Frissítés: Egyre nagyobb a madarak agya

madarak agya

Egyre nagyobb a madarak agya


A madarak agya a testméretükhöz képest nagyobb lett az utóbbi hetven millió évben végbement evolúciós változások eredményeként – számol be egy nemzetközi kutatásról a Debreceni Egyetem. A vizsgálat a madárfajok eddigi legátfogóbb és legrészletesebb családfáját tette közzé a Nature folyóiratban. A munkában a Debreceni Egyetem evolúcióbiológusa, Székely Tamás, és Liker András, a Pannon Egyetem evolúcióbiológusa is részt vett.

A madarak a nagy túlélők

A tanulmány végigköveti a madarak törzsfejlődését a dinoszauruszok korában élt első korai madaraktól a ma élő fajokig. A törzsfát 363 madárfaj teljes genomszekvencia-adatainak összegyűjtésével állították össze, ami 218 rendszertani családot, az összes madárcsalád 92 százalékát képviseli. A genomadatokat a madarak különböző anatómiai sajátosságaival, például a test- és agymérettel elemezték együtt, amelyek viselkedésbeli és ökológiai tulajdonságokhoz kapcsolódnak. 

A kutatás a világ egyik

legnagyobb genomszekvenálási projektje, a Bird 10 000 Genomes (B10K) része, amely 13 ország 49 intézményének, valamint a cikk 52 társszerzőjének együttműködésében valósul meg. A projekt vezetői Josefin Stiller (University of Copenhagen, Dánia), Siavash Mirarab (University of California, Egyesült Államok) és Kuocsie Csang (ZJU, Kína).

A kutatócsoport megállapította, hogy a genomadatok alapján rekonstruált törzsfa nagy vonalakban megegyezik a korábban feltételezettekkel, azonban a madarak evolúciójának eddig ismeretlen részleteit is feltárja. Kiderült például, hogy a madárfajok száma robbanásszerűen megnőtt, miután a dinoszauruszok kipusztultak 66 millió évvel ezelőtt. Az új madárfajok betölthették azokat az üres ökológiai élettereket (niche-eket), amelyek a földi élet nagy részének kipusztulása után keletkeztek.

Egyre okosabbak a madarak – de miért?

A kutatás azt is megmutatta, hogy a madárfajok testmérete az idők során kisebb lett, azonban az agyméretben gyors növekedés következett be, ami a mai napig tart. 

“A madarak átlagos testmérete az evolúciós változások során csökkent, de a testtömeghez viszonyított agyuk megnőtt, ami a kognitív képességek fejlődésére utal. A madarak valószínűleg intelligensebbé fejlődtek – mondta Székely Tamás, a DE Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet professzora.

A kutatás másik magyar résztvevője, Liker András szerint a nagyméretű agy az összetett társas viselkedés, a lenyűgöző változatosságú madárének, de egyes fajoknál a kifinomult eszközhasználat kialakulásával is összefügghet.

A kutatók azt is megvizsgálták,

hogy a különböző genommintavételi módszerek milyen hatással vannak a törzsfa pontosságára: 150 ezer genomrégió elemzésével kimutatták, hogy mind a nagy mennyiségű genetikai szekvencia, mind a taxonómiai változatosság nagy részét reprezentáló mintavételezés fontos a nagyjából 10 ezer ma élő madárfaj evolúciós történetének pontos feltérképezéséhez.

Kuocsie Csang szerint a madárcsaládok most elkészült törzsfája a valaha használt legteljesebb genetikai adatokon alapul, ami lehetővé tette számos, korábban bizonytalan rokonsági kapcsolatokkal rendelkező madárcsoport pontosabb és megbízhatóbb elhelyezését. A törzsfa fontos eszköz az ornitológiai és általában a biológiai sokféleség kutatásában, amely a jövőben szilárd gerincként szolgálhat az összes ma élő madárfaj evolúciós történetének feltérképezéséhez – emelte ki.

Forrás: MTI, kép forrása: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több agy

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Emberi agysejtekből építenek számítógépet

Miközben egyre inkább beszivárog a hétköznapjainkba a mesterséges intelligencia, kutatók egy csoportja szerint egy napon a gépi rendszereket is felülmúlhatja egy másfajta intelligencia…Tovább

1 hozzászólás

  1. Ez biztosan így is van.
    Ámulatba ejtő, hogy mi mindenre képesek!🕊🦉🐦‍⬛🐦🦜💚

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük