• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.10.20. Szarvasok filmen és szemtől szemben

szarvasok szemtől szemben

Szarvasok szemtől szemben – Screenshot a videóból (Centauri)

2021.10.20. BLOG – SZARVASOK FILMEN ÉS SZEMTŐL SZEMBEN

Kezdem a legfrissebbel és talán a legfontosabbal: este mutatok egy videót. Volt már rá példa, hogy valami bréking-szerű videóval jöttem a Youtube-on (a sivatagi pinty első magyarországi előfordulása kapcsán tavasszal ITT), mégis igazán a mai videó lesz az első brékinges videó, melyben egészen friss felvételt hozok. Készül a szarvasokról szóló kisfilm (talán nem is lesz annyira kicsi, elérheti a 30-40 perces hosszúságot is),

de azért rajtaütés-szerűen ki-kinézek az udvarra, a rétre, főként kora reggel, amikor az éjszakai munka után szükségem van egy kis felfrissülésre.

A szarvasbőgés lecsengett – bár két bika lelkesen bőg továbbra is, a birtoktól kb. egy kilométerre –, a szarvasok mozgása is jóval szerényebb, bár hozzá kell tenni, hogy talán csak nem látszik. A nappalok rendkívül megrövidültek, így a szarvasok aktív időszaka is egyre inkább a sötétség óráira esik. Júliusban, ha este kilenckor jöttek ki, akkor még akár filmezhettem is őket, most meg már késő délután sötétedik.

Mindezek ellenére vasárnap reggel épp csak kiléptem a kertből, épp csak elértem a Boldog-boglyáig, amikor belefutottam három szarvasba.

Időben vettem észre őket, így sikerült behúzódnom a boglya mögé, és onnan felvennem őket. Megláttak ők is, de nem tudtak velem mit kezdeni. A levegő nem mozgott, szagot nem fogtak, félig takarásban voltam, nem mozogtam én sem, vagy csak alig, épp annyit, ami a kamera kezeléséhez elengedhetetlen volt, így több mint 20 percig vizslattak engem, én meg őket. Soha az életben nem néztem farkasszemet szarvasokkal ennyire hosszan.

Ebből a 20 perces szemezésből este megnézhettek 6 percet. Szép lesz nagyon, azt hiszem. A Patreonosoknak pedig már feltöltöttem egy 10 perces verziót is. Egyelőre még nem nézhető, de egy-két napon belül közre bocsátom a hosszabb verziót is, este pedig a rövidet osztom meg mindenkivel.

És ha már bejelentkeztem, némi magyarázat arra, miért tűntem el kissé. Vadul készítem a szarvasokról szóló kisfilmet, napi 18 órát dolgozom rajta immár lassan 10 napja. Talán említettem már, hogy jó pár dolgot megreformáltam az utóbbi fél évben, láthattátok az irányt a beharangozóban ITT,

többek között teljesen új programokkal dolgozok, amiből az is következik, hogy megint újra tanulom a szerkesztést. Bevallom: hetekig, sőt hónapokig úgy hittem, ezen elvérzek, ez már sok nekem, nem fog menni, elfáradtam abban, hogy minden apróságért heteket kell küzdenem, hogy gyakorlatilag semmi sincs meg abból, amire a megfelelő minőséghez szükséges, és azt is éreztem, hogy annyira új pályára tévedtem, ahol kimerülni látszik a rugalmasságom, a kíváncsiságom, az alkalmazkodóképességem. Arra is gondoltam, hogy talán „kiöregedtem” már bármiféle újítás és haladás lehetőségéből. Bátran írom ezt, mivel túljutottam a nehezén. Nem kevés küzdelem árán, de azt hiszem, elkapott a filmkészítés, a videózás íve, és még ha nem is száguldok, de már egyfajta ritmust képes vagyok felvenni. Ez persze koránt sem az a ritmus, ami üdvös volna, de erős ígéret arra nézvést, hogy pár hónap múlva már olajozottabban jönnek szép sorjában a videók is.

Itt vetem közbe: a videókat rendkívül fontosnak gondolom. Szerintem a videó és a kisfilm az a forma, ami tartósan megmarad a neten (a weboldalon mellet), de koránt sem arról van szó, hogy átnyergelek a Youtube-ra. Mindössze szeretném felhozni a Youtube-ot is a honlap szintjére, és ha ez is meglesz, akkor készen állok, elértem több évnyi munka utolsó fázisához, és már „csak” működtetni, használni kell ezeket a platformokat, és persze előtérbe kerülhet ismét az írás, az irodalom is.

Nem tudok elég intenzív hálával gondolni azokra, akik támogatják a honlapot, és akik támogatták az utóbbi háromnegyed év fejlesztéseit, a birtokon az élőhelyátalakítást vagy a Youtube-csatorna reformját. Tudom, a Patreon-oldal még mindig nem kínál soronkívüli tartalmakat, de ez is változik, most már valóban hamarost.

Ugyanakkor van még hiányosság bőven. Talán alig hihető, de a felszereltségem továbbra sem milliós nagyságrendű cuccokból áll, több százezer forintról sem beszélhetünk, ezért aztán például olyan nélkülözhetetlen kellékek is hiányoznak, mint például egy normális állvány. Egy 26 éves állvánnyal dolgozom, ami már újonnan is alsókategóriás volt, vagyis szélben lehetetlen felvételeket készíteni róla, egyenletes oldalmozgást végezni szintén reménytelen, egyáltalán: megállítani rajta a kamerát az is idegőrlő feladat, s ami a legkeményebb: a vadak, madarak rohadtul nem várják meg, míg nagy nehezen beállítom és rögzítem szegény szerencsétlen, rég kiszolgált állványomat. Szóval, támogassátok az oldalt továbbra is, és ha tudok jószándékú, nagylelkű emberekről, ajánljátok figyelmükbe az oldalt!

Ezer mesélnivalóm volna még, folyik az élőhelyreform is, van némi remény arra, hogy soha nem látott madármozgás lesz nálam az idén, bővül a vadföld, sok meglepetéssel készülök, voltam forgatni külső helyszínen is (a szarvasos film után hozom azt is), megyek újabb helyekre, időközben az oldal néhány támogatójával jártunk a Börzsönyben aranymosáson (felejthetetlenül szép emlék lesz ez nekem), és így tovább. Mi több, azt sem feledem, hogy közeledik a karácsony… Szerintem sokan tudják, mire gondolok most.

Köszönettel kívánom a legjobbakat! Üdv: Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

              

    6 Comments:

    1. Szabó Edit

      Ha a kíváncsiságod nem fogy el, Cen’, akkor a többi is meglesz!
      Örülök, hogy az alkotó akkor sem fog pihenni, amikor már készen van a nagy mű. 🙂

      (Ez a második mini Zafír-túra nem csak neked lesz ám szép emlék!! 🙂 )

    2. Holsky Péter

      Csak így tovább, előre, feljebb, messzebb – a karácsonyi csillagig (és azután is)!! Per aspera ad astra!

      Szembenézni a szőrös szépségekkel: szívmelengető 🙂

    3. Antal Anikó

      Kővé váltál kedves Cen’,hogy azok a folyton mozgó radar fülek nem vettek észre? nekem a fülek mozgásai voltak nagyon érdekesek. csodálatos élmény lehetett. én egyszer távolabb figyelhettem 2 borjú játszadozását – mint a gyerekek, úgy kergetőztek, cicáztak. leírhatatlan öröm volt számomra…

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük