• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.08.07. Kevesen lépnek le olyan hamar, mint a tövisszúró gébics

tövisszúró gébics lanius collurio

Hím tövisszúró gébics (Lanius collurio) – Free Photo


2021.08.07. Kevesen lépnek le olyan hamar, mint a tövisszúró gébics

Tegnap hajnalban, augusztus 6-án köszöntött be nálam az ősz. Mások a naptár szerint számolják az évszakokat, én aszerint, hogy mikor indul a madárvonulás, és mikor érkeznek az első hajnali ködök. Nálam – részben a hegyvidéki mikroklímának köszönhetően – viszonylag korán, rendszerint éles határral ér véget a klasszikus nyár.

Tegnap már hiába mentem ki forgatni, filmezni kora hajnalban, gyakorlatilag nem láttam semmit a ködtől, felvenni pedig azt a keveset sem tudtam. Ennél is beszédesebb: a csönd. Az utóbbi napok még hangosak voltak a gébicsfiókák eleségkérő hangjától.

Két sütkérező gébicsfióka itthon (Fotó: Centauri)

Két hete repültek ki a családok, május óta naponta látom a párokat, naponta filmezem-fotózom őket, de tegnap reggelre eltűntek a területről. Elvonultak. Elsőnek mindig a gébicsek hagyják el a birtokot az itt fészkelő madárfajok közül. Évről-évre így megy ez. Amint a fiókák önállóvá válnak, rögtön lelécelnek. Gébicseket természetesen sokkal tovább látni az országban, az utolsók csak október elején mennek el, de a vonulásuk már ilyenkor megkezdődik. Más fajoké akár jóval korábban is (erről nemrégiben írtam ITT).

2021.07.28. Érik a bodza, megindult a madárvonulás!

Komikus lehet kissé, de ilyenkor értem meg mindig – évről évre – mit jelent az ambivalencia. Milyen az, amikor egyszerre önt el két egymással ellentétes érzés. Mert azért kissé csalódott vagyok minden évben, amikor kimegyek a rétre, és csönd fogad. A bokrok tetején, a kerítésen, újabban a boglyák tetején már nem ül senki.

Üres a gébicsfészek, és üresek azok a bokrok is, melyeken rendszeresen strázsálnak. Szinte sértve érzem magam néha: „Miért kell ennyire hamar lelépni?”

Ugyanakkor rögtön elfog az ősz izgalma is, hiszen tudom: mindez azt is jelenti, hogy a nádas és az erdő mélyén a gímbikák már a bőgésre készülnek, és bármelyik hideghullám után megszólalhatnak az első bikák.

Előfordulhat persze – elvileg – hogy csak a közeli területeken kóborolnak a gébicsek, megtehetik, hisz mivel a költés véget ért, nem kell már tartani a territóriumokat. Gondoltam, végére járok a dolognak, és fellapoztam Magyarország madárvonulási atlaszát (Kossuth Kiadó, 2009), amit a hazai madárgyűrűzés 100. évfordulójára adtak ki, és ami ma is bővebb, alaposabb forrás, mint az internet. Találtam is biztos adatokat, melyből kiderül: a gébicsek bizony ilyenkor nem kóborlásba, hanem klasszikus vonulásba kezdenek. A legkorábban elvonulók közé tartoznak. Visszaigazolva több évtized megfigyeléseit, a következőt olvasom az atlaszban:

„Az őszi vonulás korán, a fészkelés befejezése után RÖGTÖN, már július második felében a faj elterjedésének teljes területén nagyjából egyidőben kezdődik…”

Ezek szerint a gébicseim valóban úton vannak már. S itt helyben van egy biztos pontom, amihez köthetem a madárvonulás (és az ősz) kezdetét: a gébics. Augusztus 5-én még itt voltak, másnap reggel már nem. Tehát napra pontosan tudom, hogy augusztus 5-én vonultak el. Irodalmi források szerint az első gébicsek már augusztus első napjaiban megérkezhetnek Észak-Afrikába. Az én gébicseim bizonyára nincsenek még ott. A gébicsek éjjel vonulnak. 5-én még láttam őket, s ezek szerint az esti órákban mehettek el. Ha feltételezem, hogy az utolsó pillanatban kaptak szárnyra, este 10 körül, és leghamarabb hajnali négy körül landolhattak valahol, akkor 60 km/h-ás sebességgel számolva kb. 360 kilométert tehettek meg.

Legvalószínűbb vonulási irányukat figyelembe véve, tegnap reggel valahol Belgrád alatt szállhattak le.

Mivel a gébicsek csak szerény zsírtartalékokkal vonulnak, nem tesznek meg ezer és ezer kilométereket egyhuzamban.

Videóban beszéltem már a madarak zsírfelhalmozásáról korábban:

Ugyanakkor a nagy vonulás előtt a legtöbb gébics a Fekete-tenger térségében időzik, és ott gyűjt tartalékokat. Így könnyen lehet, hogy az én gébicseim tegnap éjjel is vonultak, s ma reggelre már Bulgária területén, esetleg a Fekete-tenger partvidékén vadászgatnak (talán épp ott, ahol annak idején oly sokszor nyaraltam, és annyi szép madarat láttam.) Ott valószínűleg megállnak pár hétre, hogy aztán átkeljenek a Boszporuszon, és Törökországon végigvonulva elérjék Izraelt, végül pedig Afrikát.


BULGÁRIAI MADARÁSZATAIMRÓL ITT ÍRTAM

Amikor még elértem mindent az életben

A tövisszúró vonulása további érdekességeket tartogat számunkra, ő ugyanis a „hurokvonulók közé tartozik. A legtöbb faj megközelítőleg ugyanazon az útvonalon vonul oda és vissza, de nem a gébicsek! Lefelé, vagyis most ősszel zömük Izraelen keresztül érik el Egyiptomot, ahonnan továbbvonulnak egészen Dél-Afrikáig.

Visszafelé azonban tesznek egy kitérőt az Arab-félsziget felé.

Valószínűleg tudják, hogy tavasszal az Arab-félsziget már bőven ad egyenesszárnyú rovarokat, főként sáskákat. Nálam is a rét sáskái és a zöld lombszöcskéi teszik ki táplálékuk zömét.

Tövisszúró gébics (Lanius collurio) elterjedése Európában és vonulási útvonala

Tövisszúró gébics (Lanius collurio) elterjedése Európában és vonulási útvonala. (FORRÁS)

Mint mondhatnék még? Úgy tűnik, 2021-ben nem készül több felvétel róluk. Legközelebb 2022 májusának elején várhatom őket. Addig meg annyit mondok csak: „Jó utat! Visszavárlak titeket. Még több boglyával, még több fészkelőhellyel, és a régi kíváncsisággal.”

Mikor kezdődik a madárvonulás? – és mikor ér véget?

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

                 

    4 Comments:

    1. Szabó Edit

      Bennem is felmerült a kérdés: De miért? “Miért kell ennyire hamar lelépni?”

      Talán túl nagy utat kell megtenniük? Kár, hogy nem értek németül, mert akkor a térkép valószínűleg erre a kérdésre is választ adna. Bár azon így is mintha azt látnám, hogy egészen Afrika déli részéig repülnek – ha jól sejtem.

      Szép hétvégét neked is! 🙂

    2. Mikor érkeznek a őrgébicsek??
      Nálam is volt látogatóban egy fiatal tövisszúró, egy kattintás sikerült, több nem. 🙂

      • Hozzám általában október első napjaiban – de a környéken látni már néha szeptember végén is. Északabbra vagy az Alföldre még korábban; annál is inkább, mert Észak-Magyarországon akadnak költő párok is.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük