• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2020.08.01. Újabb tárhelybővítés a honlapon

 

honlap tárhelybővítése

“SZOLÁGLATI KÖZLEMÉNY” – TÁRHELYBŐVÍTÉS A CENWEBEN

 

2020.08.01. Privátban pár embernek megírtam már, hogy az utóbbi napokban a honlap tárhelybővítésen esett át. Ma már sokan tudják, hogyan működik ez, de úgy sejtem, legalább ennyien vannak, akik nem tudják. Miért is tudnák? Honlapot, portált viszonylag kevesen üzemeltetnek, a legtöbb személyes oldal – blogok például – gyakorlatilag ingyenesek. Két okból is szeretném világossá tenni számotokra, mit jelent és miért lehet szükség tárhelybővítésre. Először is azért, hogy mindenki értse.

A közösségi oldalak – Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest…stb. – nem kérnek pénzt a használatukért, más kérdés, hogy valójában fizetünk, csak épp nem pénzzel, hanem az adatainkkal, és azzal, hogy lehetővé tesszük, hogy reklámtartalmakkal bombázzanak minket.

Ahogy korábban írtam, olyan felületek ezek, melyeket mi magunk építünk a reklámozók számára. Ez egy kardinális kérdés, most viszont csak az a fontos, hogy abban az illúzióban élünk, hogy mindez ingyen van. Ugyanez a helyzet a levelezésünkkel is, így például a gmail-en regisztrálni egy címet nem kerül semmibe. Magam se hittem volna, hogy ott is elérheti az ember azt a szintet, ahol már fizetnie kell. Pedig el lehet érni. Körülbelül fél éve ebbe futottam bele. Az én levelezésem sokszorosa a megszokottnak, többek között ezért rendszeres, hogy óriási késésekkel válaszolok levelekre, holott igyekszem mindig mindenre és mindenkinek válaszolni.


Centauri honlapja

Levelezéseinket, mailjeinket azonban szervereken tárolják, és e szerverek kapacitása is véges, így logikus, hogy bizonyos mennyiség fölött a szolgáltató úgy vélheti, már nem éri meg ingyenes hozzáférést biztosítani. Ha egy gmail-fiók megtelt, a szolgáltató díjfizetést ajánl fel, melynek ellenében további tárhelyet kaphatunk. Ez történt velem is, én viszont nem akartam ezután folyamatosan fizetni a levelezésért is, így a másik utat választottam: töröltem a levelezés bizonyos hányadát.

Én döbbentem meg a leginkább, hogy több mint 60.000 – nem tévedés: hatvanezer – mailt kellett végleg törölnöm ahhoz, hogy a mail-fiókomat továbbra is fizetés nélkül használhassam.


honlap forgalomnövekedés

Legnépszerűbb csatornák, elérési útvonalak a honlapomon (2020)

A honlap már egésze más tészta. Nincs lehetőség ingyenes használatra. A domain-név megvásárlása után a honlap működését biztosító tárhelyért is fizetni kell. Ez a tárhely azonban szintén korlátos, különböző méreteket vehet az ember. Egy átlagos honlap viszonylag szerény tárhelyen is sokáig eldöcög, de ez az oldal jó ideje nem nevezhető már átlagosnak. Sok a tartalom és a fotó, újabban saját giffek is felkerülnek. A honlap mobilbaráttá alakítása során végeztünk néhány mérést, és például kiderült, hogy


a CENTAURIWEB megnyitásakor több adat töltődött be, mintha valaki az Indexet nyitná meg.

Ez természetesen nem azt jelezte, hogy a centauriweb.hu adatmennyisége megközelítené az Indexét, inkább technikai gond volt, ugyanakkor azt azért mégis előrevetítette, hogy a honlap adatforgalma koránt sem átlagos már. Hamarosan el is érkezett az idő, amikor ez a tárhely betelt.

Úgy képzeljétek el, mint egy könyvespolcot vagy fiókos szekrényt. Minden csecsebecsével, minden könyvvel, zoknigombóccal, csökken a hely, így bármekkora is a tárhely, előbb-utóbb már egy gombostű sem fér be. Ezt először fél éve érte el a honlap, így nagyobb és drágább tárhelyre váltottam. Bár az utóbbi hetekben igen szerényen csordogáltak anyagok (egy másik probléma, az internet bizonytalansága miatt), de a többlethely még így is betelt.

Ezért szükségessé vált a napokban ismét nagyobb és drágább tárhelyet venni.


Ha jól ítélem meg, az a helyzet, hogy az alaptárhely viszonylag nagy, és viszonylag olcsó, de minden többlethely – ahogy haladunk feljebb, egyre nagyobb, bővebb kategóriába – relatíve drágább. Így nagyjából az alábbi opciók vannak:


  1. 🙁 Szélsőséges esetben úgy is dönthetnék, hogy a jövőben beszüntetem a rendszeres írást, publikálást a saját oldalamon, hogy ne kelljen újabb fél év után megint bővíteni. Ráadásul – ez fontos! – a tárhelyért minden évben fizetni kell, tehát ez egymásra rakodó költség. Nem horribilis, de növekvő teher. A tárhely olyan ebből a szempontból, mint egy parkoló. Minden óráért, hogy elérhető legyen minden régi anyag, fizetni kell. Ha nem fizetek, végül eltűnik a netről minden, amint a nem fizető autót is elvontatják a parkolóból egy idő után. Szóval, még ha nem is működtetném tovább az oldalt, a kétszer is megemelt parkolási díjat mindenképp ki kell fizetni.

2.  🙁 Amint a mailek esetében, itt is elvi lehetőség temérdek tartalom törlése. Vagyis a régebbiek eltűnnének, így nyitva lehetőséget arra, hogy újak kerülhessenek fel. Én azonban nem azért dolgoztam eddig és ennyit, hogy aztán egy soványka bloggá alakuljon az oldal. Azért sem, mert sok olyan, évekkel korábban írt cikk van, amit napi szinten ma is sokan olvasnak (nyilván a Google irányítja ezekre a cikkekre az olvasókat).

3.  🙁 Lehetőség még például a képek felbontásának további csökkentése. Ez ugyanis egyszer már megtörtént, hogy a legtöbb tárhelyet igénylő fotók kevésbé kössék le a kapacitást. Ezt azonban a végtelenségig nem akarom folytatni, mivel végül meglátszana a honlapon a képminőség romlása. Tudom, hogy sokan szoktak képeket letölteni a honlapról (a fotók 98%-a saját, és letöltésük sincs blokkolva), és talán érzékeltétek, hogy viszonylag nagy felbontásban vihetitek el az oldalról. Ezen sem szeretnék változtatni. 🙂

Szóval, ebben a fordulóban ismét a tárhelybővítés mellett döntöttem, mely pár hónapra akkor is megoldja a tárhelyproblémákat, ha intenzíven tolom az anyagokat, de mostantól számolnom kell azzal, hogy újra és újra bővítésre lesz szükség, ha jelenlegi formájában szeretném megtartani, és építeni ezt a platformot.


Ehhez kapcsolódik a második dolog, ami miatt ezt ennyire részletesen írom meg nektek. Egyrészt, hogy értsétek, egy ilyen oldal fejlesztése, puszta (frissítés nélküli) életben tartása sem ingyenes, másrészt épp ezért ismét, s megint erősen elgondolkodtam azon, hogy támogathatóvá tegyem. Ezt már korábban is megpendítettem ITT. Épp csak szóba hoztam, máris jött a tárhelybővítés szükségessége, mint újabb érv a támogathatóvá tétel mellett. Vannak oldalak, melyek már fizetőssé tették magukat, ezt én nem szeretném, és a teljes „behalást” sem, de ez már egy másik mese.

Remélem, nem untattalak titeket efféle kulissza „titkokkal”. De a fentieknek a jövőben hangsúlyosabb szerep juthat, mint eddig. 🙂

Remélem, jól vagytok. Remélem, nem hiába dolgozom. Remélem, nem hiába van itt ez a honlap, ebben a parkolóban annyi-annyi „autóm”, írásom és fotóm. Remélem, érdemes, és lehet bővíteni és fenntartani ezt a parkolóházat.

A legjobbakat kívánva: Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    CENTAURI honlap - a sötét oldal

    A Facebook legalább annyira innovatív, mint a gyermekmunka

    Lehet, hogy Zuckerberg cuki, de nem lehet benne megbízni

    Titkosfiók avagy kígyók a fiókban

    Az író is ember

    MINDEN NAP SZAFARI – Út a rezervátum irányába

    10 Comments:

    1. Szabó Edit

      Megint leírom (és ezentúl mindig, amikor ez a téma szóba kerül 🙂 ):

      Ne töprengj tovább, hogy támogathatóvá tedd-e az oldalt, hanem tedd azzá!
      Én ezt egy teljesen elfogadható megoldásnak tartom, ami félúton helyezkedik el az ingyenes használat és a fizetős között. Mindenki szabadon választhatja kedve és lehetősége szerint.

      Biztos vagyok benne, hogy sokan választanák ezt az opciót, mert sokáig szeretnénk még olvasni, ami az oldaladon hozzáférhető.
      Ne gondolkozz ezen tovább!

    2. Csatlakozom Edithez! 🙂
      Kérlek, kérlek a “Legszebb emlékeim” sosem törlődjön!

    3. Ibolya Nagy

      Kedves Cen’,
      mivel honlapod sokkal értékesebb, minthogy a létét egy pillanatra is megkérdőjelezned, kérlek ne habozz, tedd támogathatóva!
      Szép estét, nagyszerű vasárnapot neked,
      magunknak meg néhány új epizódot szeretnék kívánni elkezdett, de még be nem fejezett műveidből! ☺️☺️☺️

    4. Lívia dr. Zilahi

      Ez az egyetlen oldal, ahova minden nap muszáj benézni- támogatom, hogy támogathatóvá tedd :-))

    5. Holsky Péter

      Csak csatlakozhatom az előttem szólokhoz! Úgy gondolom: most, karantén után még világosabb a lehetőség alapja és fontossága. Lépd meg, kedves Cen, még a második hullám előtt!

      • Köszönöm, Péter, úgy látom, viszonylag nagy az egyetértés ebben a kérdésben, csak hát sok szempontból nem annyira könnyű döntés ez; s inkább kényszer, a kényszereket meg nehezen viselem. De köszönöm 🙂

        • Holsky Péter

          Kedves Cen, minthogy semmi okosat nem mondhatok erre, inkább idézek egy nálam sokkal okosabb embert: “a szabadság a felismert szükségszerűség” (Hegel).

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük