• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.09.08. Rövid, de emlékezetes hollóinvázió

Rövid, de emlékezetes hollóinvázió

2020.09.08. Sajnos, ahogy azt a videóban jeleztem is, valóban kérdéses volt, meddig tart a holló-Kánaán. Végül mindössze egy napot kamerázhattam. Délelőtt fotóztam a hollókat, akkor készült a most is hihetetlen mennyiségű, 595 fotó, délutánra pedig videóra állítottam a kamerát. Videó azonban már csak 54 készült, nem mintha holló kevesebb lett volna. Csak épp mivel állandóan dolgozott, lemerült a kamera. Korábban a nagy pelét próbáltam lencsevégre kapni, és bár az nem jött össze, hetekig figyelt a kütyü a terasz előtti bodzán, így már a töltöttsége eleve alacsonyabb volt.

Tartalék akksi nem lévén, kénytelen voltam lemondani az éjszakai felvételekről, holott az bizonyos szempontból izgalmasabbnak ígérkezett, mint a nappali „hollózás”.

holló gif

Gyakorlatilag bármiféle ragadozó felbukkanhatott volna, a vadmacskától kezdve a borzokon át a sakálokig. Utóbbi is reális opció, mivel az idén tavasszal a birtoktól mindössze 3 kilométerre elejtettek két példányt is. (Ha időm engedi, írok majd róluk, s arról is, miért lövik a sakálokat.)

Másik verzió az volt, hogy odatalálnak a zsigerekhez a vaddisznók, bár az utóbbi hetekben nem láttam a nyomaikat. Ugyanakkor az is igaz, hogy jó pár évig egyáltalán nem voltak, idén tavasszal viszont többször is összefutottam velük, és a túrásaikat is láttam.

Másnap reggel nem kis feszültséggel vittem le a völgybe a kamerát, immár feltöltött elemekkel, de hiába. A hollók még a völgyben mozgolódtak, de a zsigerek hiánytalanul eltűntek.

Nem kis csalódás volt. Videót is készítettem az ellenőrzésről, de azt hiszem nem ér annyit, hogy feltegyem. Mivel nem kevés zsiger maradt estére, valószínűtlennek tűnt, hogy mindet rókák hordták el. Vaddisznókra gyanakodtam, de bárhogy vizsgálgattam a talajt és a környéket, egyetlen nyom se utalt rájuk. Vaddisznók azért hagytak volna nyomot. Létezhet még egy lehetőség: amennyiben sakálok találtak oda, könnyen elképzelhető, hogy mindent eltakarítsanak úgy, hogy nyomokat sem hagynak.

Ez persze csak spekuláció – de van benne logika 😊 – mégis: lehet, hogy lemaradtam a sakálokról.

Egy okkal több, hogy megpróbálkozzam a hollók és egyéb ragadozók tervezett etetésével. Vannak ötleteim, de erről később, inkább mutatok felvételeket. Tudom, a zsigerek látványa, a vér vöröse nem épp az az idill, amit a természetszerető olvasók többsége elvárna, de ez van. Ez is a vadon. Vadászok nélkül is.

Nagy öröm, hogy ennyi holló van, főként annak fényében, hogy a holló nem volt mindig ennyire közönséges.

kapcsolódó

Téli időszakban, amikor a ragadozók és a hollók is a legszűkösebb hónapokat élik, különösen nagy lehet egy ilyen „maradványon” a forgalom. Meglátjuk, sikerül-e tenni valamit ezügyben is.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*

    Common raven (Corvus corax) holló
    GYERE VELEM VADKAMERA-ELLENŐRZÉSRE A "HOLLÓETETŐHÖZ"! KATTINTS A KÉPRE! 🙂
    2020.09.05.
    Slider

    Klímaváltozás és új fészkelő madárfajok Magyarországon

    KERT & VADON

    8 Comments:

    1. Szabó Edit

      Én örülök a vadkamera nappali felvételeinek! Hollót eddig csak képen láttam, videón nem. Sosem botlottam még olyan videóba, ahol hollókat látni, szándékosan pedig sosem kerestem olyat, bevallom.
      Nagyon szép madarak, különösen a színük tetszik és az, hogy tetőtől talpig – pontosabban a csőrük hegyéig 🙂 – csillogóan feketék. Már értem, hogy miért különböztetik meg a fekete színben a hollófeketét. 🙂

      Azon a felvételen, ahol a róka is feltűnik – ahol elfut egy kitépett darab konccal -, látszik, hogy a hollók nem is olyan kis termetű madarak ám.

    2. Ibolya Nagy

      Az imént olvastam a remek ” Ritkább volt, mint a fehér holló…posztodat, ugyanazt írhatnam ide is, szóval drukkolok, hogy költözzenek hozzád minél többen!
      De jó lenne!☺️

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük