• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.04.13. Új parcella és végre eső

2021.04.12. (Fotó: Centauri)

2021.04.13. Új parcella és végre eső

Végre megjött az eső, bár az utóbbi egy napban inkább csak cseperészett. Szél az van, víz kevésbé, de reménykedem. Az élőhelyátalakítás kulcsa már nem az, mit tudok időben elvégezni, mivel tegnap, az utolsó pillanatban, csepergő esőben, de bevetettem a madárparcellát is, így már nemcsak búzavetés, hanem egy kölestábla is készen áll arra, hogy szárba szökkenjen. A kulcs immár a víz. Kiadós esőt mondanak a következő 3 napra, s úgy tűnik, hogy középtávon is nedves, hűvös időjárás jön. Ez nagyon kedvező lehet.

Ismét térképen mutatom, mennyit haladt az élőhelyreform 😊 2021.04.05. és 2021.04.12. között

Ezzel a 2021 tavaszára tervezett átalakításoknak körülbelül 50 százalékával végeztem.

A köles és a len vetőmagja teljesen elfogyott. A napraforgó parcellákat (hármat) május első hetében kellene vetni, így azzal ráérek még. A virágos növények (mézontófű, margaréta, fehér here) vetése időszerű már, meg is próbáltam tegnap, az eső kezdetén, de nedves időben, nedves kézzel az apró magokat ültetni bajos, mivel az apró magok a kezemre tapadnak. Ráadásul a föld csontszáraz, így most arra várok, hogy egy kiadós eső átáztassa legalább a termőréteg felső részét, és legyen egy fél nap, amikor nem esik az eső. Fél nap elég volna arra, hogy a jelenleg raktáron álló virágmagokat elültessem. Ráadásul legnagyobb meglepetésemre, a virágosításhoz kaptam plusz támogatást is, amit innen is hálásan köszönök!

AMIRŐL NEM VOLT SZÓ MÉG

Alapvetően négy nagy munkálat ért révbe eddig:

  • Odútelepítés
  • Kaszálás
  • A kaszált területek tisztítása és boglya/les építés
  • A magtermők (búza és vörös köles) valamint a len és a repce vetése

 

Ezzel viszont nem ért véget a nagyobb átalakítások sora. Úgy tervezem, hogy a völgyben május 10 előtt valamikor szártépőzés is lesz, de csak a kanadai aranyvesszős részeken. A nádasok érintetlenül maradnak. Erre azért van szükség, hogy a kanadai aranyvesszőt, mely május elejére elérheti a 15-20 centiméteres magasságot is, már a vegetációs időszak kezdetén visszavethessem valamelyest, így kedvezőbb helyzetbe hozzam a fű- és sásféléket. A szártépőzés ismét megbolygatja majd a területet, de június elejére ismét elcsendesülhet a völgy, a vadak ismét berendezkedhetnek, és már csak várni kell az eredményeket.

Szintén nem írtam még egy másik, jelentősebb csomagról, ez pedig a fásszárúak, vagyis fafajok telepítése lenne.

Ezzel nem várhatok sokat. A részletekbe nem mennék bele, mert készítettem róla egy viszonylag hosszú videót. Inkább igyekszem mihamarabb megszerkeszteni és felrakni a Youtube-ra.

LEGUTÓBBI VIDEÓ

A korábbi évekhez mérten nyugodt szívvel mondhatom: jól állunk. Sőt!

  • Sosem volt odútelep. Most van.
  • Sosem volt vadföld. Most van.
  • Sosem volt madaraknak bevetett parcella. Most van. Nem is akármekkora.
  • Egy éve sincs, hogy megépítettem az első boglyákat, de máris két és félszer több van.
  • Leshelyek sem voltak, most 13.
  • Virágosítás sosem történt, most várhatjuk a len és a repce virágzását.

A 2021-es tervhez képest is azt mondhatom: időben vagyunk. Állhatnánk talán jobban, de alapvetően tartjuk a tempót. Ahhoz mérten, hogy az átalakítás mértéke viszonylag nagy, ez is eredmény. Bizakodó vagyok, és remélem, hogy az esős napok alatt sikerül a tavaszi betegeskedésem miatt felhalmozódott elmaradásokból behozni annyit, és ugyanakkor sikerül annyi erőt gyűjteni, ami elég lesz egy második nagy hórukkhoz; azt remélem, hogy nagyobb fennakadások nélkül eljutok még az idén az utolsó fázisig, a facsemeték ültetéséig is. Ha ez így történne, akkor abban a tudatban várhatom a nyarat, hogy nyertem kb. 10 évet. Magamnak és az élővilág számára is.

Az „erőltetett menet” értelme ugyanis ez. Lehetne apránként, kisebb léptékben haladni, hisz szinte a semmiből kell mindezt végrehajtani (bontott, ingyen kapott épületanyagokból a lesek és boglyák belső vázát, gépek nélkül tisztítani a parcellákat, fillérekből, kétkezi munkával dolgozni meg minden négyzetmétert), de akkor eltartana az átalakítás 10 évig is. Így viszont a legalapvetőbb átalakítások elvégezhetők, elindíthatók egyetlen év alatt, s így még arra is marad esély, hogy az eredmények jelentős részét még én is lássam, s ne csak halálom után váljon a terület szabad szemmel is jól láthatóan gazdagabb, a Bioszférának legalább részint visszaszolgáltatott területté.

Mert vagyok ennyire önző. Szeretném látni én is. 😊

Köszönöm a figyelmeteket és támogatásotokat! A legjobbakat: Cen’

2021.04.12. Barát- és kék cinegének kihelyezett odú a patakparton, a Nagyapónak becézett öreg fűzön. Ez is egy tegnapi, különös történet. A róla szóló videót hamarosan elérhetővé teszem a Patreon-oldalon. 🙂

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

            

    9 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      De szép! Bravo! 🙂

    2. Szabó Edit

      Kíváncsi vagyok, hogy milyen fákat tervezel ültetni és hova. 🤔

      Legyél hosszú életű – ennek érdekében vigyázz az egészségedre! -, hogy minél tovább gyönyörködhess az eredményben! (Amiről, természetesen, szuper fotókat készítesz majd, és így mi is csodálhatjuk egy kicsit. 🙂 )

    3. Lívia Zilahi

      Nagyapó a szomorú fűz, Őszapó meg egy kedves kis madár- milyen jó ilyeneket olvasni, látni. Fantasztikus a birtok már így is. Ne riogass minket Cen, hogy még Te is lásd az átalakítások jelentős részét- remélem mindet- ugye nincs okunk aggódni? Nagyon szép a videó, a hozzá választott zene is, többször is rákattintottam:-)))
      A patreonra felrakott videóban olyan megkapó, ahogy a kismadarat a hátára fordítottad, milyen gyorsan doboghatott a szíve. Életemben egyszer tartottam madarat a kezemben, egy kis picike rigót akit vissza kellett adni a szüleinek, mert valahogy oda esett az egyik bokrunk alá. Milyen védtelenek az élőlények és milyen tiszteletre méltó amit te élőhelyként alakítasz a számukra.

    4. Ahogy látom a jelenlegi csapadéktérképet, feléd már megfelel a mennyiség egy jó kelesztő öntözésnek. Itt még sajnos nem.

    5. Papp Anikó

      Én egy kifeszített függőágyon heverésző Cenes videóra várok. 🙏

    6. Marsovszki Viktória

      Figyeltem az időt, Cen’! Ha jól vagy, mindent sikerült megcsinálni, azt hiszem. Volt jó bőséges eső, volt esószünet., aztán megint eső, bár jelentéktelen. De jön még növelő esó is.
      Szép lesz, gyönyörŰ! Biztos vagyok benne!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük