Melyik Magyarország és Európa legkisebb madara?

sárgafejú királyka regulus regulus magyarország európa legkisebb madara

Sárgafejű királyka (Regulus regulus) (Forrás)

Ha nem akarjuk megfosztani szegény ökörszemet minden címétől, legfeljebb azt mondhatjuk, hogy ő Magyarország és Európa „legrövidebb” madara.


2019.10.23. Valószínűleg tudod, de könnyen lehet, hogy rosszul. Nem csoda, hisz mind a mai napig találkozni olyan cikkekkel (sőt tankönyvvel is) amely szerint az ökörszem(Troglodytes troglodytes). Ennek oka talán az, hogy az ökörszem gyakran van szem előtt, megjelenik az udvarokban, a házaknál, a madáretetők környékén is, és valóban egészen aprónak tűnik.

Aligha képzelhető el nála kisebb madár.

Ráadásul, ha valóban precíz választ szeretnénk, akkor nem is annyira egyszerű a kérdés, hisz amennyiben nem az ökörszem a legkisebb, azt kell mondani, hogy két másik. És talán az sem tisztázott, mit értünk „nagyság” alatt.

Ökörszem (Torglodytes troglodytes), jellegzetesen felcsapott, rövid farokkal. (Forrás)

Az ökörszem szembetűnő jellegzetessége, hogy rendkívül kicsi a farka, és így még kisebbnek tűnik, sőt a szárnya is jellegzetesen lekerekített. Erre azért van szüksége, mert egész életében a sűrűben bujkál. Udvarokban könnyen megfigyelhető, ahogy beveszi magát egy gallyrakásba vagy sűrű sövénybe. A szűk helyeken előnytelen volna egy hosszú szárny a számára. Szóval az ökörszem nemcsak kicsi, hanem tömzsi is.

Ezzel szemben a rivális, a „királyka” hosszabb farkú, hegyesebb szárnyú madárka, így nyúlánkabbnak és nagyobbnak hat, holott valójában nem az.

Ha nem akarjuk megfosztani szegény ökörszemet minden címétől, legfeljebb azt mondhatjuk, hogy ő Magyarország és Európa „legrövidebb” madara.

De ha tömegre vizsgáljuk a dolgot, akkor a „királykával” szemben alul marad. Azért idézőjelezem a királykát, mert itt valójában két madárról van szó. Olyan, mint királyka, nincs is, csak sárgafejű királyka (Regulus regulus) és tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus).


Sárgafejű királyka (Regulus regulus) (Forrás)

Szemben az ökörszemmel – aki minden jelentősebb erdőnkben költ – a sárgafejű királyka szórványos fészkelő, a tüzesfejű királyka pedig inkább ritka. Ennek elsődleges oka az, hogy mindkét királyka a fenyvesekhez kötődik (a fenyvescinegéhez és a búbos cinegéhez hasonlóan), nálunk azonban a fenyvesek területe viszonylag kicsi. Ezen belül is a lucosokban érzi magát igazán jól.

Ennek ellenére könnyűszerrel találkozhatunk velük az ősztől tavaszig terjedő időszakban.

A magasabb, hegyvidéki területek sárgafejű királykái már szeptemberben lehúzódnak az alacsonyabban fekvő, kevésbé zord területekre, és ott töltik a telet. Így aztán a sárgafejű királyka ebben az időszakban – főként fenyvesekben, fenyősorokon, örökzöldben gazdag kertekben – mindennapos. Gyakran csatlakozik laza, vegyes cinegecsapatokhoz, így előbb-utóbb a madáretető környékén is felbukkan. Rendkívül élénk madárka. Míg zömmel apró pókok után kutat a fenyők sűrű ágai között, folytonosan „cincog”. Ez a vékony hang az őszi-téli madártúrák állandó kísérője.


Tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus) (Forrás)

A tüzesfejű királyka még vonuláson sem gyakori, de nálam például szinte minden év októberében megjelenik. Ha sikerül kivárni, míg a fenyőágak rejtekéből jól látható helyre ugrik, akkor fehér szemsávja alapján könnyen megkülönböztethető a sárgafejű királykától. A hangja is elárulja, de ehhez gyakorlat kell.

Visszatérve az eredeti kérdésre.

A királykák súlya 5 gramm körüli. Volt szerencsém lemérni saját kezűleg is nem egyszer, tüzesfejű királyka is megfordult a kezemben párszor, így ellenőrzött ez a súly.

Nem is igen ingadozik. Úgy tűnik, hogy egy királyka súlya ennyi és kész, alig találni egy kicsivel könnyebb vagy nehezebb egyedeket. 5 gramm körülbelül egy A/4-es levélpapír súlya. Ezzel szemben az ökörszem átlagos súlya 7 gramm, vagyis egy átlagos ökörszem 40%-al nehezebb egy királykánál. Majdnem a másfélszerese. Azt kell mondani tehát, hogy a királyka egyértelműen a legkisebb, s nem is kevéssel nyeri ezt a versenyt. Más kérdés, hogy győztesként rögtön két fajt kell kihirdetnünk, hisz a két királyka-faj között viszont már elenyészők a különbségek. Talán a gyakoribb, sárgafejű királyka egy leheletnyivel kisebb.

Korábban is említettem, hogy sajnos az ablaknak repülő madarak „versenyében” is előkelő helyet foglalnak el a királykák.

Ezt az internet is visszatükrözi. Feltűnően sok az olyan kép – a Wikipédia és Wikiwand oldalakon is –, ahol kézben tartják a királykákat. Laikusok sok esetben azt hihetik, hogy a királyka nemcsak kicsi, hanem cuki is, és szelíd. A gyakorlott szem azonban sok esetben látja, hogy a kézben fényképezett madarak valójában csapzottak kissé, és kábák. Bármibe lefogadom, hogy ezek egy részét ablakok alól szedték össze. Míg sok egyéb énekesmadár (pinty, cinege…) általában megússza az ütközést, és mi is segíthetünk rajtuk (ITT olvashattok arról, hogyan), addig

a kistermetű és rendkívül törékeny királykáknál az ablaknak ütközés többnyire végzetes.

Ha nem volna terepi tapasztalatunk, a netes képek egy része másvalamiről is árulkodik. Ha nem kézben fotózzák, gyakran elmosódott képeket találunk róluk. Ennek oka az, hogy rendkívül vitálisak, szünet nélküli mozgásban vannak. A cinegék is jól pörögnek, de azért meg-megállnak egy pillanatra, a királyka viszont annyira se. Ennek oka szintén a kicsi mérettel áll összefüggésben.

Egy ennyire kicsi testet csak állandó evéssel lehet fenntartani.

Hogy az énekesmadarak, így a királykák életében is mekkora küzdelem ez a téli időszakban arról szintén írtam már korábban ITT.

Ennek fényében egészen lenyűgöző a királyka vállalkozókedve fészkelés idején. Könnyen elképzelhető, hogy ez a csöppnyi madár, a csöppnyi fészkébe milyen valószínűtlenül apró tojásokat rak. Ezekből a borsószemekből viszont akár tizenegyet is! A frissen kikelt fiókák négyen-öten is kényelmesen elférnek egy kávéskanálban. Képzeljük el azt a fészket, ahol ezekből a parányokból 10-11 szorong a gondosan megépített, puha fészekben! Akkor van csak igazán szükség arra, hogy a királyka jól pörögjön.

A sok fióka azért szükséges, mert kis termetüknél fogva sérülékenyebbek, és nagyobb a mortalitás.


Figyeljünk őszi kiránduláson a hangokra, főként fenyvesek, fenyősorok mentén, és ha azt halljuk: „ci-ci-ci-ci”, egészen vékonyan, többnyire több irányból is, lessük türelmesen a fenyőágak rejtekét, hátha megpillantjuk a királykákat. Erre ebben az időszakban megvan minden esély.

És akkor nemcsak élménnyel, hanem egy „leggel” is gazdagabban térhetünk haza.


Hasznosnak találtad ezt az írásd? Regisztrálj, és értesülj további cikkekről és hírekről 🙂

Email cím*

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Valóban haszontalan a madarak téli etetése?

Segítünk-e valóban? Igaz, hogy elsősorban a saját örömünket szolgálja a madáretetés?

2020.08.29.

Melyik a Föld legnagyobb élőlénye?

Valóban átvette egy gombafaj a legnagyobb élőlény címét a fáktól?

2020.08.17.

Beindult a szarvasbőgés!

Megdöbbenve és örömmel konstatáltam, hogy nem egy, nem kettő, de nem is három bika bőg, hanem rögtön HAT. Talán több is.

2020.08.27.

Aprócseprő, de leginkább honlap

Még ha jó is az étel, nem mindegy, hogyan tálaljuk. Szerettem volna magazinosabb, portálosabb, izgalmasabb tálalást.

2020.08.24.

Kígyómarás a fürdőszobában

Rock & roll volt az egész élet, és persze a kígyófogdosás is rock & roll volt.

2020.08.16.

Mi van valójában a maszkokban?

Mit mondjak erre? Nyilván először csak pilláznék, bámulnék, akár a gázálarc, és nem hinnék a fülemnek.

2020.08.25.

TOP10 cikk negyedmillió látogatás alapján

Legjobban annak örülök, hogy a TOP10-ben vannnak tudományos igénnyel megírt cikkek is.

2020.08.30.

Moszat okoz parajelenségeket a Bermuda-háromszögben?

Sokan leszögezték azóta, hogy csupán legendáról van szó. Ugyanakkor a cáfolatok sem mentesek az önellentmondásoktól.

2020.08.20.

Mi tesz tartóssá egy kapcsolatot?

Hogyan lehet ugyanolyan intenzív és termékeny most, mint 30 évvel ezelőtt, találkozásunk első pillanatában?

2020.08.22.

Hogyan szakadnak kasztokra a gombaszedők?

Ismerek egy kis területet, ahol közepesen mérgező gombákat rendszeresen fogyasztanak.

2020.08.15.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Egyszerű, finom, gyors, olcsó - ez a császármorzsa
2020.08.14.
Image is not available

Időhiányban szenvedő íróknak, csillagászoknak, melósoknak, és pályakötél-ellenőröknek is ideális.

Nagy fakopáncs közelről - a harkályok lába
2020.08.14.
Image is not available

Sajnos nem először fordul elő, hogy madár repül az ablakomnak. Tegnapelőtt az emeleti könyvtárszoba ablakának repült neki egy nagy fakopáncs.

hieronymus bosch madarak birds
2020.08.13.
Image is not available

A valaha élt legtitokzatosabb festő festményeinek dekódolásában a madarak lehetnek segítségünkre.

TABUK tabukról
2020.08.09.
Image is not available

Ma az a helyzet a legtöbb tanteremben, hogy a diákok olyan órákon kornyadoznak, ahol felesleges ott ülniük

TABUK tabukról
2020.08.12.
Image is not available

Kellett egy vagány út, hogy ha végül belép mégis oda valaki, ahol az én spéci világvégém lángol, mondhassak valamit arról, honnan a bánatból jövök.

TABUK tabukról
2020.08.11.
Image is not available

Csoportok és fajok egészen más időpontban vonulnak, ami érthető is, hisz más és más távokat kell megtenniük, telelőterületeik is mások.

kockás sikló a kis gizda
2020.08.11.
Image is not available

A Balaton a „legkígyósabb” terület, amit valaha Magyarországon láttam, így pár napos nyaralás során szinte biztosan látunk kígyót, általában a vízben, de nem ritka az sem, hogy a parton, a kövezés között, néha kikapaszkodnak még a matracokra is.

kockás sikló a kis gizda
2020.08.11.
Image is not available

Most azt szeretném megmutatni, hogy nem egészen egy hónapon belül a kertet közvetlenül határoló parcellák képe hogyan változott.

kockás sikló a kis gizda
2020.08.11.
Image is not available

Állítólag a három férfi éppúgy csodálkozott, mint a nyomozók, bár nem mondhatni, hogy megdöbbentek volna.

Vipera_berus keresztes vipera normál és fekete változat
2020.08.09.
Image is not available

Jó, ha van rutin. Jó, ha tudjuk, mit kell csinálni. De még jobb, ha éber és rögtön kapcsol, ha valami szokatlan.

einstein albert
2020.08.08.
Image is not available

Lehetetlen nem látni azt az ordító kontrasztot, ami Mileva, és Einstein második felesége, Elsa Löwenthal között támad.

ámbráscet a parton
2020.08.08.
Image is not available

Úgy néz ki, mint akinek az anyja bálna, az apja meg konténer. De a vadonban semmi sem ok nélkül való, az ámbrás sem egyszerűen egy esztétikai baki.

Vaux's swift sarlósfecskék
2020.08.08.
Image is not available

Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra.

Vaux's swift sarlósfecskék
2020.08.07.
Image is not available

Mikor eljutottam a novellában is megírt északi sziklafalig, megdöbbenve láttam, hogy valóban leomlott. A lezúduló kőzettömeg ezer tonnákban mérhető.

madeleine-keksz HÍRES SÜTEMÉNYEK
2020.08.06.
Image is not available

Ez esetben a keksz úgy működik, mint egy időgép, s visszarepít a múltba. Mindenki ismeri ezt az érzést.

rám cuppantak az oroszok
2020.08.06.
Image is not available

A Pátosz megjelenése után például egy dzsihadista kiáltvány fogadott a saját honlapomon. Mint utóbb kiderült, Iránból törték fel.

Centauri boglya 2500
2020.08.06.
Image is not available

A boglya belső, többnyire száraz részei valóságos aranybányák. Lakótelepek és lakóparkok, ahol igen különböző állatcsoportok telepedhetnek meg.

COVID19 MICHELANGELO járvány és agresszió
2020.08.06.
Image is not available

A félelem a távoltartás eszköze volt. Egy veszélyes világban – vadonban – a legbiztosabb védekezés a távolságtartás.

COVID19 MICHELANGELO járvány és agresszió
2020.08.06.
Image is not available

Szóval a kölyökállatoknál, fiókáknál sajnos létező jelenség a viszonylag magas mortalitás. Amint nálunk, embereknél is jóval magasabb volt a modern orvoslás megjelenése előtt.

FARKAS PORTRÉ farkasok magyarországon
2020.08.05.
Image is not available

A farkasok mindig is közel álltak a szívemhez, kétszer kereszteztem is az útjukat.

FARKAS PORTRÉ farkasok magyarországon
2020.08.05.
Image is not available

bár nem tudtam, a lelkem mélyén éreznem kellett, hogy a gyerekkorból már nincs sok hátra.

alvó nagy pele
2020.08.02.
Image is not available

Van egy állat a kertben, aki éjjel jár, ha rávilágítok, úgy bámul vissza rám hatalmas, komoly, fekete szemeivel, akár dzsungel mélyéről egy riadt maki.

korosi-p-jozsef-naplo-romok-cultura-630x320
2020.08.01.
Image is not available

„Azt szeretem az irodalmi életben, hogy vannak dolgok, amiről nem beszélünk.” Megdöbbentett ez a mondat, de talán csak azért, mert valóban nem értettem, miért címzik nekem.

honlap tárhelybővítése
2020.08.01.
Image is not available

Én döbbentem meg a leginkább, hogy több mint 60.000 – nem tévedés: hatvanezer – mailt kellett végleg törölnöm ahhoz, hogy a mail-fiókomat továbbra is fizetés nélkül használhassam.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

Rodin gondolkodó Centauri
TERMÉSZET
"A változatosság
gyönyörködtet"
Írd meg, miről olvasnál szívesen!
centauri16@gmail.com
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Rodin gondolkodó Centauri
TERMÉSZET
"A változatosság
gyönyörködtet"
Írd meg, miről olvasnál szívesen!
centauri16@gmail.com
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Rodin gondolkodó Centauri
TERMÉSZET
"A változatosság
gyönyörködtet"
Írd meg, miről olvasnál szívesen!
centauri16@gmail.com
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Rodin gondolkodó Centauri
TERMÉSZET
"A változatosság
gyönyörködtet"
Írd meg, miről olvasnál szívesen!
centauri16@gmail.com
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Rodin gondolkodó Centauri
TERMÉSZET
"A változatosság
gyönyörködtet"
Írd meg, miről olvasnál szívesen!
centauri16@gmail.com
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider

Melyik a világ legjobban repülő madara?

Melyik a legnagyobb állat a Földön?


Ablaknak repülő madár – Hogyan segítsünk?

Fenyvescinege a háznál – ablaknak repült madarak

Melyik a legnagyobb szárazföldi ragadozó?

A világ legkisebb madarai, kolibrik a madáretetőn

Élet-halál harc az ablak alatt – miért etessük a madarakat?

 

4 Comments:

 1. Ibolya Nagy

  Elbűvölő szépség!

 2. Marsovszki Viktória

  De jó, hogy hallhatjuk a hangját is.! 🙂
  Bár itt az alföldön nem gyakoriak a fenyvesek, és túlságosan délre vagyunk, de hátha valahol felismerem a hangját ennek a csöpp madárnak, és meg is láthatom!:)
  Így volt a vadgerlével is, az egyik madaras oldalon kértem a hangját, meg is kaptam, és rá pár napra rá , mit ad isten, bizony meghallottam. Az más kérdés, hogy utána órákat vártam rá, hogy elröppenjen a fejem fölött, megmutassa nekem az “altestét”, amiről még azonosítani sem lehet. 🙂 Úgyhogy, mondhatnám azt is, láttam a vadgerle hangját! 🙂

 3. Szeretem a madaras írásadait is, és azt hogy mennyi stílusban mozogsz otthonosan. Szerintem Te a letűnt idők polihisztora vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük