• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.04.05. Boldog Húsvétot!

2021. húsvét (Fotó: Centauri)

2021.04.05. Boldog Húsvétot!

Kedves Mindenki!

Mindenekelőtt, boldog húsvétot! Remélem, egészségben és jó kedvben töltitek a hosszú hétvégét. Használjátok ki, hogy ma még napsütéses időre számíthatunk, bár kissé borzongós, szeles, tipikus áprilisi hétvégénk van.

És lássuk a „szolgálati közleményeket”!

Három labda van a levegőben:

  • Vissza kell nyernem a hosszú betegség előtti energiaszintet és jólétet.
  • Pótolnom kell, ami a betegség miatt elmaradt
  • És versenyt futva az idővel/időjárással el kell végezni a birtok átalakítását

2021. húsvét (Fotó: Centauri)

Ami az egészségemet illeti, már egy hete szinte mindig jól vagyok. Néha meginog még bennem valami, de némi odafigyeléssel már egészen jól ellavírozok a gyógyító pihenések és a munka fázisai között. Reményre van ok, bizakodom is, amennyire lehet.

Az elmaradt penzumokról szeretnék külön is írni majd. Most csak annyit, hogy van, amit pótoltam már (pl. a borzvár-videó második részét ITT).

Viszonylag részletesen számoltam be arról, hogy az idén egyrészt folytatni szeretném a tavaly elkezdett boglya-programot, másrészt újabb elemekkel egészítem ki, minek köszönhetően 2021 tavaszán radikálisan alakul át a birtok. Az odúkolónia telepítésének befejezéséről beszámoltam már ITT, de azóta még jelentősebb változások történtek. Felvettem egy közel 1 órás videót is a Juharos-parcella átalakításáról, számos egyéb felvételt készítettem más parcellákban, ezek hamarosan felkerülnek a Youtube-csatornára. A boglya-program például négy hatalmas pocokvárral bővült, és kettő kisebbel, ma estére várhatóan további hárommal fog.

Új, április 3-án épült boglya a Kökény-liget alatt – egyben les is 🙂

Lesek épültek, szám szerint öt, köztük egy egészen komoly, hosszabb tartózkodásra is alkalmas lesházikó. Ezeket is mutatom majd. Azért is érdekes ez, mert jelenleg 42 szarvas mozog nálam rendszeresen (33 tehén és borjú + 9 bika), és 8 őz (3 öreg bak, 2 fiatal bak, és 3 suta). Róluk szeretnék HD minőségben szép videókat hozni, ez viszont les nélkül aligha lehetséges.

Ma, húsvét hétfőn kerül sor életemben először vetésre. Ma estére elkészül tehát a vadföld is.

Minderről szívem szerint óránként számolnék be, de választanom kell: vagy posztokat írok, térképeket és videókat szerkesztek, vagy versenyt futva az idővel és kihasználva a kedvező időjárást (és figyelve az egészségemre is), amikor tehetem, viszem előre a birtok dolgait, hogy aztán, amikor rossz időjárás jön (amint holnaptól az jön) vagy a munka dandárját elvégeztem már, szép sorban megmutassak mindent.

Óriási területeket tisztítok meg kézi erővel – fegyvereim egy vasvilla és egy gereblye, de megéri, meglátjátok!

Hatalmas reményekkel és lelkesedéssel tekintek az idei tavasz és nyár elé. Hiszem, hogy miután több mint egy hónap szinte teljesen kiesett az életemből, legalábbis a betegeskedés miatt csak amolyan pislákolás volt a korábbi időszakokhoz képest, most tartósan jó időszaknak kell következnie. Amit pedig elvégeztem a birtokon egészen más lehetőségeket nyit meg a számunkra. Számotokra is.

Szeretném megmutatni, hogyan lehet egy területet gyorsan, szinte a semmiből egy jóval magasabb minőségbe emelni.

Egy másik, teljesen új boglyales. Ez a második legnagyobb, ebből akár két személy is kényelmesen figyelhet, kémlelhet, fotózhat.

Menni fog, úgy érzem. A boglya-program például máris látványos eredménnyel járt. 5 napja jöttem rá, hogy egy egerészölyv-pár „rátelepedett” a birtokra, ami vélhetően már a tavaly létrehozott pocoktanyáknak köszönhető. A birtokhatártól mindössze 58 méterre építettek fészket, melyben most is zajlik a költés. A pár rendszeresen látható a területe felett, valamelyik nap a kertkapuról ugrott le az egyik szülő. Erről is szerettem volna azonnal hírt adni, de közben megindult a Juharos virágosítása, a kaszálás, az ültetés, a boglyák és lesek építése, és napnyugtára mindig úgy éreztem magamat, mint akit összevertek. Szó szerint jártányi erőm se maradt. Többször is odaültem a géphez, hogy írjak valamit, de éreztem – és sokszor jelzett a szervezetem is –, hogy lassan túlfeszítem a húrt, és hamar visszaeshetek az utóbbi hetek gyakran szánalmas állapotába.

Így elmaradtak a részletes beszámolók. Mert címszavakra redukálni mindazt, amit látok, tapasztalok, kár volna. Számomra is nagyon tanulságos, ahogy az élővilág reagál arra a drasztikus, de pozitív beavatkozásra, melyen most átesik a birtok.

A völgy látképe – így még nem láttátok. Itt készítem elő a vadföldet.

Új gerinces fajt találtam, új növényfajok jelentek meg, és újakat telepítettem be. Régi fajok tértek vissza, a látkép pedig sok helyen annyira megváltozott, hogy rá sem ismerni a birtokra. Sosem volt ekkora területen ennyire intenzív átalakítás.

Holnaptól téliesre fordul az időjárás. Egy nagy parcellában teljesen befejeződnek a munkálatok, és a vadföld is készen áll. Így a következő fázis előtt lesz alkalom arra, hogy képekkel, videókkal, térképekkel és posztokkal számoljak be arról, hogy ez a hely többé már nem az, ahol eddig éltem.

Vigyázzatok magatokra, és köszönöm a türelmeteket!

2021.04.04. (Fotó: Centauri)

2021.03.24. 5 új lépés a magánrezervátum irányába

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

    5 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Fantasztikus és le a kalappal, Cen’ és igen, örülök a rossz időnek, mert így rákényszerulsz, hogy lassíts.
      Vigyázz magadra!🐇🐥☀️☀️☀️

    2. Szabó Mihályné

      Szia, Cen’!!! Jó, hogy télire fordul az idő!!! Nem szabad megerőltetned magad! Így legalább tudsz egy kicsit pihenni! Várom a további híreket! További szép napot kívánok: Gyöngyi

    3. Szabó Edit

      Virágzó kökénybokrok a képeken!!
      Nem is kellett volna kérnem. 🙂 🙂

    4. Kálmán Péterné

      Nagyon figyelemre méltóak a terveid, de kérlek lassíts! Most mindennél fontosabb a felépülésed! Nem sürgetjük a híreket. Minden jót Cen’!

    5. Lívia dr. Zilahi

      Kedves Cen, ez lenyűgöző- Winnetou – Old Shatterhand jutott eszembe-a borzvárak, meg a nyomolvasás, igazán szívmelengető. Fantasztikus Húsvét, ennél jobbat el sem tudok képzelni. Örülök, hogy jól vagy és ilyen nagy lélegzetű munkákat is bevállaltál. Elismerésem, mint mindig.
      A legjobbakat!!!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük