• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.08.10. Hány éves Edward? Meddig él egy szarvas?

edward kitűnő szarvasbika szerk

Edward (Fotó: Centauri)

2021.08.10. Hány éves Edward? Meddig él egy szarvas?

Most, hogy a fókuszunkba került Edward, a “csoadaszarvasom” (ITT és ITT és ITT), komolyan felmerül a kérdés: hány éves? Annál is inkább, mert lenyűgöző szépségét is csak úgy tudjuk igazán értékelni, ha azt a kor függvényében is megvizsgáljuk. Laikusok, “egyszerű” természetimádók számára elég lehet persze  pusztán Edward esztétikája is, de bárki beláthatja, hogy a gímbika legfőbb éke az agancsa, és ha az olyan pompás, mint Edward esetében, koránt sem mindegy, milyen életkorban képes erre. A gímbikák ugyanis fiatal korukban mindössze egyetlen, általában vékonyka ággal kezdik, őket hívjuk “csaposoknak” (ilyen csapos bika jelenleg három mozog a birtokon), hogy aztán évről évre nagyobb agancsokat vállaljanak be.

Az erős, kapitális bikákra jellemző, hogy viszonylag hamar növesztenek lenyűgözően nagy agancsokat.

2021.08.08. Edward lebukott: bandázik és füzezik!

Edward fejdísze már most is pompás, és ez érzékelhető azok számára is, akik nem jártasak a szarvasok trófeabírálatában. Ez a korona dicsőségére válna egynémely öreg bikának is; ám Edward – ahogy azt szintén érzékelheti laikus is – nem öreg bika. De nem is kölyök. Amikor arról gondolkodunk, hová juthat Edward, és mi lehet majd a sorsa, akkor válik fontos kérdéssé, hogy most éppen hány éves.

A vadonban jártas, ám szarvasok ügyében félig laikusként azt gondoltam volna, hogy a vadászok, vadőrök egészen pontos kort tudnának mondani, például abból, hogy mennyi az agancs ágainak száma. Én fiatal bikának tippeltem Edwardot, s valahol olyan 5 évesnek gondoltam, de részemről ez csak amolyan “érzés” volt. Sok bikát láttam már, és a fiatal, pár éves bikákkal szerzett tapasztalatokból szűrtem le, hogy Edward – legyen bármekkora agancsa – nem lehet sokkal idősebb náluk. Egyébként is: míg a fejdísz tekintélyes, Edward tekintetében van még valami borjús.

2021.08.07. Villámetető szarvasoknak – Vihar eteti a vadakat

Az utóbbi hetekben Edward megjárt néhány platformot, sok ezren látták az interneten, és több száz profi vadőr és vadász is. Felmerült Edward korának kérdése vadászok körében is, s abból, ami hozzám is eljutott, érdekes kép rajzolódott ki.

Először is egyöntetűen az a vélemény alakult ki szakmai körökben, hogy valóban”ígéretes” bika, sokak szerint akár kapitális bika is válhat belőle.

Jó vérvonalat, jó élőhelyet jelez. Azt a következtetést pedig, hogy kapitális bikává válhat, épp abból vonták le, hogy viszonylag fiatal. Azt azonban meglepve tapasztaltam, hogy Edward korával kapcsolatosan koránt sem egyértelmű a helyzet. Ezek szerint a bikák korát sem lehet egészen pontosan megmondani. A hozzáértők túlnyomó többsége (kb. 80%) ötödik évét töltő és negyedik agancsát fejlesztő bikának tartotta, de sokan ennél is fiatalabbnak gondolták.

Ötnél többnek senki sem tartja.

Mivel Edward ennyire fiatal, még inkább értékelnünk kell pompás agancsát és alkatát. (Természete is lenyűgöz: az a nyugalom, az a figyelem és éberség, ahogyan mozog például.) Hogy értsük, mit is jelent ez, nézzük meg, meddig él egy szarvas, hisz ennek fényében tudjuk belőni: Edward hol tart az életpályán. A gímbikák a természetben mindössze 16-18 évig élnek, fogságban akár 20-22 évig is (a tehenek pár évvel tovább). Hazai szarvasról lévén szó, vegyük összehasonlításul egy átlag magyar férfi várható életkorát, ami 64 év körül jár most. A vadon élő szarvasbikák esetére pedig alkalmazzuk a számtani közepet, s a várható életkort tekintsük 17 évnek, továbbá fogadjuk el – mivel a többség ebben ért egyet -, hogy Edward 5 éves. Ezek szerint  életidejének 30%-ánál jár.

Emberre vetítve tehát körülbelül egy 19 éves fiatalemberrel van dolgunk.

Ez voltaképp stimmel is, s megegyezik azzal, amit Edward már első ránézésre is kelt az emberben. Kész férfi, ahogy mondanánk, de még ott van rajta a kamaszkor nyoma, s legalább ennyire – ha nem jobban – süt belőle, minden rezzenéséből a szokatlanul nagy potenciál.

Mikor ér Edward élete csúcsára?

A gímbikák általában 10-12 évesen járnak életük zenitjében, trófeájuk is akkor a legerősebb, így Edwardnak még 5-7 éve van a kiteljesedésig, vagyis 2026-2028 táján láthatjuk majd őt virága pompájában. S remélem, látjuk is majd! 

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

    10 Comments:

    1. Kezdem megszeretni! 🙂

    2. Marsovszki Viktória

      Érjük meg mindháramn, Cen’! 🙂 🙂 Te mutasd majd, mi meg ámulva nézzük! ♥ ♥ ♥

      • Úgy tervezem, hogy lesz egy kis “szarvastan” – együtt készülhetünk a bőgésre, ami egyébként bármelyik nap elkezdődhet; legalábbis az első bikák bármelyik nap megszólalhatnak.

    3. Ibolya Nagy

      🦌 szeretünk Edward!

    4. Szabó Edit

      Ez a “szarvastan” tulajdonképpen már tavaly ősszel elkezdődött a gímszarvas agancs bírálatáról szóló posztoddal. 🙂 Most elolvastam újra.

      “…a természet szépségéhez, tökélyéhez lehetetlen csupán racionális úton közelíteni. Bárhogy igyekszünk is, mindig maradnak olyan területek, ahol csupán ízlést érvényesíthetünk.”

      Ezt abban a posztban írtad. 🙂

    5. Fess fiatalember🙃Csodás gímbika🤎

    6. Holsky Péter

      Adja Gaia, hogy mind megéljük!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük