• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.08.01. Szarvasbikák jönnek-mennek, és a suta sincs egyedül

Fotó (Screenshot): Centauri

Erről a sutáról gondoltam pár napja még, hogy esetleg elvesztette a gidáját. Most már tudom, hogy nem erről van szó.

Az utóbbi hetekben – s dióhéjban – arról adtam számot, hogy visszatért a birtokra Edward a lenyűgözően szép gímbika (ITT), a napokban pedig a gébicsfiókák kirepüléséről és egy magányos sutáról hoztam képeket, screenshotokat videókból ITT.

Két kérdés maradt nyitva.

  • Itt marad-e az idén is Edward, hogy befejezze az agancsépítést?
  • Miért nincs a sutával gida, s ha ő az, akivel gidát láttam az idén többször is, megvan-e az a gida még?

Mindkét kérdésre megvan a válasz. Edward itt van még, bár újabb értékelhető felvételt nem tudtam készíteni. Két napja ugyan elkaptam este, de épp csak pár másodpercet tudtam felvenni abból, ahogy levonul a birtokról, átkel a patakon, és a birtokon túli területekre indul éji barangolásra.

A sutát többször is láttam és videóztam (illetve fotóztam), bár minden esetben messziről. Másodjára is egyedül mozgott, a gidának nyoma sem volt.

Harmadszor azonban felbukkant egy bak is. Ez egy új bak, korábban nem láttam itt.

Az őzeknek most kezdődik a párzás időszaka, mondhatnám nem kis sutasággal: megkezdődött az őzbőgés – bár az őzek nem bőgnek. Viszont a bakok territóriumot foglalnak, melyek általában rendelkeznek egy nagyobb tisztással, ahol az üzekedés zajlik. A suta napok óta a birtok déli végében, a Zsúrlóson tanyázik, gyakran legel és sétálgat a nyílt színen, pihenni a közeli nádasba vonul. Tegnap előtt felbukkant a bak is, és szemtanúja lehettem az üzekedésnek (rövid videó is készült róluk, a legközelebbi Youtube-videóba berakom azt is). Ez a suta valószínűleg nem a gidás, hanem egy másik – akinek nem gidája van, hanem párja. Legalábbis az üzekedés időszakára.

A “kérdéses” suta a nádas szélében (Fotó: Centauri)

A bak megérdemel pár szót külön is. Soha ennyire szép bakot nem láttam, bár a trófeája, az agancsa viszonylag szerény – kissé vékony. Viszont egészen különleges abból a szempontból, hogy az agancs nem barna, hanem szinte teljesen fekete, a bak arca pedig szinte teljesen fehér. Egyébként is gyönyörűen kitelt, kikerekedett, izmos, jó húsban lévő bak. A fehér arc, a vörhenyes test és fekete agancs különleges színösszeállítást, trikolort eredményez.

A legszebb őzbak, amit valaha láttam – remélem, látom is még (Fotó: Centauri) 

Erősen remélem, hogy sikerül róla igazán frankó képeket és videókat készíteni. Rajta vagyok s leszek. Ez a bak megvett kilóra. Egyszerűen eszement szép. A fehéres szín előfordul az őzbakoknál, ebben az esetben talán azért is különösen erős, mert a bak vélhetően már idős. Talán az agancsa is vastagabb volt valaha.

De mint a reklámból tudjuk: “A lenyugvó napnak is van ereje”. Ennek a baknak is van még bőven – és méltósága abban a tökélyben, amiben szinte fürdik a teste, az élet zenitjén túl is.

Szarvastehén szépen felcseperedett borjával – itt éppen kiszúrtak (Fotó: Centauri)

Mindez elég is volna a boldogsághoz, de ha már lúd – azaz őz és szarvas – legyen kövér! Kövér is mindenki. Edwarddal ellentétben egy szarvasünőről és borjáról sok hosszú és kiváló felvételt készítettem két napja. Ezeken is látszik, hogy ők is jó húsban vannak. Bónuszként pedig Edward mellé két új bikát is sikerült felvennem. Először jött egy Edwardnál jóval fiatalabb, de így is szép “bikuci”, tegnap este pedig végigsétált a vadföld mentén egy első éves, nyársas kis bika.

Edward “öccse” – nem sokkal sötétedés előtt, ezért a felvétel már nem az igazi

Egyéves nyársas “bikuci” tegnap este – ez az első agancsa, mely nem büszkélkedhet még elágazásokkal.

Úgy tűnik, szeptember közeledtével a bikák is egyre aktívabbak, s egyre többen jelennek meg a birtokon – mely szeptemberben fontos bőgőhely. Ügyelek is rá, hogy az maradjon.

A legjobbakat! Üdv: Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

                 

    7 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Örömmel látom, hogy zajlik az élet a birtokon, gyarapodik az állomány és ez nagyszerű.
      Köszönet a fotókért,
      Edward “öccsének ” majdnem olyan szabályos az agancsa, mint Edwardnak.

    2. Papp Anikó

      Szia Cen! Fantasztikus. 😍 Mindig tanulok Tőled valamit. Suta, gida. Sok sikert a jó fotókhoz!

    3. Marsovszki Viktória

      Ez nagyszerű, a Birtkon őzek, szarvasok, és megvan a gida is! Zajlik az élet, készülnek a nászra, teljes gőzzel, élkezdődött életük egyik legfontosabb szakasza, amit olyan ünnepélyessé tesz szépségük, no, meg a szertartás szépsége! És te, Cen, mindezt látod is, követheted! Ráadásul még meg is mutatod nekünk! ♥

    4. Holsky Péter

      Szépek. Köszönet!

    5. Miskolczi Tímea Panny

      Szia Cen!
      Az előbb olvastam, hogy a suta egyedül járja az útját. Írni is akartam, de gondoltam elolvasom az újabb bejegyzésed. Az érzésem támasztottad alá, miszerint udvarlója akadt a sutának. Nálunk is ugyanez a helyzet, már második hete. De napközben a kicsi gida is kíséri az anyját a randevúra. Amit a bak egyáltalán nem bán, hármasban látom őket többször is.
      Üdvözlettel Timi!

    6. Péterné Kálmán

      Nem is csodálom, hogy szeretnek a birtokodon, hisz’ itt béke és biztonság van, legfeljebb a kamerával lösz rájük. Élménydús leskelősdést kívánok!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük