• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.04.02. Újdonságok és „régiségek”

Centauri kameraellenőrzés

…így talán nem csupán arról szól, hogy „egyeseknek milyen jó karantén idején is”, hanem arról, hogy az egyik életmód rendkívül sebezhető, s nincsenek tartalékai, míg a másik kevésbé sebezhető, és tartalékai is vannak…


Kihagytam április elsejét – nem volt vicces, cseppet sem. De mi az mostanság? 31.-én, tök váratlanul bedobta a törölközőt az egyik lábam, lesántultam, nem is akármennyire, ettől persze még – ha kamerát ellenőrizni meg gátat építeni bajos is – írni lehet, ha mondjuk nem látja az ember nyugalmi helyzetben is a galaxis összes csillagát forogni az elméjében és a test minden rohadt kis ízében. Erről ennyit.

Ám előtte még tettem egy kört, igaz akkor már meg-megbicsaklott a láb alattam, mint aki úgy dönt, hogy nem szeretne tovább tartani. De!

Felhoztam még pár képet a völgyből, s olyasmiről is, amit eddig nem mutattam, s szóba sem hoztam, holott van azért itt a borzváron kívül is olyan, ami eddig nem volt még.


Ösvény a gáthoz

De mielőtt erre rárepülnék, egy mulasztás pótlása. ITT írtam arról, hogy többévnyi tervezgetés, kísérletezés után hozzá láttam egy komolyabb duzzasztáshoz a patakon. Arról viszont csak írtam, hogy a „művet” végül földdel is megerősítettem, fotóm viszont nem volt róla. Tegnapelőtt lőttem párat. Íme.



 

Ahogy a képen látható, egyrészt elég masszív építmény lett, a vizet fogja, ugyanakkor a víz nem bukik át fölötte, tehát részint alatta, részint a szélein szivárog tovább. Ez egyelőre nem gond, de azt is jelenti ez, hogy csak akkor duzzaszt a felső szakaszon rendesen, ha nagyobb a vízhozam, mint a szivárgás keresztmetszete. Így alacsonyvízszintnél megszűnhet a duzzasztóhatás. De ez csak átmeneti állapot.

A gátam nincs még készen. További földrétegek kerülnek rá (ha visszakapom a lábamat), s akkor két dolog történhet.

Az egyre növekvő súly alatt az egész gát megroggyanhat, a mélyebben lévő hézagos részeket összepréselheti a ránehezedő súly, így a szivárgás csökkenhet vagy akár meg is szűnhet. A gátat tehát addig kell magasítanom, míg a tervezett vízszint magasságáig el nem ér – ez nagyjából 40-60%-al magasabban kell legyen a mostaninál. Előfordulhat, hogy a többlet föld súlya nem elég ahhoz, hogy megroggyantsa, összepréselje a gát alját, de úgy gondolom, az sem gond. Ha elértem a megfelelő magasságot, akkor a gát felső oldalát kell betöltenem földdel – ez jelentős többletmunka lesz, de ha kész, feltehetően olyan tömegű és szilárdságú gátat kapok, mely nemcsak alacsonyvízszintnél duzzaszt vissza, hanem áradás esetén is a helyén marad.


Ami viszont új. Íme, egy klasszikus, gyönyörűszép vadetető. Ilyen nem volt még nálam.

Előfordult, hogy kukoricát raktam ki vagy nyalósót, de igazi vadetető még sosem üzemelt nálam. Hát mostantól igen, speciálisan őzetető, benne friss szénával és nyalósóval, a patak közelében, ahol ihatnak is. Mindig mozogtak itt őzek, vadkamerával is készítettem róluk felvételeket (ITT), de ennyien nem jártak itt soha. Két hete körülbelül egy legalább nyolc fős csapatot vertem fel a kis égererdőben. A nagy terv az lenne, hogy az etetőhöz is rakok egy kamerát. Talán emlékeztek páran, ősszel is két kamerával dolgoztam, csakhogy nincs elég akksim, boltba meg nem járok. De igyekszem beszerezni valahogy akksikat, és akkor talán új felvételek készülhetnek „klasszikus vadakról” is, őzekről, és szarvasokról – ugyanis utóbbiak is sokan mozognak a területen.

A legforgalmasabb ösvény épp a borzvár közelében található. Ezért tegnapelőtt a borvárnál leszereltem a kamerát, és úgy 50 méterrel arrébb, a birtok szélében, e forgalmas ösvényre állítottam.


View this post on Instagram

Borz itthon

A post shared by Centauri (@centaurithewriter) on

Úgy terveztem, hogy pénteken – vagyis holnap – ellenőrzöm először, de kérdéses még, hogy képes leszek-e odáig lebotorkálni. Meglátjuk. Mindenesetre ennyi vad nem mozgott itt még, s nemcsak a borzvárról van szó, a sok őzről és szarvasról, de újabban vaddisznók is vannak. Hat napja a gát mellől, a nádasból ugrasztottam meg négy süldő disznót.

A kamera tehát jó eséllyel vehetne többféle vadat is.


Új helyen a vadkamera 🙂

Ennyit szerettem volna elmondani, megmutatni. Amúgy pedig várom nagyon az igazi tavaszt. Az első karantén-posztnál arról írtam (ITT), hogy karanténnaplót írni egy olyan helyről, amiről a többség csak álmodozhat ezekben a hetekben, akár ízléstelen is lehet, részvéttelennek tűnhet vagy cinikusnak. Egyetlen mentségként az szolgálhat, ha ezek a beszámolók szokatlanul erős kontrasztot adnak például egy lakótelepi karanténnal összevetve – mert így talán nem csupán arról szól, hogy „egyeseknek milyen jó karantén idején is”, hanem arról, hogy az egyik életmód rendkívül sebezhető, s nincsenek tartalékai, míg a másik kevésbé sebezhető, tartalékai is vannak, mi több, egy ilyen necces helyzetben is képes fejlődésre; képes magasabb szinte hozni minőségét; nemcsak a mindennapok örömeit képes megtartani, nemcsak tovább srófolhatja azokat, hanem maradandó alkotására is képes.

Mindez viszont igazán jól akkor működik, ha végre itt a tavasz.

Mert itt a karantén elvileg nem jelent bezártságot – de azért a vissza-visszatérő fagyok mégis csak akadályozzák az embert a szabad mozgásban, leginkább abban, hogy élvezhesse e hely önmagában rejlő luxusát, leginkább abban, hogy kiszabadítsa e hely önmagában rejlő teremtő erőit.

Várom tehát, hogy vége legyen a télnek, ennek a kínkeservesen araszoló koratavasznak, s megérkezzen a nagy robbanás, a meleg, a fény és a virágok tömege. Úgy hírlik, jön is már, nem kell sokat várni – és akkor (sajnos) létrejöhet a sokat emlegetett kontraszt is.

Vigyázzatok egymásra és magatokra!


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


A vadkamera felvételeit újabban a helyszínen töltöm le laptopra – így fele annyi a mozgás a borzvárnál, és nekem is csak egyszer kell lemennem 🙂

Feliratoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/koronavirus-jarvany-idejen-karantenban/2020-03-29-hogyan-hodits-karanten-idejen/

    http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/koronavirus-jarvany-idejen-karantenban/2020-03-19-ketelyek-es-kontrasztok-karanten/

    http://https://centauriweb.hu/archiv/konyha/palacsintasutes-francia-partoknal/

    http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/koronavirus-jarvany-idejen-karantenban/2020-03-26-mi-tortenik-borzvarban/

    http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/mi-a-koronavirus-3-mi-az-amit-biztosan-tudunk-a-jarvany-utani-idokrol/

    http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/vadfigyelo-vadkamera/2018-11-03-hasit-vadkamera/

    http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/szajko-blues/

    3 Comments:

    1. Szabó Edit

      Netán az a bizonyos jobb láb dobta be a törülközőt? 🤔
      Bármelyik is az, komolyan kellene venned a figyelmeztetést, és kicsit alacsonyabb fordulatszámon kellene pörögnöd. Legalább addig kíméld a lábadat, amíg megjön az igazi tavasz!

      Duzzasztógát-építéshez nem értek. Ám ha őz lennék, akkor most nagyon hálás lennék azért a szép vadetetőért. 🙂

    2. Ibolya Nagy

      Gyönyörű tavasz lesz, Cen’, – ott nálad!☀️☀️☀️🐰🦌🐸a
      fotókon már ott van az ígérete.🐦🌿🌼🌳
      Délután ránéztem a honlapra és frászt kaptam a Forest Gump – részlettől.
      Remélem csak túleroltetted szegény labadat, igazán kíméletlenül bántal vele. Kíméld, kérlek, vigyázz magadra!
      A vadetető csodaszép, saját munka?

    3. Délelőtt én is láttam honlapodon a Forest Gump
      részletet, sajnos rosszat sejtettem.
      Igaz, én csak tegnap olvastam, írásodban, jobb lábad gyógyulását.
      Nem hiszem, hogy Neked kellene mondani…Figyelj a jelekre!Állj!Lassíts!
      A vadetető,huhh…Milyen hálásak lesznek “gyermekeid”😊
      S még eszembe jutott,valami.
      Pár éve,Erdélyben,egy csodálatos Emma néni,míg felvitt szekéren az Esztenára, a gyógynövényekről, növények gyógyhatásairól mesélt.
      Lábra, fáradt lábra, izület..stb…Esküszik a káposztalevélre mézzel.
      A lábra rá kell tenni, s dunsztkötést alkalmazni.
      Egy próbát megér!Fűben, fában orvosság!
      Vigyázz Magadra!🌳🤠Pihentess!😊

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük