• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.08.04. Ifjúsági szállás pályakezdő rókáknak

róka vulpes vulpes búvóhelyek kotorékok

Free Photo

2021.08.04. IFJÚSÁGI SZÁLLÁS PÁLYAKEZDŐ RÓKÁKNAK

2021.08.01. hajnalban jó szokás szerint lesre mentem, a szokottnál valamivel korábban. Általában csak akkor megyek ki, amikor a fények alkalmasak már videózáshoz. Ezzel is spórolok az idővel. Míg félhomály van, addig jobb a lakásban maradni, és dolgozni máson. Szívem szerint persze kijárnék csupán azért is, hogy lássam, mi történik a birtokon. Azokban az órákban, amikor a többség még alszik. A hajnali fotózást-videózást rugalmasan kezelem, s szerencsére megtehetem, hisz nem kell hozzá semmiféle előkészület. Ha időm engedi, ha felszabadul egy este, ha ébren talál a hajnal, de írni vagy szerkeszteni nincs már erőm, csak belelépek a papucsba. Ruhát nem cserélek, nem veszek fel semmit. Nyitott ablaknál dolgozom nyáron, így a dolgozószobában körülbelül ugyanannyi a hőmérséklet, mint odakinn. Ha a lesen valamivel hűvösebb van mégis, az sem gond: ébren és éberen tart, ami filmezésnél jól jön.

Vasárnap nagy esők voltak délután, de még éjjel is eláztunk. Másnap hajnalban már nem esett, de minden csuromvíz volt, a lombokról pedig néhol úgy csorgott a víz, mintha még mindig esne. Épp csak világosodott, amikor már a lesen voltam. Első ránézésre nem láttam semmi különöset. Az őzetető környéke üres volt, a rét is, a patakpart is. Csörtetést, neszezést sem hallottam. Felállítottam az állványt, a kamerát ráirányítottam a domboldalra, és vártam. Annyit máris észleltem, hogy itt nem sok napsütés lesz. Párafoszlányok szálltak fel a nádból, és keleten semmivel se volt világosabb, mint nyugaton, bár már hajnalodott. Ebből arra következtettem, hogy változatlanul felhők takarják az eget, ezért nem világosodik keleten jobban. Rágyújtottam, vártam, gondolkodtam. Úgy 20 perc múltán, talán mert tovább világosodott, feltűnt, hogy valaki ül az egyik közeli boglya tetején. Azt is láttam rögtön, hogy nem a megszokott fácánkakas. Nagyobb annál, és valami fehéren villant benne.

Egy pillanatra azt hittem, macska, de távcsővel hamar tisztáztam: egy róka szárítkozik a boglya tetején.

Boglyaróka (Screenshot a videóból – Centauri)

Boglyákat 2020 augusztusában kezdtem építeni. Speciális boglyák ezek: bagolyboglyák. Belsejükben faváz alkotta belső kamra van, ami azt a célt szolgálja, hogy azokban etessem a rágcsálónépet, mely – ha elszaporodik – odavonzza a ragadozókat, elsősorban a baglyokat. Ezekből a boglyákból 10 készült el 2020-ban, s további 14 idén kora tavasszal. Az idei boglyákon annyit fejlesztettem, hogy a beépített kamrák mérete lehetővé teszi akár azt is, hogy egy ember megbújjon alattuk, s onnan fotózzon-videózzon. Ezeket úgy is nevezem: lesboglyák, s 12 darab van belőlük. Az a boglya is lesboglya, melynek tetején az elázott róka gubbasztott. Lőtten pár fotót, de azok – a fényhiány miatt – értékelhetetlenek lettek. A később készített videók screenshotjai többet mutatnak.

A róka összekuporodott, és próbálta tisztára nyalogatni magát. Aztán egészen kicsire gömbölyödött, és elszenderedett. Várta, hogy megszáradjon. Fiatal, süldő rókának tűnt, aki már elszakadt a családtól. Akit esetleg már elvertek a szülők a kotoréktól, s mostanság kezdi önálló életét. Egyedül jár már, egyedül vadászik, s egyelőre talán megviseli néha, ha elfárad, ha elázik és fázik; s hogy nincs hová menni, nincs már a kotorék. De ez a róka jó megoldásra talált. Mert miután megszárítkozott, felállt, és szép lassan lemászott a boglya tetejéről és eltűnt a belsejében. Többé nem láttam.

Okos állat, mondják, s valóban. Nem ment be a boglya száraz, meleg aljába vizesen. Megvárta, míg megszárad, s csak azután tért végleg nyugovóra.

Könnyű elképzelni, hogy tartós nagy esők idején milyen megváltás bármelyik magányos süldő rókának egy ilyen átmeneti menedék. Amit nyugodtan használt egészen addig, míg párra nem talál, s nem épít saját kotorékot. Bármennyire is hideg lesz ősszel, pláne télen, egy ilyen boglya belseje mindig száraz, szélvédett, meleg, de legalábbis könnyen bemelegíthető. Gondoltam rá – írta is róla ITT –, hogy temérdek állat menedéke lehet egy boglya: sünök, hermelinek, hüllők, kígyók, cickányok találnak tanyára benne, a rovarok hadáról nem is szólva. Rókára épp nem gondoltam. De lőn! Mint kiderült máris amolyan átmeneti ifjúsági szállásként működik az egyik.

róka vulpes vulpes búvóhelyek kotorékok

Free Photo

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

    14 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Nagyon szép és örülök, hogy otthonra lelt nálad! 🙂

      • S még mi minden – az a helyzet, hogy nem győzöm a kamerázást, és a sok írnivalót – s egyebeket. De próbálom tartani a tempót. És közelít az ősz. Itt már hajnalban köd van, és bármelyik nap megszólalhat az első korai gímbika. A madárvonulás is felpörgőben, szóval… Az élet szép!

    2. 🥰Nálad sok állat menedékre,átmeneti szállásra
      lel…A hely kisugárzása is vonzhatja őket.
      Csodálatos💚🤎🦌🦊🦨🦡🐀🦔

    3. Szabó Mihályné

      Nagyon örülök, hogy már van egy vendéged, illetve lakód! Remélem, hogy a többiek is jönnek szépen, sorban! Várom a folytatást!!!

      • Jönni fog. A vadföld is üzemel – előzetesként annyit: a ma esti forgatáson egész kis csorda volt kint a vadföldön, ráadásul most már nem kívülről jönnek, hanem nálam, az égeresben töltik a nappalokat.

    4. Ragadozó, de nem madár , és talán valami rágcsáló reggelire jól jöjet a boglya nyugalmában. 🙂

    5. Holsky Péter

      És ez a rókahostel a birtok fajlistáját is növeli eszerint! 😉

      • Sajnos nem 🙁 mivel eddig is rendszeres vendég volt – de azért nagyon jó, hogy a boglyák így is hasznosulnak. S következtethetünk ebből arra is, hogy kisebb ragadozók (menyét, hermelin, hüllők) is minden bizonnyal otthonra lelnek a boglyákban.

    6. Péterné Kálmán

      Örülök, hogy kitartó, fáradtságos munkád eredményekénzt ilyen klassz élményekben lehet részed…és köszönet, hogy megosztod velünk.

    7. Marsovszki Viktória

      ♥ 🙂 ♥ 🙂 ♥ 🙂 ♥ 🙂 ♥
      Jós(z)ágok!!!!

    8. Gyönyörű leírás de kicsit elbizonytalanított milyen évet is írunk..
      2021ben 10 majd az idén 14 boglya készült? Annyira tart a lockdown hogy már 2022 lenne?

    9. Papp Anikó

      Kis Vuk! 😍

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük