• Idén a szokásosnál kissé hamarabb, augusztus 24-én kezdődött a szarvasbőgés. Ma (09.07.) hajnalban már annyira intenzív, mintha szeptember közepén járnánk. A birtok alsó harmadában hangosan bőgnek a bikák és állandóan felhallatszik a csörtetés. Tavaly sokat forgattam róluk, és 2021. októberére el is készült az alábbi kisfilm. Azt mutatom meg benne, hogyan lehet úgy alakítani egy területet, hogy a lehető legtöbb szarvas találja meg a számítását. Ha nem láttátok még, nézzétek meg! Legyetek oly kedvesek, iratkozzatok fel a Youtube-csatornára. Ezzel is támogatjátok azt a 25 éves munkát, melynek során ez a birtok lassan, de biztosan rezervátummá alakul.

Advent – a felkészülés és várakozás időszaka

advent budapest

Fotó: Centauri

Innen kívánom a legjobbakat advent első vasárnapján kereszténynek és ateistának egyaránt; közös bennünk, hogy mindannyian várakozunk; várni és vágyni keresztény és ateista egyaránt tud; ha mégsem, akkor nagy bajban van keresztény és ateista is.  


Talán az év legizgalmasabb időszaka kezdődik ilyenkor. Én persze szinte mindent természeti jelenségekkel mérek, olyan kalendáriummal, ami piros betűvel jelöli a szarvasbőgést, a daruvonulást, a fecskék érkezését, vagy a gombaszedés idejét, így a telet is a madáretetés miatt, de azért én sem mérek mindent gombával, szarvassal, poszátával.

Van, aki gyűlöli a karácsonyt. Ez visszaköszönt a tavaly karácsonyra az Élet és irodalomnak írt elbeszélésemben is (Chatkarácsony). De a többség számára a karácsony a legnagyobb, legfontosabb ünnep. Nem is arról van szó, hogy mindig a többség számít, csupán azt szeretném rögzíteni: én is a karácsonyt tartom a legszebbnek. Tartsuk, ünnepeljük bármiért.

Az adventi időszak pedig talán azok számára is fontos, akik nem tartják az adventet az eredeti értelemben. Készülődni, várakozni, felkészülni bárki akarhat. Egy estére. Bárhogy van is, fontos és szép időszak ez.

Időnk javát sötétben töltjük ilyenkor – jól jön egy kis fény.

Nemcsak a sötét, hanem a hideg, a nyirkosság miatt is hajlamosak vagyunk mélabúra. Jól jön ilyenkor egy kis meleg, meghittség, bizsergés és várakozás. Azt kívánom, legyen számotokra a lehető legjobb ez a négy hét, s a végén az várjon rátok, amire a leginkább szükségetek van ezekben a gyakran nyáron is borús időkben.

Fogadjátok szeretettel ezt a rövid kis videót Budapestről! Gyönyörködjetek és csodálkozzatok, hogy a technika és a fény együtt mire nem képes – s legyetek oly kedvesek, osszátok meg másokkal is 🙂


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Regisztrálás után értesülhetsz a legfrissebb és legfontosabb bejegyzésekről 🙂  

  Név*

  Email cím*


  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  Chatkarácsony – novella – Élet és irodalom 2017

  Állatok világnapja

  2019 november – fotók novemberből

  SZÍNNEL-LÉLEKKEL

  Itthon, éjjel, az írás meghittségében és kéjében

  A jó lámpa viharlámpa

  8 Comments:

  1. A Chatkarácsony zseniális! Az egyik kedvenc novellám! Remélem, idén sem lesz nélküled ÉS karácsonyi szám 🙂

  2. Ibolya Nagy

   Mindenkinek teljen úgy az ünnepi időszak, ahogy tervezte, ahogy szeretné.
   Köszönjük az ünnepi fényjátékot!

  3. Ibolya Nagy

   Nagyon örültem, Cen’ a Good Will Hunting részletnek, nagyon szeretem!
   Akkora kedvenc, mint neked a 2001 Urodusszeia.☺️

  4. Tényleg mire nem képes a technika,a fény,s a fantázia✨🥰 Csodálatos!

  5. Holsky Péter

   Fény nélkül nincsen élet: ezt, ha akarjuk, érthetjük vallásosan-teológiailag, ha akarjuk, tudományosan-biológilaig, ha akarjuk, metaforikusan-költőileg – sőt, ha akarjuk, ha tudjuk, együttesen is.
   Szép adventet mindnyájunknak!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük