• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.08.13. Kegyes az ég – Csillaghullás most!

csillaghullás

Illusztráció PIXABAY

Kegyes volt az ég tegnap éjjel. Jó előre jeleztem én is, mikor számíthatunk leginkább hullócsillagokra az idén nyáron. Meteorrajok érkezése sokunknak épp olyan ünnep, mint a szarvasbőgés ideje, tavasszal az első hóvirág, októberben a daruvonulás, ősszel a tarka lombok pompázása, a gombaszezon, télen az első havazás, és így tovább.

Augusztus 12. és 13. éjjelén lesznek a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai

A meteorrajok érkezését kinevezhetnénk az Univerzum ünnepének, napjának is. Talán ilyenkor érzékelhető a leginkább, hogy mekkora és milyen lenyűgöző az a foglalat, amiben a Föld ékköve ül.

Ilyenkor szembesülünk a legélesebben azzal, hogy míg a Föld valóban ragyogó ékkő a Tejút egyik ágán, az Univerzum maga is pompás ékszer – a semmi karján. Hatalmas, és ragyogó.

Tegnap éjjel kegyes volt hozzánk. Nálam legalábbis. Egész nyáron egyszer sem volt ennyire nyitott az ég. Gyakran volt annyira párás a légkör, hogy még derült égnél is csak módjával láttam a csillagokat. Tegnap azonban teljes pompájában parázslott. Ritkán ad totális térélményt, de mintha még a kozmosz roppant tereit is érzékelni lehetett volna. A Tejút pedig… Full HD-ban, nagy felbontásban, szinte már bántó részletgazdagsággal szelte át az eget, és ebbe a nyitott, ragyogó űrbe – és itt az “űr” valójában nem ürességet, hanem letaglózó térségeket jelöl – jöttek a hullócsillagok, s nem is akármennyi. Néha percenként szelte át az eget egy-egy meteor, gyakran füstcsíkot húzva maga után.

Ebben a két napban van a csúcspont. Az ország nagy részén ma éjjel is  nyitva lesz az ég; a legnagyobb mozi; a csillagtár; érdemes tehát ma este is kifeküdni az ég alá. Hajrá – hisz csillagok szülöttei vagyunk mindannyian.

csillaghullás hold naprendszer univerzum

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider

     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

      

    3 Comments:

    1. Jó neked, ott semmi fényszennyezés! Én is kiültem tegnap éjjel a kert legsötétebb sarkába, és nem telt el 2 perc, baromi zúgással jött a szúnyoggyérítő földi masina. Fújta a cuccot rendesen, én meg húztam a csíkot befelé. 😀 😀

    2. Ibolya Nagy

      Isteni helyen laksz Cen’, mert megérdemled és ahogy leírod az élményt…, elképzeltem.
      Itt fojtó a lég, szürke volt az ég, kiábrándító!

    3. Messze voltam az Alföldön és olyan helyen, ahol csodás volt az égbolt, mindkét este vizslattam- 6 hullócsillagot láttam:-))).

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük