• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.04.08. Megrendítő képek a csodafáról

CSODAFA TÖRTÉNETEK ERDŐBEN

A csodafa törzse 2019 őszén (Fotó: Centauri)

2021.04.08. Megrendítő képek a csodafáról

Páran emlékezhettek még a csodafára, akit 2019 őszén mutattam meg, s történeteket, interjúkat is írtam hozzá (ITT).

A csodafa a birtok határától kereken 600 méterre található (a Google Earth-ön mértem le), dél-délkeleti irányban. Azért neveztem el így, mert 2019 őszéig még egy sűrű lucfenyves közepén állt, ez a fenyves pedig a környék második legjobb gomba-lelőhelye volt. Miután utánajártam, hogy melyek Európa gombákban leggazdagabb helyei, s láttam, hogy ez a környék a legjobb, nem túlzás azt állítani, hogy ez a fenyves egyben Európa egyik legjobb gomba lelőhelye is volt. Esős őszökön szó szerint lépni sem lehetett benne a temérdek gombától. Valóságos csoda volt ilyenkor az egész fenyves. Benne pedig ez a magányos fa egészen különös hangulatot árasztott. Önmagában is csoda volt. Így lett ő a csodafa.

Búcsú a csodafától, búcsú egy erdőtől. Szerettelek fenyvesek!

A fenyőerdő letermelése – bármilyen fájó kimondani, és bármilyen drasztikusnak is tűnt – indokolt volt. Erről, a fenyvesek pusztulásáról szintén írtam többször is (ITT és ITT). Szerencsére volt annyi esze és szépérzéke a tulajdonosoknak vagy az erdészetnek, hogy a fenyves szélét meghagyták, így a tájkép nem változott meg. Legalábbis abból az irányból nem, ahonnan én látom a hajdani fenyves parcelláját.

2019 őszén kérdéses volt, hogy míg az erdőt levágják, a csodafa megmarad-e. Nem sokat adtam volna neki. 2020 év elején, mielőtt elrepültem volna Máltára, meglátogattam ismét, és láttam, hogy a helyén áll, immár egyedül. Két hete ismét elsétáltam hozzá. Áll még, de már az irtást is lekerítették. Látszik, hogy újratelepítették az erdőt, és a vadkárt megelőzve a teljes területet 2 méter magas vadhálóval vették körbe. Ez is érthető. A csodafa ágait felnyírták, de továbbra sem vágták ki.

Mégis van valami egészen megrendítő és erősen szimbolikus abban, amit most látunk. A csodafa nem is oly rég még megbújt egy sűrű, nagy fenyves közepén; ágaival szinte a többieket érte; jótékony félhomályban állt, gombákkal és madarakkal körbe véve. Most magányosan mered a kék égbe, távol a legközelebbi fenyőktől, egy kerítéssel körbevett kopár oldal közepén.

Remete és száműzött lett.

2019

csodafa    

2020

2021

8 Comments:

  1. Szabó Edit

    Tényleg csodafa!
    Talán más is így gondolja. 🙂

  2. Ibolya Nagy

    Ó, Istenem!
    Bárcsak lenne valaki, vagy talán volt is (?) valaki, aki ismerte az írásodat a Csodafáról!

  3. Egy emlékmű, vagy jelfa lett belőle. 🙁

  4. Az adakozófa🌲 Tényleg csodafa!💝

  5. Lívia Zilahi

    A csodafádnak még dolga van-elmeséletlen történetek:-))
    Ez itt Centauri fája- tudják az erdészek- ezer százalék, hogy olvasnak Téged , s az itt elmesélt történetek (is) nagy kedvencek.
    A lecsupaszított valóság, ez a Fa az ég felé, a fény felé nyúlt a lombok közül, talán ezért hajlott a törzse és milyen érdekes lenne, ha most (és remélem nem bántja senki) kiegyenesedne és hatalmas dús lombot növesztene maga fölé.

  6. Papp Anikó

    Lao-ce Hasznavehetetlen története pont ideillő. Kedvenceim közé tartozik. Fotókon lévő csodafa látványa mégis megrendített. Lehet, hogy ők is így gondolkodtak, mint a történet favágói. Én is azt kívánom neki, hogy adjon még árnyékot. 🙏
    Történt egyszer, hogy Lao-ce a tanítványaival utazott valahová, amikor egy nagy erdőhöz értek, ahol több száz favágó dolgozott. A favágók a nagy erdő összes fáját kivágták, egyetlenegy nagy fát kivéve, amelynek több ezer ága volt, és olyan óriásira nőtt, hogy tízezer ember is elüldögélhetett volna az árnyékában.

    Lao-ce megkérte a tanítványait, hogy menjenek oda és tudják meg, miért nem vágták ki épp azt az egy fát. A tanítványok odamentek és megkérdezték a favágókat, ők pedig a következőket válaszolták:

    – Ez a fa teljesen hasznavehetetlen. Annyira csomós a törzse meg az ágai, hogy képtelenség belőle bármit is készíteni. Még csak tűzifának sem jó, mert ennek a fajta fának a füstje bántja a szemet. Mivel nem használható semmire, hát nem vágtuk ki.

    Visszaérkezvén, a tanítványok elmondták Lao-cénak a hallottakat. Ő felnevetett és ezt mondta:

    – Legyetek olyanok, mint ez a fa! Ha használhatók vagytok, kivágnak benneteket és bútorok lesztek valakinek a házában. Ha szépek vagytok, eladnak benneteket a piacon s árucikk lesz belőletek. Legyetek olyanok, mint ez a fa itt, teljességgel hasznavehetetlenek, s akkor majd óriásira nőttök, és emberek ezreinek fogtok hűsítő árnyat adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük