• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.10.13. Feljött a házhoz egy szarvasbika is

MÁR EGY HETE A KERT ÉS A KÖKÉNY-LIGET TALÁLKOZÁSÁNÁL ÁLL A KAMERA.

2020.10.13. Két napja, amikor végre sikerült szép felvételeket kicsikarni a vadkamerából a Boldog-boglyánál, említettem, hogy abban reménykedem, előbb-utóbb feljön egy szarvasbika is. Tegnapelőtt éjjel erős szél volt és eső, így a kamera mozgásérzékelője nem látta a szarvasokat, pedig azok aznap is feljöttek a kerthez, és becuppantották a napi adagot. Tegnap este ezért burát szereltem a kamera fölé, egy virágcserepet. Éjjel nem voltak heves esőzések, viszont nagy szélrohamok igen. Aggódtam, hogy a cserepet megbillenti, és az eltakarja majd a mozgásérzékelőt. A reggeli szélvihart látva két dologban biztos voltam: 1. A szarvasok ezen az éjjelen is feljöttek, a két napja fotózott tehén a borjával biztosan 2. Hiába borítottam cseréppel a kamerát, az erős szél miatt semmit sem vett.

Ehhez képest újabb jó felvételek születtek, és lett egy bika is.

Bár a kamera állásán igazítottam, hogy többet vegyen a Kökény-liget melletti nyiladékból, így azonban a boglya meg a takarmány túlságosan jobbra esett, ám szerencsére a bika járt és megállt a látómező közepén is.

Holnap délután elindulok Erdélybe, de lesz még egy éjszakám itthon. Igazítok a kamerán, és az indulás előtti éjszakán még bevetem. Szinte biztos, hogy holnap reggel is lesznek felvételeim. Talán már videóra állítom, erről nem döntöttem még. Aztán jön velem a kamera is. Ha minden igaz legközelebb medvéket vesz.

Fogadjátok szeretettel az alábbi képeket. Úgy tűnik, hogy a bika is engedi a borjút enni 😊

Több ilyen kép is készült, ahol megugranak vagy futkosnak. Nem tudom, mi lehet az oka ennek, talán megriadtak valamitől többször is (esetleg a kamera buráját zörgette a szél?)

De bármi történt is, szerencsére visszatértek. Szinte bizonyos, hogy ez ugyanaz az anya-borjú páros; talán már első alkalommal is ők voltak a fosztogatók.

A bika nem lentről, hanem jobbról jön be a képbe, vagyis nem a völgyből érkezett, hanem Juharos felől.

  Szerencsére kiballagott a nyiladékba, és ott szépen megállt. Ő nem Edward. Kicsit vékonyka az agancs, de a bika ettől még szép. Vele nem találkoztam még az idén. Őszintén szólva abban sem vagyok egészen biztos, hogy itt nem két bikáról van szó. Mintha az első képen erőteljesebb, idősebb bika lenne. Nincs mese, még több felvétel kell.   

 

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    2020.10.11. Végre tisztes vadkamerás felvételeken a szarvasok

    7 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Éhesek, szegények. A körülményekhez képest egész jó felvételek születtek és előbb utóbb megjön Edward is , ha nem is lesz itt a kamera.🦒☺️

      • A szarvasok ilyenkor még bőven találnak élelmet, de a szemestakarmány ritka kincs a számukra – ma éjjel újabb bikák érkeztek, hamarosan felrakom a képeket 🙂

    2. Szabó Edit

      Arra nem tudtam rájönni, hogy mit jelent a “lent”, hol lehet a “völgy”, amit emlegetsz.
      Talán a patakoknál?

    3. Selmeczy Anikó

      Izgalmas, kíváncsian várom a továbbiakat is . Anikó.

      • Én is – még sosem sikerült ennyi felvételt készítenem róluk, és most először sikerült őket egy helyre, ráadásul szinte a házhoz szoktatni őket. Úgy tűnik, hogy szépen gyülekeznek 🙂

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük