2020.04.24. Séta egy honlap belsejében

Centauri honlapja

Kimondottan boldog vagyok attól, hogy nem egy bizonyos réteg számára olvasható az oldal, mondjuk elsősorban a fővárosiak számára. Főváros és vidék egyaránt olvas


Lejjebb sok térképpel és diagrammal 🙂
2020.04.24. Az utóbbi 10 napban nemigen hoztam híreket itthonról, egyrészt mert a betegség miatt sok mulasztást kellett pótolnom, másrészt sokat írtam, s nem csak a honlapra. Tegnap is jeleztem már, hogy várhatóan ezen a hétvégén megjelenik egy karantén-írásom. Ha kijön, rögtön jelzem 😊 Bár ez az időszak számomra is több bizonytalansággal terhelt, de inspirál a jelenlétetek.

A jövő héten már folytatom a gátépítést, a vadkamerázást, ám addig is szeretném nektek megmutatni a honlapot „belülről”, többek között azért is, mert jelentős a szerepetek abban, amit én belülről látok.

A honlap nem olyan interaktív felület, mint a Facebook, ezért ti alig-alig észleltek valamit a változásokból; abból például, hogy újabban sokkal többen vagyunk. Az utóbbi egy hónapban háromszor annyi olvasó lett, mint korábban, és ami külön örvendetes (megtisztelő is), hogy nagyon megszaporodott azok száma, akik napi rendszerességgel látogatnak ide. Az abszolút számokról annyit, hogy jelenleg havonta több mint 6.000 látógató olvas itt, de olyan stabilan és meredeken emelkedik ez a szám, hogy ha nem lesz trendforduló igen hamar elérheti ez a szám a 10.000-et is. Ez persze elenyésző a nagy hírportálok forgalmához képest, viszont szép teljesítmény egy ilyen kicsi, szerzői oldaltól. Fontos hozzátenni, hogy mindezt Facebook nélkül (ott ugyanis továbbra sem férek hozzá az oldalaimhoz).

A honlap fennállásának történetében sosem olvasták ezt az oldalt ennyien, ezért is gondoltam, hogy kicsit körbevezetlek titeket a honlap belsejében – az analitikában.


Tudjátok, szeretem a számokat (is), ma éjjel például kiszámoltam hány ember eszik annyit egész életében, amennyit egy kék bálna élete végéig. 😊 Ezesetben nemcsak a számok szeretetéről van szó, hanem arról is, hogy a számok nagyon beszédesek. Hozzá kell tenni: a forgalom növekedése részint abból fakad, hogy a karantén-helyzet miatt több idő jut olvasásra. Egészen biztos, hogy minden portál forgalma megugrott az utóbbi hetekben. Abban kevésbé vagyok biztos, hogy ilyen mértékben. Külön öröm, hogy hiába csúszok bele olyan balesetekbe, mint a franciaországi út, ahol elmentem az óceánig, hogy írhassak róla, de aztán internet nélküli hetek jöttek, így a forgalom is zuhant, de amikor feléled a honlap, a korábbi olvasók is visszajönnek, méghozzá rendkívül gyorsan.
Ha evidenciákról is írok, elnézést, de talán nem mindenki tud ezekről. Nem mindenki tudja, hogy egy honlaphoz jó esetben analitikai rendszer is tartozik, mely állandóan figyeli a forgalmat, és izgalmas statisztikákat készít. Nem kell aggódni, személyes adatokat nem lát az ember, nem tudom megmondani például, hogy pontosan ki olvasott egy cikket, de azt például látom, hogy melyek a legolvasottabb cikkek, melyik településről érkezik a legtöbb látogató, és így tovább. Nos, akkor nézzünk pár dolgot, a teljesség igénye nélkül.

A legbeszédesebb természetesen az, hogy mennyien látogatják a honlapot.


Ezen a grafikonon azt látjátok, hogy 2019 júliusától miként alakult az aktív felhasználók száma. Hosszú kihagyás után augusztustól frissült a honlap rendszeresen, s attól fogva ingadozva bár, de dinamikusan növekedett, egészen a máltai útig. Ott dobott rajta egy nagyot, hogy pár napra visszakaptam a Facebook-oldalaimat, majd miután a Facebook-kapcsolat szinte ugyanazzal a lendülettel el is veszett, majd Franciaországban megszűnt az internetkapcsolat is, hatalmasat zuhant a forgalom.

Ami meglepő: ezt követően azonban törések nélkül és valószínűtlenül meredeken emelkedett olyan magasságba, ahol addig sosem járt. Most minden nap újabb rekordot állít be, holott a máltai út előtti csúcs is abszolút rekord volt a honlap életében.

Még érdekesebb, ha megnézünk más kimutatásokat is. Kezdjük néhány térképpel – merthogy a térképeket szintén szeretjük.

A fenti térkép nagyjából 30.000 olvasó térbeli eloszlását mutatja Magyarországon. A kalibrálásnál látható 12.531-es szám a legnagyobb értékre utal, vagyis ennyi látogató érkezik a legforgalmasabb helyről, Budapestről. A 30.000 látogatóból tehát 12.531 budapesti. Amit nagyon szeretek ebben a térképben: az arányos eloszlást! Természetes, hogy Budapestről olvasnak a legtöbben, ugyanakkor ez az eloszlás arányosnak, egyenletesnek mondható, és látszik, hogy az ország jelentős részét lefedi.

Kimondottan boldog vagytok attól, hogy nem egy bizonyos réteg számára olvasható az oldal, mondjuk elsősorban a fővárosiak számára. Főváros és vidék egyaránt olvas – még egyszer mondom: ez nagy öröm nekem.

Annál is inkább, mert korábban Főváros-centrikus volt inkább. És azért is, mert – fogalmazzunk így – marketing szempontból ez a honlap tökéletesen reménytelen vállalkozás, hisz ennyire színes tartalommal lehetetlen megcélozni bármiféle célközönséget. Mégis van egy célközönség. Azok, akik nyitottak sok irányba. Természetesen ilyenek viszonylag kevesen lehetnek, mégis a térkép alapján úgy tűnik:

nyitott, kíváncsi, sokszínűségre vágyó olvasók mindenütt élnek!

Még inkább ez a kép bontakozik ki akkor, ha nem a felhasználók eloszlását nézzük meg, hanem azt, hogy mennyit olvasnak az adott helyeken.

A fenti térképen azt látjátok, hogy az olvasók mennyire aktívak. Itt az eloszlás még inkább kiegyenlített, és ha valami megállapítható, akkor elég egyértelmű: a vidéken élő olvasók rendkívül alaposak és „mindenevők”. A prímet természetesen a vidéki nagyvárosok viszik.

Talán érdekel titeteket, hogy mely városokban a legolvasottabb ez az oldal.

Íme, ezt is meg tudom mutatni – itt is nagyjából 30.000 felhasználó adatainak feldolgozása során kialakult sorrendet láthattok (a felhasználók-olvasók összlétszáma ennél természetesen jóval több).

De mi a helyzet külföldön?

Itt számos térképet hozhatnék, de nem akarok túlzásokba esni. Az biztos, hogy jelentősen megnövekedett az utóbbi hónapokban a külföldi vagy külföldről idelátogató magyar olvasók száma. Különösen Erdélyből (de Bukarestből is) és az Állomokból érkezett sok új olvasó. Jó ideje már, hogy nincs is talán olyan ország, ahonnan ne kattintottak volna már rá az oldalra, de ezek között nyilván sok a véletlenszerű találat is. Ugyanakkor bizonyos régiókból, városokból rendszeresen és viszonylag sokan olvassák az oldalt. Az Államokban például Chicago jeleskedik, de természetesen Európa áll az élen, azon belül is érdekes eloszlás látszik a francia-német térség tekintetében.

Ez a térkép nem mutatja Anglia vagy Olaszország forgalmát, csak a német nyelvterület, Franciaország és a Benelux-államok forgalmát. Szembeötlő, hogy a honlap olvasóközönsége mintha kiterjedne a német nyelvterületre is. A felhasználók számát tekintve Párizs tűnik a legerősebbnek (ebben a nézetben 352 felhasználóval – ez csak egy rövidebb időszak analitikája), utána Bécs és Berlin.

Tovább árnyalja a képet, ha – a magyarországi helyzethez hasonlóan megnézzük, mennyire aktívak ezek a felhasználók?


Talán túl kicsi a három térkép együtt, de a lényeg azért jól kivehető így is. Az első térkép ugyanaz, amit először mutattam. Organikus forgalom alatt azt értjük, amikor egy olvasó például a Google-ban keres valamit, és ott talál rá az oldalra. Itt is a német nyelvterület és a Benelux-államok dominálnak (Párizs ebben az összehasonlításban már szinte jelentéktelen, Bécs viszont még jobban hasít). De ami a legfontosabb és legbeszédesebb: mennyi a visszatérő felhasználó? – vagyis milyen azok eloszlása, akik nem csak véletlenszerűen járnak a honlapon, hanem visszatérnek, esetleg rendszeresen olvassák is. Ez a legszebb.

Úgy tűnik, hogy Ausztriából, Svájcból, Németországból, Hollandiából és Belgiumból rendszeresen, és viszonylag sokan olvassák.

Ugyanez elmondható (bár ezeket újabb térképre már nem gyűjtöm ki) Angliára, Dániára és Svédországra. A déli országokban valamivel kevesebb a felhasználó.
Itt egyértelműen a külföldön dolgozó magyarokról van szó. Ez magyarázza azt is, hogy Franciaországból alig érkezik olvasó. A magyarok jellemzően nem ott vállalnak munkát.

Németországon belül külön érdekesség, hogy határozottan a nyugati rész, a volt NSZK területe dominál.

A magyarországi helyzethez hasonlóan, Nyugat-Európából is tudok hozni egy statisztikát. Ugyanabban az időszakban, amikor Magyarországon kb. 30.000 olvasó jött, ebből a térségből 1.500. Ennek alapján a városok sorrendje az alábbi.

Talán ezeknél is izgalmasabb annak vizsgálata, hogy milyen csatornákon érkeznek ide olvasók – hisz ez egy „hátrányos helyzetű” honlap,

amennyiben a legforgalmasabb csatornákon (pl. Facebook) nem érheti el a potenciális olvasókat. Ez voltaképp igen kemény elszigeteltséget jelent az internet világán belül. Ez a karantén ráadásul most már lassan 2,5 éves. Mégis brutális változások láthatók az alábbi kördiagrammokon.

honlap forgalomnövekedés

Az első diagramm 2019. januárjától összesíti az adatokat, a második 2020 első negyedévét mutatja, a harmadik pedig az utolsó hetet.

A zöld mező jelzi, mennyi olvasó érkezett a Facebookról. A változás rendkívül látványos – a növekedés. Mindez úgy, hogy továbbra sincs Facebook hozzáférésem,

továbbra sem érem el azt a több mint 10.000 embert, akik ott követnek, vagyis azt a pár 100.000 embert, akik követés nélkül is (a megosztások által) láthatnák a bejegyzéseimet. És itt jön a lényeg. Ez nektek köszönhető. Annak, hogy bár az oldal elszigetelt, hírét viszitek minden alkalommal, amikor egy írást megosztatok a Facebookon, és mivel sok új olvasó van az oldalon (ezt láttuk az első diagrammon), szerencsére egyre több helyen osszák meg a cikkeket.

Ezért nem győzök újra meg újra köszönetet mondani.

És ha már itt tartunk: ezen már akár az is múlhat, hogy konkrétan egy online-regény elindulhat-e a közeli jövőben. De erről egyelőre csak ennyit. Továbbra is arra kérlek titeket, hogy osszátok, amit csak lehet, és vigyétek be az írásokat olyan Facebook-csoportokba is, ahol egy adott írás aktuális vagy érdekes lehet.

Említésre érdemes még az organikus forgalom, vagyis az, hogy a honlap egészen jól teljesít a keresőkben.

Előfordul, hogy bizonyos témákban egészen nagy portálokat is leköröz a Google-ban. Hogy ennek mi az oka, nem tudom, de jó, hogy így van.
Végül az sem utolsó kérdés, hogy voltaképp kik az olvasók? Kik olvassák ezt az oldalt leginkább? Annál is inkább érdekes ez, mert az utóbbi hónapok ebben is jelentős változást hoztak.

A két ábrán a két legfontosabb paramétert látjátok: az életkor és a nemek szerinti megoszlást.

Ami az életkort illeti: hasonló változás ment végbe, mint területileg. Ahogy a magyarországi eloszlás is kiegyenlített lett, arányosan és komoly súllyal vannak jelen a budapestiek és vidékiek is, úgy a korosztályok is kiegyenlítetten vannak jelen. Korábban is a 25-44 év közöttiek dominálták a tábort, újabban azonban egyrészt erősen feljöttek a fiatalok (csatlakozott a 18-24 közöttiek csoportja), másrészt – és ez igazán érdekes – megerősödött a 65 felettiek jelenléte is.

Tehát egyszerre nyitott a honlap a két egymástól legtávolabb eső korcsoportok felé. És én ennek nagyon örülök.

