• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.11.03. Futkosó őzek, szoptató szarvasok

2020.11.03. Újabb öröm. Két napja sok felvételt hoztam a kertem alá visszatérő szarvasokról, majd átállítottam a vadkamerát videóra, hogy akcióban is láthassuk őket. Első éjjel nem jöttek fel. Ennek sok oka lehet. A felvételeken is látszik, rendkívül érzékenyek a zavarásra; feltételezem, hogy azokon az éjjeleken, amikor valami komolyan megzavarja őket, nem jönnek már fel a völgyből, csak másnap. Így történhetett most is. Vasárnapról hétfőre virradóan nem készült felvétel, és a takarmány is érintetlen volt,


ma reggelre azonban elfogyott minden, és 23 videó is készült. Ezekből most csak hármat hozok – újabb felvételek készítése után pedig majd videót készítek róluk a Youtube-ra.

Legalább három szempontból is boldogság a sok videó-felvétel. Most látjuk először ezt a 10-12 fős, zömmel anyákból és borjakból álló csapatot akcióban. Tegnap naplementekor 4 őz is felbukkant, kettő bak. Ennyi őzet együtt évek óta nem láttam a birtokon, két bakot egyszerre pedig talán sosem. Sajnos a videó nem elég jó felbontású ahhoz, hogy a bakokat értékelhessük, de ha maradnak itt, s jönnek rendszeresen, akkor tartok egy újabb fotós-időszakot is, ahol szebben látni őket.

Az alkonyati fények megzavarják a kamera szenzorait, a teljes világosságot és teljes sötétséget jól kezeli, de a köztes állapottal nem igazán tud mit kezdeni, ezért sajnos a gif is olyan lett, mint egy kiszínezett animáció; a lényeget azonban így is láthatjuk.

A szarvasokról kizárólag éjszakai felvételek készültek. Kettő emelik ki közülük. Az alábbin olyan jelenet van, amit nemcsak vadkamerán nem láttam soha, de élőben se: az egyik szarvastehén beállt középre, hogy megszoptassa az immár hatalmas, csaknem anyányi borját. Azt sem tudtam, hogy ezeket a szép szál borjakat szoptatják még. A legutóbbi felvételeken szembeötlő volt, hogy mennyit nőttek a borjak az utóbbi két hétben – ennek egyik oka az is lehet, hogy még mindig kapnak anyatejet.

szoptató szarvas

A harmadik felvétel csoportkép – remélem, ilyen felvételekből sokat kapunk a következő hetekben, talán hónapokban. Bár a tehenek és borjak, sőt a fiatal bikák is többnyire nagy békességben eszegetnek, legelgetnek, téblábolnak és figyelgetnek, azért néha vannak csörték. Itt épp azt látjuk, amikor az egyik anya odébb hessent egy másik anyát.

Remélem, örömötökre szolgáltak ezek a pillanatképek – s remélem, egyre többször, egyre izgalmasabb pillanatokba kukkanthatunk be.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    2020.11.01. Kertem alatt a szarvasok megvannak

         

    One Comment:

    1. Ibolya Nagy

      Istenem, de szépek!
      Hála érte, Cen’!🦌🤗 (soha jobbkor!)

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük