• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.03.24. 5 új lépés a magánrezervátum irányába

2021.03. Fotó: Centauri

2021.03.24. 5 új lépés a magánrezervátum irányába

2020-ban is tettem pár lépést annak érdekében, hogy ez a 11 hektár, ahol élek, még több és többféle élőlény otthona lehessen. A legjelentősebb újításaim tavaly az alábbiak voltak:


    • Gát építése a patakon
    • Vadak, szarvasok és őzek etetése
    • Bagolyboglyák létrehozása (erről ITT és ITT és ITT)
    • Madárbalkon, hogy a dolgozószobámból figyelhessem a téli madarakat, és innen fotózhassak

BOGLYA-ÖKOLÓGIA – Élet a szalmában, szénában, pusztán, réten

2021-ben boglyákkal és lesekkel tarkított madár- és vadföldek

2021 – annak ellenére, hogy lerobbantam – minden korábbinál erősebben indulhat. A boglyaprogramot már az ősszel bővíteni akartam, de az erdélyi író-olvasó körút miatt (ami aztán „csak” egy túra lett végül, találkozók nélkül) az őszi folytatás elmaradt. Ezt viszont pótolnom kell idén kora tavasszal. Miért most? Mert ha már tavasszal új boglyák üzemelhetnek, akkor a pockok és egerek egész nyáron vígan szaporodhatnak a boglyákban, illetve azok környékén, így már a nyár végére jelentősen megnőhet a kisemlősállomány, ősztől pedig érezhetően több ragadozónak kell megjelennie a területen (főként baglyoknak és ölyveknek).

2020 boglyái műholdképen

Az ősszel lábon hagyott kanadai aranyvessző most is kaszálható, és leszáradt anyagából hamar és gyorsan lehet építeni új boglyákat.

A belső vázhoz szükséges faanyag a rendelkezésemre áll. Egy régi bontott épület anyagát ajándékozták nekem, alapvetően azért, hogy fűtsek vele, de az enyhe tél miatt maradt annyi belőle, amiből vígan megépíthetem legalább 15 boglya belső vázát.

A Boldog-boglya őszi dérben (Fotó: Centauri)

Alapvetően a boglyák miatt akartam kaszálni, de időközben összekötöttem három dolgot. Régi tervem az is, hogy kialakítok egy „madárföldet”. Ez egy a madarak számára kölessel bevetett terület lenne. Természetesen csak olyan rész jöhet szóba, mely botanikailag értéktelen. Ilyen a birtok Zsúrlós nevű része. Némi zsúrlón kívül aranyvessző borítja. A terv az, hogy kaszálás után vörös köles magjait szóróm szét benne, s meglátjuk, beérik-e rajta a köles, hogy a magevő madarak számára közel egy hektáros, természetes táplálékforrás legyen.

A vadak etetése során merült fel bennem, hogy létesítsek egy kis vadföldet is, ezt is csak olyan helyen érdemes, ahol az aranyvesszőn kívül más nincs.

Erre pedig az Aranyos-oldal alsó felét szemeltem ki. Itt ugyanaz a metódus, mint a Zsúrlóson, vagyis kaszálás, aztán boglyaépítés, majd a megtisztított parcella bevetése, csak épp nem kölessel, hanem búzával. A nagyvadak ugyanis – a szarvas és az őz – a búza vetéseire jár rá a legszívesebben.

Feltett szándékom, hogy filmet forgassak és végre jó minőségű videókat készítsek a terület vadvilágáról. Ehhez nagyban hozzájárulhatna ez a vadföld, és az is, ha némely boglya egyben leskunyhó is. Így tehát a boglya-program kombinálódik vadföld létrehozásával és fotólesek létrehozásával.

LEGUTÓBB A MEGGYVÁGÓKRÓL RAKTAM FEL VIDEÓT 🙂

Gyermekkori álmom: egy saját odútelep

A tél végén fotózott, rendkívül ritka piros hátú cinege kapcsán írtam már (ITT), hogy szükséges lenne sok odút kihelyezni abban a reményben, hogy a ritka színmutációs madár itt foglalhasson magának revírt. Jelentősebb odútelep létrehozása már évtizedes terv.

A birtokon is tervezem már vagy 15 éve, de egy saját odútelepről már kamaszkorom óta álmodozom.

A telepítéssel máris késében vagyok, hisz annak ideális időpontja az ősz, de jobb későn, mint soha. Természetesen nem késlekedtem volna, ha vannak gépeim vagy megfelelő minőségű madárodút könnyű szerezni olcsón, esetleg olyan vastag a pénztárcám, hogy könnyű szívvel veszek drága odúkat is tízesével. Mivel a fentiek közül egyik feltétel sem adott, csak hosszas kutakodás és szervezkedés után sikerült megoldanom a problémát. Ezen a piros hátú cinege felbukkanása óta dolgozom, de mivel gyengélkedésem is visszavetett, csak most jutottam el odáig, hogy realitása legyen. Ám végre rendkívül olcsón szereztem remek odúkat (a festésüket én végzem), így az odútelepítés álma valósággá lett.

Az első odútranszport (Fotó: Centauri)

Összefoglalva az alábbiaknak kell teljesülnie április közepéig

  • A Zsúrlós és az Aranyos-oldal alsó felének kaszálása
  • Kb. 10 boglya megépítése a Zsúrlósón, és 5 boglya megépítése az Aranyos-oldalban
  • A Zsúrlós bevetése vörös kölessel
  • Az Aranyos-oldal vadparcellájának felülvetése búzával
  • Lessátrak beépítése 2-3 boglyába
  • Jelentős odútelepítés nemcsak a kertben, hanem az egész területen

 

Hóviharok hétvégén – a télies tavasz ezúttal kedvez nekem. A vegetációs időszak és a madarak költése is kitolódik, mindez nekem időt hagy a gyógyulásra és a szervezésre (Fotó: Centauri)

Az odúkról annyit érdemes megjegyezni, hogy mára mindössze 3 hasznavehető odúm maradt, mindhárom a kertben, így aztán csekély számú odú is jelentős előrelépés. Körülbelül 30 db odú már készen áll, sőt kiraktam már őket, és elvileg holnap kapok hozzá még 10 darabot.

A kaszálás elvileg 8-10 nap múlva kezdődik. Szóval ez már jóval több, mint terv. A birtok magasabb minőségű élőhellyé alakításának újabb fázisa már megkezdődött.

Készítettem egy új térképet, melyen a tervezett boglyák és odúk láthatók, utóbbiak típus szerint. Alapvetően én is a három főtípussal dolgozom.

  • A./ Kicsi odú kék cinegének, barátcinegének
  • B./ Közepes méretű odú széncinegének, csuszkának, mezei és házi verébnek
  • C./ Félig nyitott odú házi rozsdafarkúnak, vörösbegynek, barázdabillegetőnek és szürke légykapónak
  • D./ Nagy méretű odú seregélyeknek és nyaktekercsnek

  A térképek alapján nyomon követhető, hogyan haladnak előre a dolgok. Azokra a jelzésekre raktam piros kört, melyek megvalósultak már, s ahogy haladok, rakom majd a többi piros kört is. Remélem, sokat és hamar; s remélem úgy, hogy mindeközben egyre inkább kilábalok a betegségből is.

(A térképek jobb felső sarkán látjátok, melyik nap állapotait látjuk.)

 

Fogadjátok szeretettel a terveket is.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

     

    5 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Micsoda kreativitás, micsoda nagyívű terv! Ez hatalmas!💯
      Megvalósításához kívánok sok-sok erőt, teljes gyógyulást, mert elszántságbol nincs hiány.
      A legeslegjobbakat, Cen’!☺️☀️🦉🐦🌞

    2. Ez egy igazi “Paradicsom” lesz! 🙂
      Jut eszembe, egy kis konyhakertet nem tervezel? Nem csak divat, de rendkívül fontos is az önellátás a jelenlegi és sajnos várható helyzetben.

    3. Lívia dr. Zilahi

      Ámulok és bámulok, a következetes aprólékos szisztematikus tervek és azok megvalósítása lenyűgöző. Nem is vagy beteg Cen- aki ennyi mindent megcsinált a lábadozás alatt, nos az biztosan hatalmas belső tartalékokkal rendelkezik:-))) Erőben, terveben, kitartásban itt nincs hiány, elismerésem:-)))

    4. Szabó Mihályné

      Vírusos voltál, Cen’? Nagyon sok terved van, s szépen haladsz a munkával! Mielőbbi gyógyulást és kitartást kívánok a munkádhoz!

    5. Kálmán Péterné

      Jó, hogy újra itt vagy kedves Cen’!
      Gratulálok! Nagyszerű tervet álmodtál, és a kivitelezéshez is nagy lendülettel fogtál hozzá. Csak fokozatosan Cen’! Vigyázz nagyon magadra, hogy megvalósulhasson az álmod!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük