Fásítás és tájfestészet

Sok napja már nem vett vadat a vadkamera, de azért az őzcsaládot láttam pár pillanatra (Fotó: Centauri)

2018.10.25. Mostanság sem unatkozom. Ahogy valamelyik nap egy hozzászólásban írtam, kihasználva a kedvező időjárást, most végzem az őszi tisztítókaszálást, főként az utakon, de mint oly sokszor, ha belefogok valamibe, az valamiként egyre több és több munkához vezet. Nem baj ez

– akinek kertje van, főként, ha szép nagy kertje, akkora, amiben szarvasok és hollók is elférnek, szokja meg ezt, és örüljön akkor is, amikor már csak csúszik-mászik, olyan fáradt.

Történt a hosszú hétvégén, hogy a tisztítókaszálással végigmentem a nagy fenyősoron is, és boldogan láttam, hogy sokéves stratégiám most már szemmel is jól látható eredményt hozott. Őrült egyszerű dologról van szó:

a fasorok mentén, ahol leginkább telepednek meg más fafajok, kikerülöm a csemetéket, és hagyom, hadd cseperedjenek.

Bár tulajdonképpen nem is olyan egyszerű ez. Még a viszonylag alacsony fűben is igen nehéz kiszúrni a néha csak pár centis jövevényeket. Megesett nemegyszer, hogy amikor felfedeztem egy kis tölgyet, egy kis juhart, már nem tudtam megállítani a mozdulatot, és a csemetét is visszavágtam. Ám sokan így is megúszták. Készítettem is ma már fotót az eredményről. A nagy fenyősor eredetileg „tiszta” volt, vagyis nem nőtt alatta és közte más fásszárú növény, bokrok sem.

Először az első mezei juharokat hagytam élni, mert szeretem, hogy élénksárga színt hoznak az őszbe.


Mára nagyon megszerettem a völgy, az égerláperdő északi, komor hangulatát – de azért cseppet sem bánnám, ha a völgy is hozna színeket, és kicsit barátságosabbá alakulna (Fotó ma: Centauri)

Így néz ki, amikor valahol felbukkan egy mezei juhar. A fotó a terület egyik végéből lőttem, ez a juhar pedig a másik végén nő – így is messzire világlik (a vörös színt egy kutyabenge adja) (Fotó ma: Centauri)

Később felfedeztem egy kicsi, alig pár centis tölgyet. Ez körülbelül 15 éve lehetett. Azt a fácskát minden évben, számos alkalommal kikerültem: ma már úgy 7-8 méterre ment fel a fenyők között és bő termést hoz. Nagy becsben van nálam, mivel rajta kívül a területemen csak egyetlen egy, hasonló méretű tölgy van, holott a tölgy ökológiai szempontból is az egyik legértékesebb fafaj. 5-6 éve elültettem a bokorsorokban néhány vörös tölgymakkot, és bár jó pár megeredt, mivel nem voltam elégedett az eredménnyel,

tavaly a szajkókra bíztam a telepítést.


Erről részletesebben is írtam márciusban ITT.


vörös tölgy csemeték

Amikor egy erdő vagy fasor vöröslik így, főként ha örökzöld fenyők vagy kénsárga juharok adnak mögé kontrasztot – ez volna a nagy terv 🙂 – az valami brutális szép. A fotót tavaly lőttem ezekről a vörös tölgycsemetékről (Fotó: Centauri)

Viszont nem számoltam be azóta sem az eredményről. A helyzet az, hogy amint azt vártam, a szajkók jó munkát végeztek. Nyár elején egészen váratlan helyeken is megjelent a vörös tölgy, s most azokat is kerülgetem. Mindezt tetézi, hogy a 15 éve óvott tölgy bő termésének köszönhetően szinte nincs már olyan zug a területen, ahol ne botlanék makkba.

A nagy fenyősoron legalább 100 kis tölgy nő.


Az egyik kölyök – ez az első olyan év (20 éve vagyok itt), amikor a tölgyfacsemete már nem ritkaság! (Fotó: Centauri)

Ezen felbuzdulva, és mert a faültetés is lehet narkotikum – aminek 11 hektárnyi területen az ember bőven hódolhat – úgy határoztam, hogy a telepítést még aktívabbá kell tenni. Az udvart sokáig intenzíven fásítottam (írtam erről is), de az utóbbi években csak passzívan, e két módszerrel:

A természetes úton megtelepedő fákat élni hagytam, fontos, hogy ott, ahol épp kicsíráztak (ennek köszönhetően mára igen szép mezei juhar állomány van kialakulóban – 20 évvel ezelőtt mindössze 5-10 apró példány akadt a legeldugodtabb zugokban, ma már legalább 200-300 juhar nő, s köztük akadnak már igen mutatósak is)

Szajkókat hívtam segítségül a tölgy intenzívebb telepítéséhez.

Ám a terület nagy, a színes őszt imádom, ahogy a sok madarat is,

az élet meg rövid, szóval itt az ideje gyorsítani.

Egyszer már – évekkel ezelőtt – tettem egy kísérletet arra, hogy több hektárnyi területet színezzek ki vörös tölggyel, juharokkal, fenyőkkel… ám akkor a kb. 1200 facsemetémet (és 15-20 földlabdás fámat is) az őzek és szarvasok egyetlen tél alatt letarolták. Ám akkoriban alig voltam itthon. Most itt vagyok. És leszek is. Tanultam is dologból, és védem is majd a fáimat. Szóval most újra nekiveselkedem, és az eredeti terveknek megfelelően három típusban telepítek fákat.

1. kör alakú mikroligeteket

2. fasorokat

3. és magányos fákat is ültetek


Íme, a sokat kerülgetett mezei juharok itt is ott is megszínezik a lucfenyők monumentális zöld várfalát 🙂 (Fotó ma: Centauri)

Ma estére 7 nagy kört kaszáltam-tisztítottam ki, melyek majd körülbelül 200-300 fácskát fogadnak be. Ezekről a telepítésekről hozok majd még képet és beszámolókat is, és térképet is – amúgy is, a vadkamerás beszámolókhoz is szükség lesz egy jóval átláthatóbb, sematikus térképre J Ez óriási munka, napokon belül szárzúzás is lesz (erről is írtam ITT), amely után lehetőség nyílik a patakpart fásítására, illetve az utak két oldalára is fasorok kerülhetnek. Pontosan még nem tudom, mennyi ez,

de csak a fasorok hossza legalább 3 kilométer, ha nem jóval több, szóval nem pár napos kaland ez,

ám természetesen nem erről szól az egész napom, más munkáim is szépen vannak és írok is, vagyis ha most néha kések, néha akad egy kis szünet, akkor az ennek a túlterheltségnek tudható be. Viszont nagyon bizakodó és lelkes vagyok. Ahogy a sívó udvarból mára egy kis park lett, úgy most kísérletet teszek rá, hogy az egész birtok felvirágozzék.

A legjobbakat – és mihelyst tudok, jövök a murai sztorik folytatásával is J


A boldogság kék madara valójában fekete?

A szajkó a puskacső, én vagyok a ravasz

Európa legősibb erdésze a szajkó

Expedíció otthon – fedezzük fel a kertünket!

21 Comments:

 1. Ámulok, komolyan annyira tetszik a kerted!! Na és persze az egész mentalitásod!! Nekem is van két mezei juhar a kertemben, de még aprócskák. Kicsit kert, kevés fa, de azért 10-nél több faj van. 🙂 A formáját is szeretem amikor nagy lesz, illetve nem is lesz nagyon nagy. 🙂 A színét is. Tudtad, hogy pár éve a mezei juhar volt az év fája?? Te tényleg a vadonba vitted az irodalmat! 🙂

  • Köszi, nem tudtam, Vajon miért esett rá a választás? Azon túl, hogy én szeretem, nemigen tudok róla, hogy “hasznos” volna. Sok helyen amolyan “gyomfaként” kezelik. Azt is kedvelem benne, hogy nem nő nagyra, inkább – ahogy nálam is – meghúzódik a nagyobb fák alatt, és ezzel nem csak színez, hanem “emeletez” is 🙂

   • http://www.azevfaja.hu/hirek/mezei_juhar_evfaja2014 Az a helyzet, hogy a gyomfa inkább a zöld juhar, vagy más néven kőrislevelű juhar. Invazív, kiirthatatlan főleg itt az ártéren. Itt a mezei juhar nem számít gyomfának. 🙂 Mellesleg van a kertemben abból is egy, de igyekszem kordéban tartani, szép formájú fát is lehet belőle nevelni. Nekem van még három korai juhar is, de juharból ennyi. Van kőris is, amit sajnos az elektromos vezetékek miatt kicsit megszabdaltunk idén, pedig a süvöltők kedvenc csemegéje a termése.

    • A kőris is tervben van, épp a süvöltők miatt! És a korai juhar is – egyrészt ősszel a lombozata szivárvány minden színében játszik, másrészt tudok olyan helyeket, ahol ezrével nőnek csemetéi, de mindig lekaszálják őket – onnan akarok átmenteni ide párat (pár százat 🙂 )

   • Itt a több napja tartó viharos szél rendesen megkopasztotta a fákat, megkoptak a szép őszi színek. 🙁

 2. Marsovszki Viktória

  Érdekes ez a körforgás, mondhatom, hogy szimbiózis?, Cen. Te otthont adsz a fáknak, a fák pedig életed két nagy szerelmének: a madaraknak és a szavaidnak, írásaidanak.
  Centauri, Fák, Madarak, Könyvek. ♥♥♥♥ És írásaidban otthonra találtok mindannyian.
  De hazatalál az olvasó is. ♥ Ó, a nagy bedolgozóról – Szajkóról – se feledkezzünk meg! 🙂
  Felemelő ezt így végiggondolni is.

  • Ez bizony az, bár még sosem jutott az eszembe így – inkább úgy érzem mindig, hogy én tartozom, én vagyok a vendég, és voltaképp az is felém gyakorolt kegy, hogy ültethetek, kerülgethetek, egyáltalán: láthatom, hogy valahol valami kinő; hogy láthatom: élet vesz körül; s tudhatom, hogy akik itt vannak, akik most sarjadnak, túlélnek engem, árnyékot tartanak míg élek, árnyékot tartanak majd a sírnak, és árnyékot tartanak a helynek akkor is, amikor már senki sem tudja majd, hogy ott hajdanán egy sír is volt.

 3. Szabó Edit

  Ma rácsodálkoztam egy bálványfára. Legalábbis azt hiszem, az volt, bár arrafelé, ahol ma jártam, ecetfaként emlegetik. (Én nem vagyok a fáknak nagy ismerője. 🙁 )
  Nem szeretem ezt a fát, mert mindenhol megjelenik, nagyon intenzíven terjed és jószerivel kiirthatatlan. Viszon ilyenkor ősszel gyönyörű színekben pompáznak a levelei. Hát ezért csodálkoztam rá ma. 🙂

  • Nem akarok hülyeséget írni – most nincs már rá érkezésem és erőm, hogy ellenőrizzem a dolgokat – de a bálványfa és az ecetfa csak rokonok, két külön faj ők ketten. A bálványfa igen hamar nő nagyon magasra, és a lombja egyáltalán nem színpompás, egy rövid sárga fázis után elbarnul és csúful lehullik, ellenben az ecetfa valóban rendkívül dekoratív, s ugyanakkor alacsonynövésű.

   • Szabó Edit

    🙂 Akkor ezek szerint jól mondják arrafelé és én gondoltam rosszul: ez az ecetfa. Tényleg nem volt magas fa. Okosabb lettem. 🙂 Köszi!

    Nem tudom, mi lehet az oka, Cen’, de pár napja a hozzászólás blokk nem jegyzi meg a nevemet és az email címemet. Minden egyes alkalommal újra be kell írnom (mert különben hiányolja). Lehet, hogy büntiben vagyok valamiért? 😉 (Vicceltem! 🙂 )

    • Nagyné Ica

     Az ecetfa tényleg nagyon csodás színekben pompázi így ősszel….nem csak te vagy büntiben, nálam is ez a helyzet. Mindig újra kell írni a nevemet. 😊 Szép és kevésbé szeles napot kívánok mindenkinek! 😊

     • Szabó Edit

      Köszi az infót, Ica! Ezek szerit a hozzászólás blokk “gyengélkedik”. 🙂

      • Kedves Ica és Edit, a jelenség oka valószínűleg az, hogy ezen a héten az egész honlap átesett egy frissítésen, és így pár dolog megváltozott – ha észrevettétek, az oldalak szerkezete is módosult kissé. Igyekszem a hozzászólásoknál jelentkező probléma forrását mielőbb megtalálni. Köszönöm a kitartásotokat és türelmeteket! 🙂

       • Szabó Edit

        Erre gyanakodtam. Tapasztalat. Ilyesfélékből van nekem bőven! 🙂 No meg türelmem, az is van. 🙂

 4. Nagy Ibolya

  Nem lehet elragadtatás nélkül reagálni arra, amit most itt felvezettél Cen’, egyszerűen mesés, elragadó! Amúgy mostanra kifogytam a jelzőkből, csak bámulom a fotóidat, komponálni sem lehetne szebbet, no és az a pici tölgy, mint egy kis fióka. 💚😊🍂🍁🐾🐾🍃🐾

 5. Nagyné Ica

  Igazi Ököparadicsomot varázsoltál magad köré Cen’! Úgy hiszem nem szükséges egyéb dícsérő szavakkal szaporítnom a szót, minden magáért beszél. Big like! 👍 😊🐦🌲🍁🌳😊

  • Köszi – igen, igyekszem egy kis rezervátumot létrehozni; olyan helyet, ami engem is ellát, de mindeközben egyre több és több madarat és vadat is. Pár évtized, és kiderül, hogy sikerült… 🙂

 6. Ahogy a kedves többiek, az elragadtatásomnak adok hangot: fantasztikus, amit létrehozol annyi de annyi téren 🙂 lenyűgöző ívekkel, tehetséggel mozogva..valósuljon meg az összes terved, szívből kívánom 🙂🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."