Ami a nemeket illeti, bár a hölgyek viszik a prímet továbbra is, azért jelents átrendeződés szemtanúi lehetünk. Korábban a hölgyek aránya 80% fölött járt, most csak 65%. Hozzá kell tenni, hogy az irodalmat olvasók 87%-a eleve nő, voltaképp nélkülük az irodalom már rég halott volna. Ha megnéztek más szerzői oldalakat, mondjuk a Facebookon, ez látszik is. Sajnos a férfiak kevésbé olvasnak irodalmat vagy szépirodalmat.

Mentségükre mondom – és ezt szintén látom az analitikában – ha olvasnak, alaposabban olvasnak.

Ez abból látható, hogy több oldalt olvasnak el, és több időt töltenek az oldalon. Ugyanakkor szemérmesebbek. Jóval kevésbé interaktívak, ezt pedig abból látni, hogy a hozzászólásoknál a férfiak kevésbé tüntetik ki magukat.
Remélem, számotokra is érdekes volt ez a kis „séta”. A köszönet mellett továbbra is azt kérem, támogassátok ezt az oldalt aktívan, osszátok meg cikkeit, szóljatok hozzá továbbra is, kritizáljatok, adjatok javaslatokat, küldjetek linkeket.
De ami ennél jóval fontosabb: vigyázzatok magatokra és egymásra! Barátsággal: Cen’
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

Email cím*


Melyik a legnagyobb állat a Földön?

A honlapról, régi és új olvasóknak

Legnépszerűbb, legolvasottabb oldalak – 90 napos best of – 2019.11.11.

2020.04.15. A százszorosába is beletőrődünk majd

SZÍNNEL-LÉLEKKEL

Madarakról mindenkinek

 

4 Comments:

 1. Szabó Edit

  Ez nagyon érdekes volt! Köszi! 🙂
  Azt hiszem, az analitika tanulmányozásával sok időt el lehet tölteni.

  Én azt is leszűrtem belőle, hogy az oldalad látogatottságát az író-olvasó találkozók is befolyásolhatják. 🙂 Szerintem nem véletlenül magas a látogatottság Erdélyben, vagy pl. Kaposváron, ami Budapest után a második a magyarországi városok között.

  Az viszont érdekelne, hogy honnan vesz az analitika olyan felhasználói adatokat, mint a nem vagy a kor? A Facebookról idelátogatóknál még el tudom képzelni, de a többieknél?

  • Lehet, kiábrándító leszek, de az író-olvasó találkozók nemigen befolyásolják. Jól emlékszem, hogy Kaposvár valami okból már a találkozó előtt is az élen állt. Elképzelésem sincs arról, hogy miért.

   Az erdélyi találkozók – kettő is volt – emelték onnan a látogatottságot, de drasztikusan az utóbb 1 hónapban nőtt meg. Ezt sem tudom, mitől. Ha jól emlékszem az olvasóknak már több mint 10%-a erdélyi. Voltak napok, amikor egyfajta “invázió” volt Erdély felől 🙂 🙂

   Azt meg nem mondom, honnan ismeri az analitika a nemek vagy korosztályok arányát. 🙁

   • Szabó Edit

    Ezek szerint rosszul gondoltam. 🙁
    Nincs mindig magyarázat rá, hogy miért változnak meg az adatok egyik vagy a másik irányba. Pláne, ha hirtelen történik a változás.

    Mondjuk Chicagót is lehetne azzal magyarázni, hogy ott nagyon sok magyar él, de érdekes lenne tudni, hogy hogyan találtak rá az oldaladra.

    De mindenképpen érdekes lehet ezeket a grafikonokat böngészni. 🙂

 2. Kaposvárról ha itthon vagyok, többször is benézek ide- rendszeresen megosztom az írásaid, kedvelik az ismerőseim -különösen most- s nagyot dobbant a szívem amikor megláttam, hogy városom a második helyen van. Nyilván nem miattam van, de azért jó érzés, hogy a Te oldalad látogatók – és a könyveid olvasók is biztosan – sokan vannak innen:-)))Jajjj de nagyon várom a karantén írásod!!!
  Hidd el, ez az oldal felüdülés, annyira sokrétű, a daloló madaraktól a kék bálnáig, meg csodafától a szakácskönyvig minden itt van, a legszebb emlékeidről nem is beszélve(nagy kedvencem) s ne hagyjam le a zenéket sem meg a csodás fotóid. Szóval miért is ne lehetne Chicagoból is olvasód amikor egy komplett kulturális estét tölthet itt el :-)))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."
 • HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."