• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.08.19. Lelövik Edwardot az idén? Mikor lövik ki a szarvasokat?

Free photo

Lelövik Edwardot az idén?

Legutóbb tisztáztuk ITT, hány éves Edward. A hozzáértő vadászok véleménye ugyan szórt egy kicsit, 3 és 5 év közé tették Edwardunk korát, de abban mindenki egyetértett, hogy rendkívül jó képességű bika, és a korához mérten igen szép agancsot visel. A szakértői vélemények 85%-a szerint leginkább tehát 5. életévét tapossa, ez az ötödik nyara és a negyedik agancsa.

2021.08.10. Hány éves Edward? Meddig él egy szarvas?

Természetesen felmerült többekben a kérdés – főként most, hogy lehűlt az idő, és napok kérdése csak, hogy beinduljon a szarvasbőgés és ezzel együtt a szarvasvadászat ideje is –, hogy Edwardot veszélyezteti-e a következő egy-másfél hónap.

Tartanunk kell-e attól, hogy Edward is terítékre kerül?

Laikusok gyakran azt hiszik, hogy a vadászat csupán öncélú és átgondolatlan lövöldözés ártatlan lényekre. Nem kell bizonygatnom, hogy milyen távol állok a vadászattól, ugyanakkor objektivitásra törekszem, és szeretem a dolgokat annak látni, amik valójában. Megértek mindenkit, aki minden lelőtt vadat sajnál. De kérek mindenkit, hogy még ha érzelmileg nem is tudunk másként viszonyulni a vadászathoz, legalább némely kérdésben maradjunk realisták, és lássuk be azt például, hogy ha a vadászat nem szabályozza a nagyvadak létszámát, akkor azt nagyragadozóknak kell elvégeznie, például farkasoknak.

Tavaly írtam már egy cikket ITT, amiben láthatjátok: bár a terítékadatok emelkednek Magyarországon, ugyanakkor a szarvasok létszáma is. Arról tehát semmiképp sincs szó, hogy a vadászok kiirtanánk a vadakat. Ellenben a szarvasok – főként túlnépesedett területeken – komoly károkat okoznak, és állományaik sem olyan egészségesek, mint ideális állománysűrűségnél. Ha más okból nem, ezért mindenképp indokolt a vadászat.

Ünnep kezdődött az éjjel: beindult a szarvasbőgés!

A világ első nemzeti parkjában, a Yellowstone Nemzeti Parkban hosszú ideig kínlódtak a megújulásra képtelen erdők kérdésével, míg rá nem jöttek, hogy a szarvasok rügyfogyasztása miatt képtelenek megújulni a nemzeti park erdői. A vadászatot ott nem preferálták, viszont farkasokat telepítettek be, akik néhány éven belül meg is oldották a problémát, a park erdői szabad szemmel is jól látható megújulásba kezdtek. Rögtön tegyük hozzá: aki látta már, mit jelent egy szarvas számára, amikor farkasok rontanak rá, és összeveti azt a harcot a vadászattal, ahol többnyire egy szemvillanás alatt ér véget a vad élete, könnyen belátja:

ami a vadonban zajlik, jóval brutálisabb, mint a vadászat.

BÖLÉNYEKRE VADÁSZÓ FARKASOK

(Az utóbbi hetekben rengeteg felvételt készítettem a szarvasok táplálkozásáról, továbbra is türelmeteket kérem a közzétételig, de ha sor kerül rá, a saját birtokomon is bemutatom majd, hogy a szarvasok milyen alapvető hatással vannak az erdő életére.)

Mindezt figyelembe véve is, ha megkérdezitek, mit tennék Edward érdekében: gondolkodás nélkül mondanám, hogy megóvnám egész életében, és szeretném követni öregkori éveit is, amikor már nem lesz ekkora, nem lesz ilyen pompás fejdísze és már a bőgésben sem vesz részt. Szeretném – és ha tehetném, elintézném –, hogy végelgyengülésben költözzön át az örök berkekbe. De erre nincs módom.

Tudni kell azt is, hogy egy ilyen pompás bika a vadászok részéről is védelmet élvez.

Legalábbis a jobb helyeken. Már most is pompás agancsot hord, de még fiatal. Ha egy vadásztársaság azt akarja, hogy sok hasonlóan kiváló bika éljen a területén, az ilyen bikákat az utolsó percekig védenie kell, hisz egy ilyen bika nemcsak remek élőhelyet jelez, hanem jó vérvonalat is. Vagyis minél több bőgésben vesz részt, minél több utóda születik, a területen annál nagyobb valószínűséggel bukkannak fel Edward remek tulajdonságaival büszkélkedő utódok.

Mivel az a vadásztársaság, melynek területéhez az én birtokom is tartozik, a normális, megfontolt társaságok körét gyarapítja, itt is ezt veszik majd figyelembe. Kizártnak tartom, hogy Edward az idén terítékre kerüljön.

Már csak az a kérdés, hogy ha nem az idén, akkor mikor? Meddig élhet Edward biztonságban?

Egy gímbika körülbelül 10-12 évesen éli fénykorát. Agancsa is ilyenkor a legpompásabb. Így tehát Edwardnak van még 5-7 éve a csúcspontig. Legalább kétszer annyi éves lesz, mint most. Igazán izgalmas kérdés, mit nyújt majd akkor! Ha már most is ennyire szép, milyen pompás lesz 5 vagy 6 év múlva! A kiemelkedően szép bikák esetében – ilyen Edward is – a bika fénykorán belül is várnak az „utolsó pillanatig”, igyekeznek megadni még egy őszt, még egy bőgést a bika számára.

Miért nem hagyják élni még tovább? Hiszen a bika fénykorán túl is ugyanazokat a géneket örökíti, és a fénykor lejártával is részt vesz a bőgésben.

Az öreg, zenitjén túljutott bikák agancsa évről évre gyengébb. Ezt nevezik „visszarakásnak”. Edward például évről évre egyre nagyobb, komplexebb agancsot fejleszt, egészen 10-12 éves koráig, vagyis 2026-2028-ig, de valamikor 2027 tájékán „elfárad”, és évről évre kevesebb ágat növeszt, agancsa elvékonyodik majd, rövidebb, könnyebb lesz. A vadászat viszont végső soron mégiscsak a trófeákról szól, legalábbis ami a kifutást illeti. Így mikor a bika szemlátomást a csúcsra ért, végül kilövik. Már ha sikerül. Mert nálam is dekkolt olyan bika, aki bőven túlvolt a csúcsponton, de olyan óvatos volt, hogy nem sikerült puskavégre kapni.

A lényeg az, hogy Edward biztonságban van 2026-2028-ig.

Más kérdés, ha még akkor is itt lesz – és én is itt leszek még – a szívem szakad majd meg, ha egy ködös szeptemberi hajnalon az ő pályafutása is véget ér.

edward kitűnő szarvasbika szerk

Edward (Fotó: Centauri)

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

           

    6 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Ez szép volt, Cen’, köszönöm.🦌💗

    2. A múlt héten egy ismerősöm Édesapja vadásztrófeáit látva, eszembe jutott Edward- mondtam is neki nézze meg a honlapodon:-)
      Volt ott egy hatalmas trófea, ha Edwardéhoz hasonlítom a képeiden, akkor a kilőtt bika(egyébként a zalai erdőkben lőtte régen) trófeája nem sokkal volt idősebb mint most Edwardé. Totál véletlenül megnéztem egy videót Zilai Jánosról(azt hittem a felmenőink leszármazottja, de aztán kiderült, hogy nem) a gemenci erdők fővadászáról(sajnos tavaly ősszel átkelt az égi vadászmezőkre), hihetetlen ahogy beszélt arról az oldalról amire Te is utaltál, a tervezett vadászatról és nem azért , mert valami perverz örömet okoz az öldöklés. Szurkolok Edwardnak, sok szép szarvasbőgést még neki.:-)

    3. Péterné Kálmán

      Valamokor én is tanultam vadgazdálkodást, csak egyetérteni tudok azzal, hogy sok megosztó véleményt helyre tesz ez az írás. Őrvendetes, hogy a helyi vadásztársaság ilyen elvek mentén óvja Edwardot. Bízzunk abban, hogy szép, hosszú élete lesz. Az Edwardhoz kötödő szemlyes érzésed nemes lélekre vall! Szééép!

    4. Marsovszki Viktória

      Ó, jaj! Akkor most már örökkön-örökké készülődnod kell, Cen’, Edward elvesztésére!
      Látom, már elkezdted. Gyönyörködj benne, amíg VAN, és mutasd nekünk is, valahányszor sikerül lencsevégre kapnod, s meséld nekünk Edwardot! S, ha már nem lesz, és te még leszel, gyönyörű fejfát faraghatsz neki ezekből a felfévetelkből, mesékból.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük