• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.04.08. Rossz hírek a borzvártól

Vadkamera felvétele 2020-ból

2021.04.08. Rossz hírek a borzvártól

2020. december 6-án, amikor videót készítettem a borzvárnál, feltűnt, hogy a vár fölötti bokorsorban megjelent egy pirosra festett karó (ezt a részt kivágtam a videóból). Akkor annyit mondtam csak magamnak: „ennek nem örülök”.

 

2021. március 20. körül láncfűrész hangját hallottam a horhos felől, s mint mindig, ha a környéken mozgást észlelek, kimentem megnézni, hol dolgoznak. A horhos fölött, épp a borzvárnál környékbeli ismerősökre találtam, akik épp a horhos fölötti fákkal tarkított bokorsort vágták tarra. Mint kiderült a borzvár mögötti szántóból eladtak egy parcellát egy fiatal párnak, akik építkezéshez készülődnek, és mielőtt lekerítenék a területet, letisztítják a horhost kísérő bokorsort.

Ilyenkor látszik, hogy amennyiben szeretném megvédeni az élővilágot, a birtok sosem lehet elég nagy. A borzvár mindössze pár méterrel csak, de kívül esik a birtokon, így nincs beleszólásom, mi történik ott. A lehető legrosszabb időszakban. Könnyű elképzelni, mit szólhattak a borzok, amikor a téli álom után arra ébrednek tavasszal, hogy a fejük fölött vágják a bokorsort.

Így néz ki a horhos felső része közvetlenül a borzvár főbejárata fölött (Fotó: Centauri)

Elmondtam azért az ifjú párnak, hogy épp alattuk egy borzvár van, kedves és érdekes állatok, ha egy mód van rá, a munkákkal kerüljék a vár környékét. Mint kiderült, felfedezték már a várat ők is – nem csoda, hisz látványos, nagy vár –, de azt hitték, rókavár. Elmondtam, honnan tudni, hogy itt borzok laknak, s azt is mondtam, felvételeim is vannak a családról. Nem ígértek semmit.

Március 27-én visszamentem a várhoz. Már nem dolgoztak a területen, de legnagyobb megdöbbenésemre a borzvár közvetlen környezetében is levágtak szinte mindent. Volt, ahol az egyik kijárat elől is kifűrészelték a bokrokat. A főbejárat fölötti fákat szerencsére meghagyták. Azt is láttam, hogy a borzok 10-15 méterrel feljebb újabb bővítést hajtottak végre, de ezt valószínűleg még a bokorsor irtása előtt.

A borzvár a korábbi állapothoz mérten most “fedetlenül”. Sajnos a horhosban, a vár körül is vágtak (Fotó: Centauri) 

Nincs bennem vad harag. Az ember ilyen. Ha területhez jut, „rendbe rakja”. Elfáradtam abban, hogy mindig haragudjak. A terület meg nem az enyém. Nem tudom, a borzok sorsa mi lesz. Talán elviselik a változást? Nem tudom. Hetek óta csönd van. Egyelőre nem dolgoznak a környékükön, és ha megkezdődik a ház építése, az jóval feljebb esik majd, a vártól 150-200 méterre. Ez talán elég ahhoz, hogy maradjanak. Hiába kértem a vadászokat, ne bántsák a környéken a borzokat (ők nem is bántották), azzal nem számoltam, hogy egy éven belül megbolygatják a vár környékét.

Ha elhagyják a várat – ami érthető lenne –, nem maradnak a területen belül. Az én részemen nincs várnak alkalmas rész.

Pár nappal később tettem egy nagyobb kört a környéken (olyan virágokat gyűjtöttem telepítésre, melyek az én területemen nem élnek), így elvetődtem ahhoz a régi borzvárhoz, amiről a videóban is beszéltem; ahonnan vélhetően a fenyőerdő irtása miatt költözött át hozzám ez a család. Legnagyobb megdöbbenésemre a felhagyott vár ezúttal lakottnak tűnt. Viszont nem tudtam eldönteni, hogy rókák foglalták el vagy megint borzok, esetleg már az én borzcsaládom települt vissza?

Sajnos a legvalószínűbb, hogy borzvár közvetlen szomszédságában mindössze egyetlen évig, 2020-ban élhettem. Meglátjuk majd. Figyelem a fejleményeket, és hírrel leszek.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

    11 Comments:

    1. Szabó Edit

      Ó, jajj! Ez bizony nagyon rossz hír – több okból is. 🙁 😥

      Ha én borz lennék, és téli álmomból arra riadnék, hogy a fejem fölött zajos fűrészekkel vágják a fákat, akkor biztosan vissza-/átköltöznék abba az elhagyatott várba.
      Drukkolok, hogy a te borzaid is így gondolkodjanak!

    2. Ibolya Nagy

      😪😪😪

    3. Ezt nem igazán értem! Ez a terület nem erdő művelési ágú? Ez belterület, ahová házat lehet építeni?
      A borzok, ha vissza nem is, de messzire sem költöznek, főleg ha ott olyan könnyen ásható partok, lejtők vannak. Anno a szőlőnk környékén több vár is volt, de mind rézsűn, erdő szélén.

      • Nem belterület, külterület, de az önkormányzat lazán ad építési engedélyt. S nem erődművelésbe tartozott eddig, hanem szántó – gondolom átminősítették, és annyi. A birtokon nincsenek ilyen meredélyek 🙁 és 500 méteren belül másutt sem, szóval ha odébbállnak, akkor már nemigazán lesznek közel hozzám.

    4. Polecsákné Ildikó

      Végtelenül szomorú…

    5. Ohh,jajjj!😔
      Reménykedjünk,hogy okos borzok,s átköltöztek
      régi lakásukba🤞🥰

    6. Lívia Zilahi

      Kedélyborzoló történet- az ember már csak ilyen- birtokot vesz és birtokol, nem tűr meg senkit határon belül. Sajnálom, hogy a fiatal szomszédaid is így gondolkodnak- különösen azért mert a leendő házuktól messze esik a borzvár.

    7. Nincs szerencséjük szegény borzoknak és neked az új szomszédokkal :/
      Nem értem az embereket. Ha lenne lehetőségem valahol földet/telket/házat venni, olyan természetszerető/védő szomszédokat szeretnék, mint te.

    8. Ibolya Nagy

      Aztán, jó magyar szokás szerint letérköveznek mindent!
      Pusztuljon minden, ami él 😡😡😡
      Bocs’, de most lettem dühös igazán.

    9. Szabó Mihályné

      Szomorú vagyok, Cen’!!! Az ember mindent birtokolni akar gátlástalanul.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük