• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.01.29. AZ IDÉN ÚJ KÖNYVEM LESZ – Centauri

centauri irodalom

2021.01.29. AZ IDÉN ÚJ KÖNYVEM LESZ

Egy már biztosan.

Köszönöm a türelmet, az utóbbi hetekben számos gonddal kellett megküzdenem, és némiképp váratlanul egy új feladat is komoly kihívás elé állított. Csak az utóbbiról.

2021-ben lesz új kötetem, méghozzá az első színes-szagos képes könyvem jön ki, remélhetően tavasszal, a tervek szerint talán már áprilisban.

Sokan tudják már, hogy szokatlanul sok munkával foglalkozom egyszerre; ennek persze vannak hátulütői, de 2021-től talán már az előnyei is jobban látszanak majd. Az új könyv nem a semmiből pattant elő, jó ideje dolgozom rajta, és sok-sok anyagot láthattatok-olvashattatok is belőle a honlapon az évek során. A honlap ebből a szempontból kicsit olyan, mint egy munkapad.

Nyilván elegánsabb – és számomra kényelmesebb – volna ortodox módszer szerint csöndben elpepecselni a háttérben, majd pár évenként előrántani egy-egy könyvet, de azt hiszem, ti sem örülnétek neki, ha a kötetek közötti időben csak rövid posztokkal és receptekkel szórakoztatnálak titeket. Így meg kicsit olyan, mintha üvegfal mögött dolgoznék. Némi túlzással napi szinten beláthattok az íróasztalomra, sőt az asztalfiókomba is.

Akár szerencsés ez, akár nem, részemről jónak gondolom; többek között azért, mert rám is inspirálóan hat, és ma már tudom: lesznek olyan kötetek, melyek a honlap nélkül sosem jöttek volna létre. A hagyományos írói szerepekben pedig én speciel egyre kevésbé hiszek. Eljárt fölötte az idő, és ez jövőre duplán lesz igaz.

A készülő kötetről annyit még: bőséges anyag. Hosszú, gazdag, részletes, jelenleg is több mint 100 fejezet, több száz fotóval. Végső terjedelmét nehéz meghatározni most, hisz az a formátumtól, tördeléstől, szerkesztéstől függ, de a saját „látványterveim” alapján bő 300-400 oldalas képes könyv formálódik ezekben a napokban. Szeretném, ha 1-2 héten belül pár dolog biztosan eldőlne (a megjelenés dátuma is konkretizálódna például), ehhez azonban megfeszített munkára lesz szükség a következő hetekben. Sok szempontból jóval nagyobb kihívás, mint egy regény. Egy regénnyel, miután megírtam, nincs annyi munka, mint ezzel. Itt indokolt „látványterveket” készíteni, és míg egy prózát alapvetően csak be kell tördelni, itt oldalpáronként kell mindent átgondolni, újragombolni, attól függően, milyen képanyag társul a szöveghez, és a tartalom mit kíván meg. A regény egy tágas szoba, egy ilyen képes könyv viszont olyan, akár egy kastély; a szalon nem nézhet ki úgy, mint a háló, a háló nem nézhet ki úgy, mint a park, a park nem nézhet ki úgy, mint a télikert, de mégis, muszáj megszületnie egy egységes látványnak, panorámának is.

Újszerű, grandiózus, gyönyörű szép feladat. A munka javát elvégeztem, de az elrendezés külön feladat, külön kihívás ebben az esetben. Nyilván, amikor ebbe a munkába a kiadó is bekapcsolódik valamivel könnyebb lesz már.

Ezzel együtt igyekszem átméretezni, újra szabni a napjaimat is, hogy lehetőleg elférjen benne minden.

A legjobbakat kívánva: Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

            

    13 Comments:

    1. Szabó Edit

      Úgy sejtem, hogy a madárbarátok nagyon fognak majd örülni! 🙂 🙂

    2. Szabó Mihályné

      Gratulálok, Cen’! Szerintem is madaras kiadvány lesz. Hajrá!!! További jó munkát!!!

    3. Nagyszerű hír! Gratulálok!

    4. Lívia dr. Zilahi

      Szívemből gratulálok, biztosan tudom hatalmas siker lesz:-) Nagyon várom!!
      Kitartást az utolsó felvonáshoz, a megjelenés előtt!

    5. Papp Anikó

      Szagos? Hűha! Jól hangzik. Fotóidnak tényleg egy albumban van a helyük. Jó munkát, valóban több író lappang benned. Nekem meg bele kell húzni a könyveid elolvasásába. 😊

    6. Színek,illatok,képek…🌈🌺🐦
      Gratulálok!📖🤗🥰

    7. Gadányi Terézia

      Cen’ sok sikert kívánok,sokat dolgozol,biztos nagyon szép lesz.Gratulálok!

    8. Kálmán Péterné

      Szeretettel gratulálok és örülök a jó hírnek. Kíváncsian és türelemmel várom, sokat sejtető a beharangozás. Jó munkát és sok sikert kívánok! Most csak erre koncentrálj! Üdv!!!

    9. Köszönöm szépen mindenkinek! 🙂

      • Marsovszki Viktória

        edit,kérlek, ne vedd magadra a fogadatlan prókátor szerepét. Bízz benne, hogy ezt mi Cen’-nel le tudjuk játszani. Végül el tudjuk rendezni nélküled is! Semmit nem értesz, semmit nem tudsz, és ehhez semmi közöd! Ne válaszolj nekem Cen’ nevében vagy védelmében. Nagyon megköszönöm, ha szó nélkül hagynád a hozzászólásaim. Szeretnék szabadon szólni a te szigorú bírói ítéled nélkül. Nem tőled fogok bocsánatot kérni, nem neked fogom elmondani mi miért volt!
        Személyi szabadságom sérted, jó, ha eszedbe veszed!
        Amennyire te tisztességtelennek tartod az én megnyilvánulásomat, én annyira a
        te felelősségre vonásaid. Ez egy olyan módszer, amit az állani iskolákban szoktak alkalmazni
        Röviden szólva, hagyd ezt ránk! Megköszönöm.

    10. Szabó Edit

      Azt hiszem, ez nekem szól, bár Cen’-nek válaszoltad. 🙂

      Megígérem, hogy soha többé nem reagálok a hozzászólásaidra.
      Tőlem eddig is szabadon szólhattál itt hozzá bármihez – én ezt nem tudom megtiltani neked -, tehát sohasem sértettem a személyi szabadságodat, de ettől a véleményem még létezik és változatlan.
      Nemcsak személyi szabadság van ám, hanem véleményszabadság is! 🙂

      • Szabó Edit

        No, ez sajnos rossz szintre ment 🙁 , de érti, aki akarja.

      • Szabó Edit

        Ja, és egyáltalán nem Cen’ nevében és védelmében írtam, amit írtam – Cen’ nem szorul rá erre -, csak leírtam a véleményemet.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük