• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.06.06. Őzbak és szarvasborjú a vadkamera új felvételein

2020.06.06. Kedves Mindenki, sajnos az utóbbi napokban a lehetőségeim erősen korlátosak voltak, így koránt sem tudtam annyiszor jelentkezni, mint szerettem volna, de azért a háttérben nem állnak meg a dolgok. Sok egyéb mellett folyik a vadkamerázás is, s még mindig úgy tűnik, jobb eredményeket, több felvételt produkálhat, mint az utóbbi két évben bármikor. Legutóbb is említettem, hogy annyiban speciális az idén a helyzet, hogy a számos vadcsapás ezúttal egy ponton egyesül. Azt ígéri ez a helyzet, hogy rendszeresen kaphatok felvételeket. Az első próbálkozások visszaigazolták ebbéli reményeimet. Legalábbis a tegnapi letöltések.

A birtok közvetlen határán megtelepedett borzokon kívül két állandó nagyvadam van.

Ezt is említettem már 😊 Egy őzbakocska vár üzekedésre, úgy tűnik egyelőre egyedül, suta nélkül, a terület északi végében pedig egy szarvastehén hozta világra egyszem borját. Mind a kis szarvascsaláddal, mind a bakocskával többször találkoztam. Az utóbbi általában a szűk értelemben vett kert közelében dekkol nappal is, egy ízben közvetlenül a kerítés túloldalán találkoztam vele. Nem igazán félénk. Annyira persze óvatos, hogy filmezni ne lehessen.

A nyomokból ítélve azonban jóval több vad járja a területet. Zömmel szarvasok, akik azonban feltehetően éjjel vonulnak át a birtokon, s hajnalra el is hagyják azt.


2019-es fotó az udvarból a szemközti irtáson legelésző szarvasok – ugyanezt látni most is, főként hajnalonta

A szemközti domboldalban, a hajdani fenyves helyén, az irtáson illetve afölött tavaly is többször láttam szarvasokat legelészni, főként a korhajnali órákban. Három napja szintén láttam egy csordát. A legelésző, napfürdőző szarvastehenek szétszóródtak az irtáson, mintegy 400 méter szélességben; egyesével-kettesével legelésztek, csipegették a rügyeket, és napoztak. Mivel hol felbukkantak a sűrűből, hol eltűntek, nehéz megbecsülni hányan voltak, de körülbelül 8-10 szarvasról lehet szó. Ez a csapat valószínűleg átjár hozzám is, feltehetően róluk készült egy rossz minőségű videó kora tavasszal. Alkalmilag közülük is pihenhet nálam néhány, legalábbis ha abból indulok ki, hogy hány fekvőhelyet látni a birtokon (legalább 25-30 pihenőhely a fiatal égeres felső szélén, szintén a terület északi felén).

SZARVASOK

2020. áprilisának első napjaiban a vadkamera felvett egy fényes nappal átvonuló, 8-10 főből álló szarvascsordát – feltehetően őket látom a szemközti domboldalban, és az sem lenne meglepő, ha ismét feltűnnének a felvételeken

Bár az őzbakot mindig egyedül látom, lehet itt egy suta is. Talán nem találkoztak még? Nem tudni, mert az első (három napja lőtt) vadkamerás képen egy őz látható az alkonyati órákban, de sajnos épp a feje lemaradt. Így nem tudtam, hogy a képen látható őz suta-e vagy bak; csak feltételeztem, hogy valószínűleg a bakocska az. A tegnap letöltött felvételek alapján viszont már látom, hogy az első felvételen nem a bakocska van, mivel róla hat szép éjszakai felvétel született, melyen jól látható, hogy ő már befejezte a vedlést. A két nappal korábbi őz viszont még vedlésben van.

Minden szempontból pocsék felvétel 🙁 De az látszik, hogy egy őz van a képen, aki még vedlésben van – sajnos itt még túl magasan állt a kamera. Ellenőrzéskor lejjebb raktam, s meg is lett az eredménye.

Ő már kétség kívül az a bakocska, akik az udvar környékén rendszeresen látok.

európai őz bak vadkamera

Kiszúrta az infrafényt 🙂 Úgy tűnik, ő is kijár oda, ahová a szarvasok.


Aminek különösen örülök, hogy ugyanebben a rótában meglett a szarvastehén és borja is.

Bíztam benne, hogy megkerül, de nem voltam abban biztos egészen, hogy a tehén is kijár a tarlóra a borjával. A borjút én is ezeken a felvételeken láttam először jól. Nagyobb már, mint gondoltam, de épp elég kicsi ahhoz, hogy a tanyájukon ki se látszon a berekből. Úgy 12 napja egyetlen pillanatra láttam a buksiját, és láttam a mozgását a bozótba. Most viszont itt van. Megnézhetjük. Pettyes is még 😊

Itt érkezik a tehén, de mire a kamera kapcsol, át is megy a látómezőn 🙁

De mivel a borjú valószínűleg lemaradt, talán nehezen jött fel a horhosból, anyuka bevárta – itt vannak mind a ketten 🙂

Miután a vadkamera minden éjjel lekapott valamit, visszaigazolva azt, amit megfigyeléssel észleltem, most már átállítottam videókészítésre. Holnap ellenőrzöm megint a kamerát, s ha szerencsénk van, az eddig fotózott vadak közül viszontláthatunk valakit mozgófelvételen is, esetleg előkerülhetnek újabb vadak is. A borzvár is közel van a kameraálláshoz, így akár ők is feltűnhetnek, vagy akár a szemközti domboldalban észlelt csorda is. A terv az, hogy még 5-6 napig ezt a pontot veszem, aztán – eredménytől függően – a kamerát ismét visszatelepítem a borzvárhoz. Ahol ugye azt várjuk, hogy a kölyökborzok kijöjjenek a várból.
A legjobbakat kívánva továbbra is: Cen’
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    2020.06.01. Vadkamerázással indul a nyár

    2020.04.02. Újdonságok és „régiségek”

    2020.05.15. Aprócseprő – Darksite-hét

    2020.05.31. Borzok, vadak, videók

    Hosszú esti séta a májusi kertben

    7 Comments:

    1. Ha a patakodban víz is lenne, mennyi vad megállna a birtokon……

      • Némi víz akad még benne, és egy kis eső is jött, szóval biztos járnak inni a patakra is, sok az átkelő rajta, de ott nem érdemes kamerázni, mert kiszámíthatatlan, hol jelennek meg épp.

        Állítólag temérdek eső érkezik holnaptól 🙂

    2. Milyen szépek! 🙂 <3 Tök jó felvételek lettek. Ügyesen belenéz a bakocska pont a kamerába, tiszta profi. 🙂

    3. Ibolya Nagy

      Olyan szívmelengető, mekkora öröm lehet, hogy ott élnek a közeledben.
      Jobb helyet nem is választhattak volna! 🌜🦒🦒🌅
      Továbbra is legyen szép a hétvégéd, Cen’!☀️

    4. Szabó Edit

      Ha az az őzbakocska szarvas lenne, azt mondanám, hogy az ifjú Bú látogatott meg téged. 🙂 ❤

      Röstellem, de nem biztos, hogy én meg tudnám állapítani, hogy őzet vagy szarvast látok. 🙁 Esetleg írnál arról egyszer, Cen’, hogy hogyan lehet őket megkülönböztetni? Hátha akad még rajtam kívül is valaki, aki ezt nem tudja. 🙂

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük