• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.10.06. Lebukott a Boldog-boglya fosztogatója – s egyéb ügyek

Tegnap alkony a nádban, odútelepítési-terv készítése közben 🙂

Megvan, ki fosztogatja a Boldog-boglyát

2020.10.06. De a felvételek igen rosszak lettek ☹ Jóval többet kellett várnom, mint gondoltam. ITT írtam arról, hogy megdöbbentő gyorsasággal fedezték fel természetvédelmi célú boglyáimat, kiváltképp a Boldog-boglyát. Úgy gondoltam, elég a hétvége, hogy a vadkamera lebuktassa a boglya fosztogatóit, de ma reggelig kellett várni az eredményre. Legalább hat alkalommal jártam a boglyánál a napokban, ám a kiszórt kukorica mindvégig érintetlen maradt. Ma reggelre viszont csaknem mind elfogyott. Nem kell magyaráznom mekkora izgalommal töltöttem le a felvételeket. Emlékeztek, három fajra tippeltem: fácán, szajkó, szarka. Hát egyik sem jött be.

A tettes egy őz vagy őzek.

Hidegek már az éjjelek, napnyugta után harmat lep el mindent, így a vadkamerát is. Ennek megfelelően gyakorlatilag csak egyetlen értékelhető felvétel készült. Gőzöm sincs arról, hogyan lehetne megakadályozni a kamera harmatosodását. Ráadásul, mivel kisebb termetű jószágra számítottam, túl közel áll a kamera. Ma újra bekukoricázom a Boldog-boglyát, a kamerát pedig őzre kalibrált távolságba teszem.

Inkább fantom, mint őz 🙁

 

Erdélyi körút

Talán láttátok már, kiraktam a főoldalra egy hírt: karanténkötelezettséget vezetett be Románia a Magyarországról érkezőkkel szemben. Szerintem joggal. Írtam is rögtön a szervezőknek, mire hamar azt a választ kaptam, hogy ez nem gond, megoldható. Hogy ez mit jelent, nem tudom még. A hír hallatán volt, aki rögtön vigasztalni kezdett, mire én mondtam, hogy nekem nem gond, itthon is a vadonban vagyok, s van dolgom és kalandom itt is épp elég. Most viszont, hogy egyfelől új rendelkezések léptek életbe, ugyanakkor úgy tűnik, sor kerül mégis a körútra, feszült lettem – amit munkával oldok fel egyelőre.

Facebook és honlap

Körülbelül péntek óta harmatgyengén muzsikál a Facebook-oldal, és ennek egy cseppet sem örülök. Tehetetlen vagyok. Nem először hozom szóba, mennyire kiszolgáltatott az ember ezeknek a felületeknek (és cégeknek); és ha valamit utálok, az a kiszolgáltatottság. Úgy tűnik, hogy átlagában eleve csak a kedvelők 2%-ának mutatja a bejegyzéseket (esetemben jóval magasabb ez a szám többnyire), viszont,

ha gyakran posztol valaki, akkor a Facebook ezt a számot is leveszi, s fokról fokra csökkenti. Épp ezért kénytelenek vagyok limitálni az Fb-posztok számát.

Meg kell találnom a Facebook és a honlap közötti ideális viszonyt. S ez nem könnyű. Egyedül ti könnyíthettek a dolgomon azzal, ha rendszeresen ajánljátok másoknak a cikkeket, kedvelitek és megosztjátok az Fb-posztokat, és hozzászóltok a tartalmakhoz. Elnézésetek kérem, ha néha kaotikusnak tűnik a „rendszer”, de nem azért kaotikus, mert én kaotikusnak akarom, hanem mert állandó bújócska és trükközés ez a felhasználó és a „szolgáltató” között, mivel a szolgáltató – ez esetben a Facebook – állandóan módosít a szabályokon, a logaritmusain, annak érdekében, hogy fizetésre kényszerítse a tartalomszolgáltatókat.

Odútelepítést-terv

Eddig is voltak mesterséges fészekodúim a birtokon, de jóval többre lenne szükség. Nem ártana már a télen is kihelyezni újabbakat, de legkésőbb februárban, a költési szezon előtt muszáj lépni ebben az ügyben. Így tegnap alapos terepbejárás után elkészült az első odútelepítés-terv. Erről sok fotó is készült 😊 Furcsa szám jött ki: 111 odúra volna szükség. Ez soknak tűnhet, de ne feledjétek, nem egy kiskertről van szó, hanem egy 11 hektáros birtokról, ráadásul én számolok azzal is, hogy két madárfaj esetében telepes költés is könnyen előállhat, vagyis 5-10, de akár ennél több pár is fészkelhet egyetlen fán. Ez a két faj a seregély és a mezei veréb. Ha a szükséges odúmennyiség felét kirakhatnám februárig, már boldog volnék.

Birtok és boglya-projekt

Mindemellett nagy kihívás most számomra, hogy hová, mikor iktassak be újabb kaszálást és szártépőzést, főként, ha elmegyek 10 napra Erdélybe. A terv az, hogy a júliusban lekaszált területeket ismét lekaszáltatom, jó idő esetén az elkészült 10 boglyát magasíthatnám, és talán újabbakat is emelhetnék. A kaszált területet mindenképp szeretném jelentősen bővíteni. A Zsurlóst teljes egészében szeretném lekaszáltatni, és a Fenyéres meg az Aranyos-oldal egy részét is. Ezeken összesen legalább 15-20 új bagolyboglya jönne létre. Az eddigi tapasztalatok s némi agyalás után arra jutottam, hogy a boglyák aljába kockabálákból kell alapot építeni; ez jóval több alkalmat nyújt a rágcsálóknak, egereknek, de kisragadózóknak is arra, hogy száraz, meleg helyen alakíthassanak ki maguknak tanyákat, telelőhelyeket. Boglyánként 6-8 ilyen bála volna ideális. Szóval, szereznem kellene valahonnan mondjuk legalább 150 kis szalmabálát. Mindezt november közepéig kellene lezongorázni.

Utolsó lépésként a patakparti parcellák szártépőzésre kerülnek, kivéve a nádasokat. Azokat lábon hagyom, mivel a téli madárvilág számára is fontos búvóhelyek.

ÉLŐHELY-TÉRKÉP

ÉLŐHELYTÉRKÉP

mezei veréb

Mezei veréb (Passer montanus) 2020.10.06. (Fotó: Centauri)

Madáretetés minden mennyiségben

Végül egy apró titok. A dolgozószobához épített madár-balkon szépen üzemel, és épp ma láttam vendégül először klasszikus magevőt, mezei verebeket. Kísérletezem cinkegolyóval is. Életemben először, és elsősorban az őszapók miatt. A madáretetős kérdőívekből ugyanis egyértelműen kiderült, hogy azokon az etetőkön rendszeres az őszapó, ahol cinkegolyóval is etetnek (rengeteg fotót kaptam erről). És már – ez volna az apró titok – dolgozom azon, hogy a madár-balkonról élő közvetítést adhassak Youtube-on.


Legyen továbbra is szép hetetek! Üdv: Cen’

Oszd meg másokkal is! Köszönöm

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    2020.10.02. Máris dübörög a Boldog-boglya!

    Románia karanténkötelezettséget vezetett be a Magyarországról érkezők számára

        

            

     

    3 Comments:

    1. Szabó Edit

      Érdekes, hogy a boglyafosztogatók köréből szinte teljesen kizártad a nagyvadakat. Annyira, hogy nem is szavazhattunk rájuk.

      Izgalmasan alakul az erdélyi utad! Hol erre leng ki az inga, hol arra. Én most már kivárom, hogy végül hol áll meg. 🙂
      A végső döntést mindenképpen neked kell meghoznod. Nem irigyellek érte.

      Próbálok én is egyensúlyt teremteni a fb és a weboldal között, ezért aztán hol ide írok majd hozzászólást, hol oda, hol az egyiket osztom meg, hol a másikat. Sajnos, az utóbbi időben az a tapasztalatom, hogy az én fb megosztásaimat is kevesebben látják, mint régebben. 🙁

    2. Engem most a web is megviccelt párszor, hiába kattintottam a kezdőlapon erre a posztra, mindíg a régebbi boglyás írásra vitt. Úgy tudtam megérkezni ide, hogy az oldalsávban Szabó Edit válaszára kattintottam.
      A fb.-on a megosztás funkcó semmit nem ér, a megosztott posztokat nem tolja a hírfolyamban az ismerősök szeme elé, bármelyik megosztási lehetőséget választjuk. Viszont kicsit jobban működik, ha a saját oldalra linket viszünk, miután néhány szóval beharangoztuk annak tartalmát. Nekem jelenleg ez a tapasztalatom.
      Ó, szóval az őzek ilyen éhesek, jól jön nekik az abrak tél előtt, több benne az energia mint a szénában. 🙂 Nem csak a boglya Boldog, de ők is azok lettek ennyi habzsi-dőzsi után. 🙂

      • Szabó Edit

        No, most én is ugyanúgy jártam a kattintgatás során, mint te, Edit, de rájöttem, hogy miért viccel meg bennünket a web – ahogy te írod.

        Az a helyzet ugyanis, hogy a főoldalon ha a címre kattintasz, akkor ide jutsz, viszont az alatta lévő hosszabb szöveg mögött is van egy – valószínűleg véletlenül ott maradt – link. Ha arra kattintasz, az a régi, 10.02-iki poszthoz visz. 😕
        Majd Cen’ biztosan orvosolja – feltéve, hogy ezt itt elolvassa. 🙂

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük