváltképp örülök nekik, valahányszor láthatóvá válnak.

Közvetve ugyan, de azt a következtetést is megkockáztatom, hogy az új rekord zömmel a hölgyeknek köszönhető, hisz ők osztják meg az oldal tartalmait a leggyakrabban, és aktivitásukkal – beleértve a hozzászólásokat is (ebből már több mint 10.000 olvasható!) – elősegítik, hogy az oldal jól szerepeljen például a keresőkben. Ezért külön köszönet illeti meg őket.

Köszönet a párbeszédkészségért, a támogatásért, és azért a nyitottságért, amivel a létező legkülönbözőbb témák irányában rendületlenül érdeklődök és nyitottak.

Ha már itt tartunk, azért két sort arról is, milyen korosztály olvassa az oldalt leginkább. Itt szintén meglepetés érhet minket. Az interakciókból nem feltétlenül vonnánk le azt a következtetést, hogy a korosztályi megoszlás szinte egyenletes, pedig majdnem.

  • 18-24 között 10%
  • 25-34 között 23%
  • 35-44 között 21%
  • 45-54 között 18%
  • 55-64 között 14%
  • 65 év fölött 14%

Ennek én személy szerint nagyon-nagyon örülök. Így aztán, végül, nyugodt szívvel köszönthetek innen mindenkit, éljen bárhol, legyen férfi vagy nő, tartozzon bármely generációhoz!

Továbbra is a legjobbakat kívánom mindenkinek, s gyertek holnap és holnapután is! Üdv: Cen’


Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

    Név*

    Email cím*


    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider

    Slider

    Slider

                           

    15 Comments:

    1. Szabó Edit

      Ami a poszt olvasása közben eszembe jutott:

      Az, hogy az oldaladat olvasók között magasabb a férfiak aránya, mint a szépirodalmat olvasók között, talán a madaras és egyéb, nem irodalmi témájú posztjaidnak is köszönhető.
      Nem szeretném megbántani a férfiakat, de lehet, hogy az a szemérmesség némi lustasággal is társul, és azért nem írják le hozzászólásban a gondolataikat? 🤔 (Tisztelet a kivételnek, természetesen!)

    2. Ibolya Nagy

      Ez nagyszerű, Cen’, nagyon örülök!🤗
      Szegény fiúk, megriadnak ennyi szószaporító nő között.
      (vissza kell fogni magamat!)

    3. Én mostanában abban a Stockholm alatti pöttyben vagyok 🙂

    4. Mohácsi Zsolt

      Azért, Montanaban nincsenek olvasók? Ejnye… 😀

      • Erre én is ezt mondom 🙂 Kitüntetett regényhelyszínem, és senki sincs onnan – van hová fejlődni / bár teszem hozzá, ezek az adatok csak egy bizonyos időszakra vonatkoznak, szóval akár még lehetnek ott is 🙂

    5. Gadányi Terézia

      Cen’ nagyon jó,a sok munka meghozta a gyümölcsét,szerintem lesz ennél jobb is.

    6. Szabó Mihályné

      Gratulálok, Cen’! Számomra némelyik adat valóban meglepő. Reménykedem benne, hogy az általad várt eredmény minél előbb meglesz!!!

    7. Max Schnitz

      Helló Cen’! Én lusta is vagyok, meg sok dolgom is van. Na meg nagyon szemérmes is vagyok… 🙂 Üdvözöllek Hollandiából! A legjobbakat! Most pár napra vissza tértem egy Budapesthez közeli városba, itt bátrabb vagyok, ezért merek kommentelni… 🙂

    8. Szia, Cen! Somogyvámost is vésd fel a térképre légy szíves 🙂 Mert lelkesen olvaslak ebből a cseppnyi faluból.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük