• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.06.01. Vadkamerázással indul a nyár

borz meles meles

A tavasz utolsó vadkamerás felvétele – a borzvárnál. Elhoztam onnan a kamerát, mivel egyelőre semmi nyoma az ifjabb nemzedéknek 🙂


Ezen felbuzdulva tegnap kiraktam a közlekedési csomópontba a vadkamerát. Apró gond volt, hogy hirtelen nem tudtam ideális fát kiválasztani.

2020.06.01.  Új helyen indul a nyár, legalábbis a vadkamerázás szempontjából.  Írtam már arról, hogy a borzvár újbóli kamerázása nem hozott új eredményeket, mivel a kölyköknek semmi nyoma, ugyanakkor egy új helyet találtam a birtok északi határán, ahol számos vadcsapás fut össze. Videót is készítettem róla, de egyelőre nem rakom fel,  mivel szeretném a Youtube-csatornát kicsit átalakítani; mihelyst végzek, rakok fel videót is.

A lényeg annyi egyébként, hogy a szomszédos gabonaföld körül már nincs villanypásztor,  így szabadon járhatnak a vadak a számukra igencsak kedvező vetésre. Előállt az a helyzet, ami az utóbbi években sosem: jól kiszámíthatóan mozognak éjjel.

Ráadásul van a területen egy szarvastehén én is, aki itt szülte meg a borját.  Soha ennyi esély nem volt arra, hogy jó és sok felvételt készítsek nagyvadakról, elsősorban őzekről és szarvasokról.
Ezen felbuzdulva tegnap kiraktam a közlekedési csomópontba a kamerát. Apró gond volt, hogy hirtelen nem tudtam ideális fát kiválasztani. Egy mogyoróbokor tűnt a legkedvezőbbnek, onnan lehetett a legjobb szögből venni a vadjárdát,  ugyanakkor már a kihelyezés pillanatában tudtam, hogy gond lehet a bokor stabilitásával. Erősen szeles időjárás van immár legalább egy hete, a bokrot pedig a szél kedve szerint hajlítgathatja. Egy közeli akác törzse is jó lett volna, de azt meg nem érte át a kamera pántja. Így jobb híján a mogyoróbokorra raktam a kamerát. Alapesetben két napot vártam volna, de mivel nem lehettem biztos abban, hogy a kamera nem lövi szét magát az erős szélben, ma ellenőriztem. És ezúttal vittem magammal drótot is, arra az esetre, ha át kellene helyezni a kamerát. Milyen szerencse!
Az első három felvételt éjjel lőtte és egy fiatal tehén látható rajta.

Jól látszik, hogy a vadjárda a kamera látószögének jobb alsó sarkába esik – ez így nem jó. A szél mozdította el 🙁

Ilyen sem volt még, hogy az első napon meglett volna valaki. Ez jó. Viszont a későbbi felvételeken jól látni, hogy a kamera valóban szétfényképezte magát, valahányszor nagyobb szél volt, hisz a kamera, amikor mozgást érzékel, nem tudja megkülönböztetni, hogy előtte mozognak vagy ő mozog. Ráadásul az is látszik a felvételeken, hogy a szélben erősen elmozdult, és a vadjárda a látómező szélére esik.
Letöltöttem a temérdek üres, zömmel nappali – vagyis szélben készült – fotót, és új kameraállást készítettem. A hajdani villanypásztor egyik oszlopát bedobták a bokrok közé. Azt sikerült egy ideális helyre leállítanom. Amennyire lehetett, beledöftem a viszonylag laza földbe, és hozzádrótoztam egy közeli ághoz is, így semmiképp sem tud eldőlni.

Ennyire frankó, stabil kameraállásom talán nem is volt még.

Végül ideális magasságban olyan erősen drótoztam fel a kamerát, hogy földrengés kell hozzá, hogy megmozduljon. Vagy egy szarvas, Vagy több szarvas. Egy csorda. A tehén a borjával. Bármi, ami mozog.

A kamera utolsó felvétele – emberállat (Homo sapiens) érkezik kamera-ellenőrzésre 🙂 vagy egy időutazó 2011-ből 🙂

Még mindig fotózásra állítottam, mert a fotókat könnyebben osztom meg veletek a honlapon. Másrészt úgy tapasztaltam, hogy fotózásra állítva üzembiztosabb a kamera, mint videó-állásban.  Arra sajnos még mindig nem jöttem rá, hol kell átállítani a dátumot, így a kamera életében még mindig 2011-et írunk.
Holnap ismét ellenőrzök. Ha lesznek fotók, átállunk videózásra. Izgatottan várom az eredményeket, addig pedig, ha a technika engedi, dolgozom, a honlapon, regényen, esszén, és a napokban készített barangolós videókon.

A legjobbakat kívánva folyton: Cen’ 
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

    Név*

    Email cím*


    2020.05.31. Borzok, vadak, videók

    Mutáció – járvány-novella

    Pásztormadár avagy rózsaseregély (Pastor roseus) Magyarországon újra

    Új madárfaj Magyarországon a zöld gyurgyalag

    2019.09.14. Kóborló bikák szarvasbőgés idején

     

    5 Comments:

    1. Ibolya Nagy

      Egyre izgalmasabb.
      Kedves Cen’, a Darksite-story-rol sem feledkeztel meg, ugye?
      Sok szerencsét a technikahoz, a vadakhoz, az élethez, a legjobbakat kívánom!🌅☺️

    2. Szabó Edit

      Indul a nyár? 😮
      Te tudsz valamit, Cen’? Lesz nyár az idén is? Biztosan? 😉 🙂

    3. Beharangoztál minap fecskékről valamit, de már a beharangozó is elveszett, pedig ott ismerős fotót láttam. 🙂 Elvitte a vihar, mert tuti viharfecskékre gondoltál, vagy nem?? 😀
      Én azért bízom benne, hogy lesznek még kis borzok is!! Majd visszarakod akkor a kamerát, jó!?!?

    4. Szabó Edit

      A Hírek-hez szerettem volna beírni, de a 2020-as hírek számára még nincs hely 🙁 , így aztán ide írom, hogy a Teventej bekerül egy középiskolásoknak készülő szöveggyűjteménybe 🙂 .
      Nyáry Krisztián számol be róla itt:

      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158392260009855&id=614474854

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük