• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.04.09. Ennyi természetvédelmi beavatkozás történt 18 nap alatt

Fotó: Centauri

2021.04.09. Ennyi természetvédelmi beavatkozás történt 18 nap alatt

Kedves Mindenki, ezt a cikket többször is frissítem még, de addig ismét térképen mutatom meg, mennyit haladtak a természetvédelmi célú munkálatok nálam. Ahogy korábban írtam (ITT), 2020 kisebb, de fontos, és úgy tűnik eredményes lépései után (boglya-program pl.) 2021-ben olyan léptékű változások jönnek, mint soha még az utóbbi 20 évben. Ha jóra fordul az időjárás (várhatóan ezen a hétvégén már szép időnk lesz), akkor sok fotóval és videóval mutatok mindent.

Ez  volt az alapállapot 2021. március 18-án (mindössze két üzemkész madárodú és a tavaly megépített 9 bagolyboglya).

Március 29-re befejeződött az odúkolónia telepítése (erről részletesebben, képekkel ITT írtam). 

Április 5-én, az alkonyati órákban fontos ütem ért véget, és számos munkálat után (virágos növények vetése, kaszálás, területtisztítás, boglyák és lesek építése után bevetettem a vadföldet is.

VIRÁGOT A VILÁGNAK

A birtok egyik nagy hátránya, hogy lágyszárú növényfajokban viszonylag szegényes. A területről készült fotók szépek, vadregényesek, de ökológiai szempontból lehetne a birtok sokkal jobb is, jelentős részét (kb. 65%-át) ugyanis a kanadai aranyvessző uralja még mindig, mely alig tűr meg maga mellett honos lágyszárú növényeket; se fűfélék, se virágos növények nem találhatok nagy számban ezeken a területrészeken. A kanadai aranyvessző jövevény, és bár szeretem, és sok madár is kedveli, de csak év végén, augusztustól ad virágot (igaz, akkor látványos virágzást produkál), amikor viszont a vegetációs időszak már a végét járja, a madarak költési időszaka is befejeződött.

Márpedig ott van sok rovar, ahol sok a virágos növény (lehetőleg sokféle), ahol pedig sok a rovar, ott több a madár is. A képlet nagyon egyszerűen így néz ki:

Sok virág = sok rovar

Sok rovar = sok madár

Jó időszakban és tömegesen ad virágot a területen tenyésző kb. 1000-1500 kökénybokor, de virágzása rövid, és sajnos gyakran elfagy. Mint a napokban. Az utóbbi 3 napban barnára fagyott a virágzó kökényes 🙁 (Fotó: Centauri)

Épp ezért kora tavasszal, több évnyi tépelődés és töprengés után arra az elhatározásra jutottam, hogy olyan jelentős lépésekre szánom el magam, ami a birtok egész arculatát átszabja. Virágos növények telepítése igen költséges, és mivel erre nincs módom, olcsó, hatékony, gyors megoldást kerestem. Végül arra jutottam, hogy virágos haszonnövények betelepítésével léphetek előre, hisz azok vetőmagja (tömegességük révén) rendkívül olcsó. Négy fajt szemeltem ki virágosítás, a diverzitás növelésének céljára

  • napraforgó
  • repce
  • len
  • mézontófű 

Célom persze, hogy ezeket az új, kultúrfajokat mégis valahogy organikusan illesszem a tájba. Legkevésbé a napraforgóval lehetséges ez, hisz akár pár szál napraforgó is kultúrtáj benyomását hozza létre az emberben. Ezért a napraforgót nem is igyekszem természetes fajnak “feltüntetni”, inkább kijelöltem három parcellát, ahol szabályos táblában lesz, de olyan helyeken, ahol az összképre kevésbé gyakorol hatást. (Vetése május elején). A napraforgó parcellák természetesen nemcsak virágot adnak a nyár második felében, hanem mint lábon hagyott parcellák gazdag magterméssel várják majd a szeptember-októberben vonuló pintycsapatokat.

A len, a repce és a mézontófű korán ad tetszetős, a rovarvilágnak kedves virágmezőt, ráadásul a len és a repce magas olajtartalmú magvaival szintén támogatja a magevő madarakat és a rágcsálókat. Ezeket a fajokat természetesnek ható foltokban vetem el. A terület Juharos nevű részén például máris vetésre került (kék színnel, szabálytalan alakzatban jelölt terület a harmadik térképen), de másutt is sávokban, foltokban.

Új vadvirág a fürtös gyöngyike – rajongva szeretem! (Fotó: Centauri)

VALÓDI VADVIRÁGOK

Kisebb mennyiségben természetesen valódi vadvirágok betelepítését is megkezdtem. Így például hoztam a területre kankalint és a gyakori martilaput is úgy kellett betelepítenem. Jó jel, hogy két hete régi, bakancslistás virágos növényt fedeztem fel a kertben, amit már rég szerettem volna a kertbe hozni: két tő fürtös gyöngyike bújt ki a liliomfa alatt. Ezeket vélhetően más fajokkal véletlenül “hurcoltam be”. Margaréta, fehér here már biztosan telepítésre kerül. Ha bárki úgy érzi, tudna segíteni virágos növények, virágmagok, magkeverékek beszerzésében, keressen meg mailben, vagy éljen a támogatás lehetőségével a Patreon-oldalon. Innen is nagy köszönet azoknak, akik támogatják már az oldalt, s számukra hamarosan külön videóval is jelentkezem a Patreon-oldalon. 

A virágok, és magtermők telepítéséről már vágás alatt van egy hosszú videó is. Remélem, kirakhatom mihamarabb.

GYAKORI KÉRDÉS

hogy van-e segítségem. Röviden azt mondhatom: nincs. Egyedül végzek el mindent, de az idén volt már két nap, amikor kaptam segítséget, hisz több hektárnyi területen kézzel összeszedni minden anyagot, elhurcolni a boglyákig vállon, aztán fagereblyével hektár számra kitisztítani egy területet, nem egyszerű feladat. Alapvetően mégis – amint korábban is – egyedül végzem el a munkákat, ennek eredményeként az utóbbi időszakban gyakran éreztem úgy magam, mint akit összevertek. De megéri. Úgy hiszem. 🙂

LEGFONTOSABB EREDMÉNYEK

Igen röviden és számokban:

  • 2 madárodú helyett 48 db
  • 9 bagolyboglya helyett 24
  • 0 leskunyhó helyett 13

MI AZ A LESBOGLYA?

Sokan tudjátok, hogy a tavaly épített boglyák attól speciálisak (bagolyboglyák), hogy faszerkezetre épültek, így mindegyiknek van egy belső kamrája. A kamra segíti a boglya szellőzését (csontszáraz mindegyik ma is), de ami ennél is lényegesebb: a kamrák egyben éléskamrák is a kisemlősök, főként pockok és egerek számára, akik pedig a területre vonzzák a ragadozókat, elsősorban ölyveket és baglyokat. 

Ezt a metódust fejlesztettem tovább úgy, hogy ezek a kamrák akkorák az új boglyáknál, ahová 1-2 ember akár be is fekhet, így igény szerint az új boglyák többsége kameraállásként, lessátorként is üzemelhet. Tájolásukat is úgy lőttem be, hogy a frekventált, vadaktól járt területrészekre nézzenek. Ezek tehát remek búvóhelyek az állatvilágnak, élelemforrások a rágcsálóknak, és lessátrak nekem.

Készült egy igazán nagy, hat személyes kazal is (ezt újabban szalmabunkinak nevezem), mely nem véletlenül néz az április 5-én bevetett vadföldre.  

A cikket még ma további részletekkel frissítem 🙂

Fogadjátok szeretettel, és szurkoljatok, hogy ne legyen aszály, mert számos beavatkozás csak akkor érvényesülhet, ha megfelelő csapadékot kapunk az idén tavasszal. 🙂  

   

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

    13 Comments:

    1. Szabó Edit

      A virágzó kökénybokor gyönyörű!! ❤ 🙂
      Szomorú, hogy lefagytak a virágok. Idén sem tudsz kökénylikőrt csinálni. 🙁

      • Kicsit leforrázott ez a fagy, de sajnos nem meglepő – ez egyre gyakoribb lesz. De most nem búslakodom, kell az erő, haladni kell és bepótolni temérdek dolgot. Muszáj talpon maradni, állni a sarat, és megőrizni a kedvet (meg valahogy az egészséget is) 🙂

        • Szabó Edit

          Az egészséged megőrzése legyen a legfontosabb! Ha az megvan, akkor a többivel már nem lesz gond.

    2. Ó, ez tényleg igazi csoda lesz! 🙂
      A martilapu valamikor közkedvelt gyógynövény volt, de pár év óta, a tudomány jelenlegi állása inkább veszélyesnek tartja, mint hasznosnak. Csoda kis növény, én szeretem, hogy korábban hozza a virágot, mint levelet. A kankalin fajok a korai virágzással nagyon szépen fogják dísziteni a gyepet, sőt a fás részekben is, erdőben is jól megélnek. Ha jól emlékszem, nyílik nálad rengeteg százszor szép is, talán még az árokparton is. 🙂 Micsoda illat lesz, ha virágzik a repce! 🙂 A napraforgót a madarak majd újra elvetik, pár évig lesz eleség nekik. A mézontó fű, a len kék virága a sárgákkal együtt remek fotótéma lesz, sőt talán még vászon és ecset is előkerül. Rovarok milliói költöznek hozzád, a madarak nagy örömére.

    3. Ibolya Nagy

      Nagyon örülök, hogy ilyen hatalmas a haladás, igaz, órási munka árán. Nagyon tetszik ez a tudományos átgondoltsag.
      Most az érdekelne, hogy a madár odukba érkeztek-e lakók és kik jöttek?🦉🐥🐥☀️☀️☀️

      • A madárodúk foglalásáról írtam már, amikor a telepítés befejezéséről posztoltam. A visszatérő tél alaposan megkavarta a madárvilágot is, egyelőre nem tudom, első körben hány párom lesz. Feltett szándékom, hogy teszek egy nagy videótúrát is, 1-2 órás körút, ahol végigjárok minden odút, lest, boglyát, parcellát, ezt valószínűleg majd a Patreon-oldalra rakom fel, de természetesen lesz alapos, részletes beszámoló az odúkolóniáról külön is. Rengeteg anyag gyűlt össze, de ebben az időszakban (kb. május elejéig) arra kell koncentrálni, hogy a lehető legtöbb dolog elkészüljön (a madárparcella például talán ezen a hétvégén kerül vetésre), aztán “csak” várni kell, hogy kivirágozzék minden, és fiókák sípszavavál teljenek meg az odúk is.

        • Ibolya Nagy

          Ez nagyszerű, csak lassíts időnként és sose feledkezz meg magadról.
          Türelemmel várom, amikor már megtudod mutatni azt a sok szépséget.
          Jó pihenést, szép álmokat!

    4. Lívia Zilahi

      A virágzó kökény bokor engem is elvarázsolt. A falunkban a szántóföld oldalán hosszan mindenütt ott volt, imádtam a fagyos kék szemeket, lila volt a kezünk, a szánk:-))A kankalin is szabadon nőtt az udvarunkban a faház mellett. Mennyi szépséget tudsz összevarázsolni:-))
      Írok emailt, a legjobbakat Cen !

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük