Melyik a legnagyobb szárazföldi ragadozó?

jegesmedve

Készítette: Ansgar Walk – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=671895

cen_logo_circleTermészetesen a medve. Ám a kérdés mégsem annyira egyszerű – mert melyik medve a legnagyobb? Attól függ. Általában a jegesmedvét (Ursus maritimus) tartják a legnagyobbnak, és átlagsúlyát tekintve valóban magabiztosan utasítja maga mögé a barna medvét (Ursus arctos). A jegesmedve súlya 400-700 kilogramm között mozog, míg a barna medve súlya ritkán haladja meg az 500 kilót. A barna medve azonban nagyon széles körben elterjedt faj, s ennek megfelelően több alfajról beszélünk (ezek közül néhány sajnos már kipusztult), melyek életmódjukban épp oly jelentős eltéréseket mutatnak, mint termetükben. Az európai barna medvék egészen biztosan a jegesmedve mögött kullognak a rangsorban, hisz a 300 kilót is ritkán haladják meg, viszont Alaszkában élő rokonaik, az úgynevezett Kodiak-medvék (Ursus arctos middendorffi) hatalmasra nőnek. Ránézésre is rémisztőek, és mérlegelés után is tátva maradhat a szánk.

Egyes források szerint a legnagyobb valaha elejtett Kodiak-medve 1134 kilót nyomott, míg a valaha élt legnagyobb jegesmedve (White King) „csak” 998 kiló, vagyis nem is oly kevéssel, 136 kilóval marad el a legnagyobb Kodiak-medve mögött.

kodiak-medve

Készítette: S. Taheri – zoo, own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1118252

Más források szerint a szabadban élő Kodiak-medvék rekordere mindössze 751 kilót nyomott, míg a fogságban tartott rekorder 966 kilót. Egyszóval, a források bizonytalansága is megnehezíti, hogy magabiztosan hírdessünk győztest. Mégis a jegesmedvék átlagosan termetesebbek. Összefoglalva tehát azt mondhatjuk: átlagsúlyát tekintve egyértelműen a jegesmedve a Föld legnagyobb szárazföldi ragadozója. Az egyéni rekordot azonban feltehetően egy Kodiak-medve tartja. Épp ezért a legtöbb helyen együtt említik őket, ha felmerül a kérdés, melyik a legnagyobb szárazföldi ragadozó a bolygón.

Sajnos a jegesmedvét, mint fajt, erősen veszélyezteti, hogy a globális felmelegedés hatására rohamléptekben tűnik el a jég a sarkvidéki területekről. Az ő fennmaradása kétséges.

A barna medve világviszonylatban nem veszélyeztetett, ám egyes alfajaival más a helyzet, így a Kodiak-medvével is. A túlzott vadászat őt is veszélybe sodorta, de ma már élőhelyének jelentős része védett, így létszámának zuhanása megállt, és ma már elsősorban nem a vadászat célpontja, mint inkább a turizmusé.

Slider

Melyik a világ legjobban repülő madara?

Melyik Magyarország és Európa legkisebb madara?

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Hasznosnak találtad? Szeretnél értesülni a legfontosabb új tartalmakról és hírekről? Pár kattintás, és regisztrálás után nem maradsz le semmiről 🙂

  Név*

  Email cím*


  A bolygó, ahonnan eltűnik éltető elemünk a jég

  Madárritkaságok – Ritka madarak Magyarországon

   

  A láthatatlan ragadozó

  Mit kell tenni medvetámadás esetén?

  A világ legudvariasabb élőlényei – a ludakról

  Amit tudnod kell a vándorsólyomról

  Téli madarakról és madáretetésről mindenkinek

  2 Comments:

  1. Gyönyörű maci! Montanáig is lemennek? 🙂 Vagy ott csak a grizzly lakik?

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük